Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Η Δύση στριμώχνει (επιτέλους) τον Ερντογάν

  Γιάννης Τσαπρούνης 

Ο Ταγίπ Ερντογάν εδώ και αρκετά χρόνια έχει βάλει την Τουρκία σε εξαιρετικά επικίνδυνη τροχιά. Η παραληρηματική ρητορική και οι προκλήσεις κατά της Ελλάδας κλιμακώνονται μέρα με τη μέρα.

ΔΕΝ είναι, όμως, μόνο τα Ελληνοτουρκικά. Ο Ερντογάν προσπαθεί να παίζει τον καλό και κακό «αστυνομικό» σε όλα τα γεωπολιτικά παιχνίδια.

Η Τουρκία έχει εισβάλει στη Συρία. Εχει στείλει στρατιωτικούς και έχει δώσει χρήμα στην παράνομη μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη. Εχει προχωρήσει σε στρατιωτικές συμφωνίες με αρκετά κράτη της Αφρικής. Εχει εξαιρετικές σχέσεις με το Κατάρ, αλλά και με το Ιράν. Συμμετείχε έμπρακτα στην πολεμική σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας. Εκβιάζει διαρκώς την Ελλάδα και την Ευρώπη ανοιγοκλείνοντας τη στρόφιγγα των μεταναστευτικών ροών.

ΣΑΝ κερασάκι στην τούρτα ήρθε η στήριξη στον Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία. Μπορεί στη βιτρίνα να κάνει προσπάθειες για ειρήνευση και να πουλάει drones στην Ουκρανία, αλλά είναι η μοναδική χώρα του ΝΑΤΟ που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Την ίδια ώρα που η προμήθεια του οπλικού συστήματος S-400 από τη Μόσχα είχε ήδη εκνευρίσει την Ουάσιγκτον.

ΕΔΩ και αρκετούς μήνες ο Ερντογάν έχει βρει ένα καινούργιο παιχνίδι. Το μπλόκο στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ολες οι υπόλοιπες χώρες έχουν προχωρήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες, ενώ η Αγκυρα δημιουργεί διαρκώς εμπόδια.

Ο Ερντογάν τα δίνει όλα στην πιο κρίσιμη προεκλογική μάχη της πολιτικής του διαδρομής. Στις 14 Μαΐου θα στηθούν οι κάλπες στην Τουρκία. Βρίσκεται ήδη 21 χρόνια στην εξουσία. Στόχος του; Να παραμείνει «ισόβιος» πρόεδρος.

ΤΟ αυταρχικό καθεστώς, η πολιτική του αναθεωρητισμού και τα επικίνδυνα κόλπα που κάνει απέναντι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αλλάζουν, επιτέλους, τη συμπεριφορά της Δύσης προς τον Ερντογάν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Δένδιας έχουν διεθνοποιήσει όσο ποτέ άλλοτε την επικίνδυνη ρητορική και τις καθημερινές προκλήσεις της Αγκυρας.

Η Δύση, βέβαια, μπορεί να προσπαθεί να τηρήσει τις ισορροπίες -με εξαίρεση τη Γαλλία και τον πρόεδρο Μακρόν-, αλλά πλέον φαίνεται πως αντιδρά ξεκάθαρα απέναντι σε όλο το «πακέτο» Ερντογάν.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ και δεν είναι τυχαία όλα όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό. ΟΙ ΗΠΑ, αφού πέταξαν την Τουρκία έξω από το πρόγραμμα των F-35, τώρα δεν δείχνουν πρόθυμες να δώσουν ούτε F-16. Η Γερμανία ακύρωσε επίσκεψη του Ερντογάν μόλις 48 ώρες πριν προσγειωθεί στο Βερολίνο. Μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως ο «Economist», το «Stern» και το Bloomberg, περιγράφουν τον Τούρκο πρόεδρο ως δικτάτορα ή «κακοήθη καρκίνο στις διεθνείς σχέσεις».

ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ δεν χάνουν την ευκαιρία να επιτίθενται στην κυβέρνηση ακόμα και για τους χειρισμούς στα Ελληνοτουρκικά. Είτε δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει είτε απλά… λαϊκίζουν.

ΓΙΑ πρώτη φορά ο Ερντογάν πιέζεται πραγματικά από τη Δύση. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν φαίνονται διατεθειμένες να τον αφήσουν να συνεχίσει να κάνει ό,τι γουστάρει στα γεωπολιτικά. Κανείς δεν ξέρει πού θα καταλήξει όλο αυτό. Αν θα φοβηθεί και θα μαζευτεί ή θα γίνει ακόμα πιο επικίνδυνος. Ή αν στο τέλος θα υπάρξει κάποιο deal με την Ουάσιγκτον και το Βερολίνο.

ΕΝΑ, όμως, είναι βέβαιο. Πλέον, η Δύση έχει κατανοήσει την άνευ ορίων προκλητική τακτική του Ερντογάν. Αυτό δεν είναι λίγο. Αποτελεί ένα μεγάλο κέρδος για την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ eleftherostypos

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου