Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Περηφάνια για τους ήρωες Έλληνες που επέστρεψαν από την Τουρκία – «Άξιοι» φώναζε ο κόσμος

 

Ανατριχιάζουν τα λόγια των Ελλήνων διασωστών που επέστρεψαν από την Τουρκία, όταν αναφέρονται στα όσα είδαν τα μάτια τους και στα όσα βίωσαν εκεί.
Μετά από μια εβδομάδα επιχειρήσεων στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός στην Τουρκία, η αποστολή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη.

Χειροκροτήματα και αγκαλιές από δεκάδες πολίτες που βρέθηκαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και κάποιοι φώναζαν «άξιοι».

Οι διασώστες φωτογραφήθηκαν με την ελληνική και την τουρκική σημαία, ενώ από κανένα πλάνο δεν απουσίαζε και ο σκύλος η «Speedy» που τους συνόδευε σε όλες τις δύσκολες επιχειρήσεις στη γειτονική χώρα.

Στα μάτια των Τούρκων η εικόνα του Έλληνα διασώστη έχει λάβει μυθικές διαστάσεις αφού ήταν ο πρώτος που ριχνόταν στα χαλάσματα και δεν σταματούσε μέχρι να βγάλει κάποιον άνθρωπο.

Η εικόνα που κάνει τους πάντες να ανατριχιάσουν είναι όταν Έλληνες διασώστες με τη στολή τους, διασχίζουν το Καπλί Τσαρσί, την κλειστή αγορά της Κωνσταντινούπολης και οι Τούρκοι κάνουν δεξιά και αριστερά, τους ανοίγουν διάδρομο να περάσουν και τους καταχειροκροτούν.

Από την πόλη του Αντιγιαμάν όπου επιχειρούσαν, οι Έλληνες διασώστες ταξίδεψαν αρχικά στην Κωνσταντινούπολη. Στην κλειστή αγορά οι Τούρκοι κάνουν δεξιά και αριστερά, τους ανοίγουν διάδρομο να περάσουν και τους καταχειροκροτούν.

Οι 30 εθελοντές διασώστες συνέδραμαν και υποστήριξαν υγειονομικά τις τουρκικές διασωστικές ομάδες σε έναν πολύ δύσκολο απεγκλωβισμό τριών ανθρώπων που εντοπίστηκαν ζωντανοί μέσα στα συντρίμμια κτιρίου στην πόλη Αντιγιαμάν.

Οι επιχειρήσεις τους συνεχίστηκαν και σε 13 κτίρια που είχαν καταρρεύσει, χρησιμοποιώντας όλο το διασωστικό εξοπλισμό που είχαν στη διάθεσή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου