Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Προσφυγικές ιστορίες επιβίωσης σε τρεις εκθέσεις

Από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο

Με αφηγηματικό πυρήνα ένα μωσαϊκό με τα κυριότερα επαγγέλματα, αστικά και αγροτικά, στην έκθεση παρουσιάζονται αντικείμενα, πρακτικές καθώς και οι συνήθειες των προσφύγων. (φωτ.: Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων)

Τιμώντας τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης, φιλοξενώντας στον 1ο όροφο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου της οδού Λένορμαν 218 στην Αθήνα, ένα τρίπτυχο εκθέσεων εμπνευσμένων από την επέτειο 1922-2022.

Τις εκθέσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη του 2023, εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας.

Ο πρόεδρος της Βουλής (κέντρο) ξεναγήθηκε στην έκθεση μετά την τέλεση των εγκαινίων (φωτ.: Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων)

Η πρώτη έκθεση, με τίτλο «Ιστορίες επιβίωσης» είναι αφιερωμένη στην επαγγελματική ενσωμάτωση των προσφυγικών πληθυσμών στις νέες πατρίδες και τη συμβολή τους στον εργασιακό βίο της Ελλάδας από τα πρώτα χρόνια της άφιξής τους μέχρι τη δεκαετία του 1940.

Το εκθεσιακό αφήγημα αναδεικνύει την εργασία ως στρατηγική επιβίωσης για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, ως μέσο διαμόρφωσης ατομικών και συλλογικών ταυτοτήτων και ως μοχλό κοινωνικής αναδημιουργίας και ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας.

Οι εκθέσεις θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη του 2023 (φωτ.: Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων)

Τα τεκμήρια που παρουσιάζονται, συγκεντρώθηκαν σε συνεργασία με πάνω από 40 δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και συλλέκτες.

Η δεύτερη έκθεση με τίτλο «Το 1922 στον Τύπο» επικεντρώνεται στην ανάδειξη της πλούσιας δημοσιογραφικής παραγωγής γύρω από τα δραματικά περιστατικά που έλαβαν χώρα μετά τον Σεπτέμβριο του 1922, όπως αποτυπώνονται στον Τύπο της εποχής, τον μικρασιατικό (κυρίως της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης), τον ελλαδικό, τον ομογενειακό (ΗΠΑ και Αιγύπτου) και τον αλλόφωνο. Τα εκτιθέμενα τεκμήρια προέρχονται από τη Συλλογή Ημερήσιου και Περιοδικού Τύπου της Βιβλιοθήκης της Βουλής.

Τα εκθέματα συγκεντρώθηκαν σε συνεργασία με πάνω από 40 δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και συλλέκτες (φωτ.: Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων)

Η τρίτη έκθεση με τίτλο «Πρόσφυγες: 1922+επιβίωση-ενσωμάτωση» μας μεταφέρει στη συγχρονία, στο επίπεδο της πρόσληψης, όπου 27 καλλιτέχνες, πρόσφυγες δεύτερης και τρίτης γενιάς οι περισσότεροι, καταγράφουν τις δικές τους μικροϊστορίες για το 1922, μεταπλάθοντας την πρώτη ύλη της επιβίωσης και της εγκατάστασης των δικών τους ανθρώπων σε έργο τέχνης και αφήγηση.

Ώρες λειτουργίας:
Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο
Δευτέρα έως Παρασκευή: 10:00-18:00
Σάββατο: 10:00-14:00

 ΠΗΓΗ pontosnews

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου