Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Δεν έχουν θέση οι τουρκικές αξιώσεις σε μια νέα προσπάθεια

Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, ήλθε στην Κύπρο, άκουσε, αυτά που λίγο-πολύ γνώριζε και επιστρέφει στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο τελευταίος, όπως είναι γνωστό, την ερχόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες ως προσκεκλημένος της Ε.Ε. για να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εκεί αναμένεται να συναντηθεί και με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και θα έχουν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό. 

ΤΟ ζητούμενο είναι ποια μηνύματα θα μεταφέρει η κ. ΝτιΚάρλο στην Γραμματεία του ΟΗΕ. Γιατί λίγο-πολύ γνώριζε τις εκατέρωθεν απόψεις. Λίγο-πολύ είχε μια συνολική εικόνα για τη στάση των εμπλεκομένων. Κατά τις επαφές της στο νησί, η αξιωματούχος του ΟΗΕ άκουσε τον Πρόεδρο της

Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, να εξηγεί τρόπους που θα διευκολύνουν τις προσπάθειες για να σπάσει το παρατεταμένο αδιέξοδο. Η Λευκωσία έχει ξεκάθαρη θέση κι αυτή είναι εναρμονισμένη με το πλαίσιο που διέπει τους όρους εντολής του Γ.Γ., όπως τους καθόρισε το Συμβούλιο Ασφαλείας. Από την άλλη, ο κατοχικός ηγέτης, ο Ερσίν Τατάρ, ανάφερε ότι είπε στη Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο πως οι Τουρκοκύπριοι δεν θα αποδεχθούν ποτέ «να ενσωματωθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είπε ακόμα ότι επανέλαβε στην αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει στη θέση που προώθησε στη συνάντηση της Γενεύης το 2021 – δηλαδή την αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και της ίσης διεθνούς εκπροσώπησης – προκειμένου να αποδεχθεί την έναρξη διαπραγματεύσεων.

ΑΥΤΕΣ οι θέσεις δεν μπορούν να γεφυρωθούν διά της γνωστής μεθόδου της αναζήτησης της «μέσης γραμμής», της «χρυσής τομής». Στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί για κανένα λόγο  να βρεθεί φόρμουλα της… μέσης οδού, γιατί η τουρκική θέση για αναγνώριση του ψευδοκράτους, η λύση δυο κρατών, που προτείνει η κατοχική Τουρκία, είναι εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ. Κανονικά, θα έπρεπε οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Οργανισμού να μην συζητούν καν τέτοιες απόψεις. Να σταματούν κάθε προσπάθεια να τεθούν απόψεις που είναι εκτός πλαισίου. 

ΘΑ αναμένουμε τα επόμενα βήματα από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών. Θα αναμένουμε κατά πόσο η Γραμματεία του Διεθνούς Οργανισμού θα κινηθεί με βάση τους όρους εντολής, που καθορίζονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας ή θα υιοθετήσει διαχρονικές πρακτικές «εποικοδομητικής ασάφειας», για να χωρέσουν «όλες οι απόψεις». 

   Η Θέση του "Φ"    

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου