Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Κινεζικό ΥΠΕΞ: Η συνομιλία Σι Τζινπίνγκ-Ζελένσκι είναι ζωτικής σημασίας για την επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης

Η συνομιλία μεταξύ του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του Ουκρανού ομολόγου του Βλαντιμίρ Ζελένσκι είναι ένα σημαντικό βήμα προς την πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, δήλωσε την Πέμπτη ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ.

Σε μια συνάντηση της τέταρτης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Κίνας-Κεντρικής Ασίας στην πόλη Σιάν στη βορειοδυτική Κίνα, είπε: «Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Ζελένσκι κατόπιν πρωτοβουλίας του τελευταίου, τα μέρη επικοινώνησαν Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που έκανε η Κίνα για να προωθήσει μια πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης».

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι ο υπουργός είπε ότι η συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών «κατέδειξε για άλλη μια φορά τη συνεπή θέση της Κίνας για την προώθηση της ειρήνης και των διαπραγματεύσεων».

Ο Τσιν Γκανγκ συμμετείχε στην τέταρτη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Κίνας και των πέντε χωρών της Κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν) από τις 26 έως τις 27 Απριλίου. Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, οι κορυφαίοι διπλωμάτες αντάλλαξαν απόψεις για επίκαιρα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.

Ο Σι Τζινπίνγκ είχε την Τετάρτη την πρώτη του τηλεφωνική συνομιλία με τον Ζελένσκι από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία. Ο Κινέζος ηγέτης επανέλαβε την προθυμία του Πεκίνου να διευκολύνει μια διαπραγματευτική διαδικασία για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Ο Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να στείλει τον ειδικό εκπρόσωπο της κινεζικής κυβέρνησης για τις ευρασιατικές υποθέσεις «στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες» για να «συζητήσει λεπτομερώς με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη την πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης». Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, επικεφαλής της αντιπροσωπείας θα είναι ο πρώην πρέσβης στη Ρωσία Λι Χούι. Οι ημερομηνίες του πιθανού ταξιδιού του δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

ΠΗΓΗ viadiplomacy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου