Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Τηρώντας τα «έθιμα»

 

Άννα Παναγιωταρέα

Στρίβοντας, χθες το πρωί, από τη λεωφόρο Β. Αμαλίας στη Β. Ολγας, στην οικοδομή απέναντι από τον ανδριάντα του Μ. Αλεξάνδρου, ήταν μια μεγάλη ομάδα μαυροφορεμένων που «κάρφωναν» ένα πανό, το οποίο δεν πρόλαβα να διαβάσω. Ενας από αυτούς, κρατώντας ένα χαρτί, τους έδινε οδηγίες. Τις έπαιρναν κι έφευγαν, γρήγορα, προς το Σύνταγμα.

Αναψε το φανάρι και πήγα στη δουλειά μου, αλλά λόγω της «συνάντησης» ήμουν βέβαιη ότι η διαδήλωση -που δεν μου είναι ξεκάθαρο αν γινόταν για τα Τέμπη, αν γινόταν για τη διαβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών ή για ό,τι ο καθένας νόμιζε- θα κατέληγε με… «κλέφτες και αστυνόμους» στο Σύνταγμα, τηρώντας τα… «έθιμα».

Και ποια είναι τα… «έθιμα» τα οποία είθισται να τηρούνται στην πλατεία Συντάγματος;

Στη συγκέντρωση εμφανίζονται ξαφνικά μαυροκουκουλωμένοι με τα πολεμοφόδια εναντίον των ΜΑΤ και αμυντικό τείχος… το πλήθος. Το ίδιο «έθιμο» τηρείται με την «ουρά» στις πορείες από μαυροκουκουλωμένους που κουβαλούν στα σακίδιά τους από βόμβες μολότοφ και κομμάτια μάρμαρο -συνήθως τα ξηλώνουν από την πλατεία- μέχρι και βαριοπούλες για να καταστρέφουν βιτρίνες, να σπάνε αυτοκίνητα.

Η χθεσινή διαμαρτυρία, όπως γνωρίζετε, δεν ξέφυγε από την… παράδοση. Περίπου στη 1:30 άνοιξα το δέκτη μου σε μεγάλο κανάλι, επειδή, στο παρελθόν, η αξιοπιστία των ρεπορτάζ του, ειδικά σε περιπτώσεις που υπήρχαν φασαρίες, όχι μόνον ήταν το πρώτο ζητούμενο, αλλά και υπό τον άμεσο έλεγχο της διεύθυνσης ειδήσεων.

Το κανάλι διέκοψε τη ροή του προγράμματος για τα έκτακτα γεγονότα -αλλά καλά κουρδισμένα- τα οποία κάλυπταν τρεις ρεπόρτερ από τρεις διαφορετικές θέσεις. Ο πρώτος είπε ότι «δυστυχώς, έπεσαν δακρυγόνα». Γιατί «δυστυχώς»; Δεν μάθαμε. Ο δεύτερος, όταν ρωτήθηκε αν είδε πώς ξεκίνησαν τα έκτροπα, απάντησε ότι «έπεσαν δακρυγόνα», χωρίς το «δυστυχώς». Η τρίτη έδωσε το ρεπορτάζ: Ανέβηκε από την Οθωνος, στην πλατεία, μπαίνοντας στο τέλος της συγκέντρωσης, μια μεγάλη ομάδα αναρχικών που έριχνε βόμβες μολότωφ και κομμάτια μαρμάρων στα ΜΑΤ. Απαντήθηκαν με δακρυγόνα και «χειρομβίδες» κρότου – λάμψης. «Στεγνά» δόθηκε το ρεπορτάζ, χωρίς προσωπικές παρεμβάσεις. Οπως πρέπει. Στα πλάνα είδαμε τους μαυροκουκουλωμένους να κάνουν φιλότιμη προσπάθεια με ρίψεις μολότοφ από το πάνω διάζωμα στην κάτω πλατεία, για να κάψουν τα δένδρα. Τα ΜΑΤ δεν κρύβονταν στα ανθοπωλεία, να τους κοιτάζουν από μακριά, μην τους… εκνευρίσουν! Εκαναν τη δουλειά τους. Δόξα σοι ο Θεός, το 2013 δεν είναι ούτε 2008 ούτε 2010. Διανύουμε προεκλογική περίοδο και οι Ορκ βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα ξαναμπούν στις τρύπες τους.

Υστερόγραφο

Ως την ώρα που γράφω δεν ήρθε δήλωση της τέως υπουργού Ολγας Γεροβασίλη για τους μαυροκουκουλοφόρους που έσπασαν με βαριοπούλα τα τζάμια του αυτοκινήτου της – σταθμευμένου απέναντι στη Βουλή, περιμένοντάς τη να γυρίσει από την πορεία. Τραυματίστηκε ο οδηγός-αστυνομικός από τα γυαλιά που έσπασαν.

Ελπίζω να μη δηλώσει ότι τη βαριοπούλα κρατούσαν… «μπράβοι της νύχτας».

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου