Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Αποστολή DP στην 114 Πτέρυγα Μάχης: Ενεργοποιείται ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ της αεροπορικής αποτροπής (Βίντεο)!

114 Πτέρυγα Μάχης – Η ελληνική στρατηγική αποτροπή ξανά ενεργή… Μετά από μία δεκαετία εγκατάλειψης, η 114 Πτέρυγα Μάχης επανέρχεται δριμύτερη στο πραγματικό της ρόλο. Επανενεργοποιεί με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς προσωπικό (ιπτάμενο και τεχνικό), αποκτά νέα μαχητικά αεροσκάφη και όπλα και επανενεργοποιεί τα ήδη διαθέσιμα. Γίνεται για άλλη μία φορά αυτό που ήταν πάντα από το 1975 και μετά. Ο αληθινός φόβος της Τουρκίας.

Πολλοί θα αναρωτηθούν αν υπάρχει κάποια (μικρή ή μεγάλη…) δόση υπερβολής σε όσα γράφονται

παραπάνω. Καμία, είναι η απάντηση. Το αποδεικνύουν η ιστορία και τα ίδια τα γεγονότα. Γράφτηκε πρόσφατα στο DP ότι η αεροπορία των ΗΠΑ δεν διαθέτει τα κατάλληλα όπλα για την κατάρριψη στόχων, όπως το κινέζικο αερόστατο που υπέταξε πάνω από τις ΗΠΑ σε μεγάλα ύψη. Οι λόγοι αναλύονται λεπτομερώς… Όπως εξηγείται και το για ποιον λόγο η δική μας Πολεμική Αεροπορία θα μπορούσε να καταρρίψει έναν τέτοιο στόχο με πυραύλους MICA IR αρκετά πιο σύντομα. Ο ρόλος της αναχαίτισης έπαψε να είναι και ο μοναδικός της 114 ΠΜ και των πολεμικών της Μοιρών από το 1999, χρονιά κατά την οποία εντάχθηκε σε υπηρεσία ο αντιπλοϊκός ΑΜ-39 Exocet.

Χρειάστηκε να περάσουν άλλα οκτώ περίπου χρόνια (2007) για να ενταχθούν σε υπηρεσία το Mirage 2000-5Mk.2 και τα όπλα του. Ο πύραυλος αέρος – αέρος MICA (εξοπλισμένος με κεφαλή αναζήτησης υπέρυθρης ακτινοβολίας –IR– και ηλεκτρομαγνητικής –ΕΜ-) και ο cruise, SCALP – EG. Τέτοιου είδους όπλα δεν αποκτήθηκαν ποτέ από την Ελλάδα και την Πολεμική Αεροπορία για τα αμερικανικής κατασκευής και προέλευσης μαχητικά της. Μέχρι σήμερα και μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ούτε AGM-84 Harpoon έχουν παραγγελθεί και φυσικά ούτε AGM-158A JASSM (έστω…).

Δεν εξετάζουμε το “πώς” και το “γιατί”. Αναφέρουμε απλά τι ισχύει και τι όχι. Αναφερόμαστε στην κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα. Και αυτή η κατάσταση είναι που δικαιολογεί απόλυτα το ότι η 114 Πτέρυγα Μάχης με τις δύο πολεμικές της Μοίρες (331 “Θησέας” και 332 “Γεράκι”), είναι ο στρατηγικός βραχίονας όχι μόνο της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ευρύτερα.

Παρά την πλήρη εγκατάλειψη της 114 Πτέρυγας Μάχης την περασμένη δεκαετία από την Πολιτεία, η Τανάγρα επανέρχεται ισχυροποιημένη περισσότερο από οποτεδήποτε στο παρελθόν, στον ελληνικό αμυντικό επιχειρησιακό σχεδιασμό. Την πραγματικότητα αυτή είχε τη δυνατότητα να βιώσει από κοντά και να αξιολογήσει ιδίοις όμασι η ομάδα του DP που επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της.

Η πραγματικότητα αυτή θα μεταφερθεί στις πλήρεις τις διαστάσεις (αυτός είναι τουλάχιστον ο στόχος…) μέσα από διαδοχικές αναρτήσεις και αφιερώματα για τους φίλους μας, σε μία προσπάθεια να αναδειχθεί και να αναγνωριστεί το τεράστιο έργο που έχει συντελεστεί τα τελευταία δύο χρόνια από τους ανθρώπους της μονάδας. Στο έδαφος και στον αέρα. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για αυτούς και για την Πολεμική Αεροπορία. Τους ευχαριστούμε για τη φιλοξενία και την υπομονή τους, καθώς επίσης και το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ που ενέκριναν αυτή τη δημοσιογραφική αποστολή. Όλως ιδιαιτέρως και τον διοικητή της 114 Πτέρυγας, Σμήναρχο (Ι) Στέφανο Αμπουλέρη.

Το απολαυστικό βίντεο που παραθέτουμε και δημιούργησαν για το DP οι φίλοι του “11Aviation”, είναι ένα μικρό μόνο δείγμα όσων είδαμε στην Τανάγρα. Μία αποκλειστική παραγωγή για το DP από την 11Aviation Videos από τους Ηλία Κεφαλά και Δημήτρη Δημητρακόπουλο. Θεωρούμε ότι είναι αρκετό όμως για να σας βάλει στο κλίμα… Και να επιβεβαιώσει φυσικά όσα γράφουμε και όσα θα γράψουμε προσεχώς. Χωρίς καμία δόση υπερβολής.


 





ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου