Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

LCS κλάσης Freedom ΤΕΛΟΣ, καλώς ήλθαν οι φρεγάτες Constellation (vid.)

 

Τρία πλοία αγκυροβολημένα σηματοδοτούν το τέλος μιας 20χρονης εποχής για το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών. Η τριάδα των Littoral Combat Ships κλάσης Freedom της LM θα αφήσουν τα ναυπηγεία της Fincantieri Marinette Marine κάνοντας  χώρο για τις νέες φρεγάτες κλάσης Constellation του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. 

Αφού πραγματοποίησε επενδύσεις 300 εκατομμυρίων δολαρίων στη Marinette Marine και στο ναυπηγείο Bay Shipbuilding, η Fincantieri μετατοπίζει το επίκεντρό της από το πρόγραμμα LCS στην κατασκευή των νέων φρεγατών.

Τρεις φρεγάτες έχουν επί του παρόντος παραγγελθεί αλλά υπάρχουν και σκάφη που έχει παραγγείλει η Σαουδική Αραβία. Εάν το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θέλει να ναυπηγούνται περισσότερες από δύο φρεγάτες το χρόνο – οι αξιωματούχοι λένε τώρα ότι τέσσερις ετησίως είναι ο απώτερος στόχος – η υπηρεσία θα χρειαστεί να υποβάλει δεύτερη προσφορά για το πρόγραμμα. Το Πολεμικό Ναυτικό θέλει να αποκτήσει δύο φρεγάτες το οικονομικό έτος 2024. Αυτό σημαίνει ότι η Marinette έχει κατά μέσο όρο 1,5 γάστρα ετησίως στις ναυπηγικές της κλίνες. Η Marinette ενισχύει το εργατικό της δυναμικό, εγκαινιάζοντας νέες πρωτοβουλίες τόσο για την πρόσληψη όσο και για τη διατήρηση υπαλλήλων.

Φρεγάτες Constellation

Η Marinette ξεκίνησε την κατασκευή του μελλοντικού USS Constellation (FFG-62) στα τέλη Αυγούστου 2022. Η υπηρεσία και η Fincanctieri ήθελαν να διασφαλίσουν ότι ο σχεδιασμός – με βάση το μητρικό σχέδιο της ιταλικής φρεγάτας πολλαπλών αποστολών FREMM – ήταν ώριμος προτού το ναυπηγείο αρχίσει να ναυπηγεί το πλοίο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας απαιτήθηκαν αλλαγές σχεδιασμού που στοίχισαν χρόνο. Αυτές οι σχεδιαστικές αλλαγές έκαναν το πλοίο βαρύτερο, απαιτώντας περισσότερες προσαρμογές επειδή το Ναυτικό ήθελε η φρεγάτα να έχει περιθώριο κατά τη διάρκεια επιχειρησιακής ζωής της για να μπορεί να προσθέσει νέα συστήματα. Αυτό προκάλεσε περισσότερες καθυστερήσεις, καθώς αναζητήθηκαν τρόποι μείωσης του επιπλέον βάρους.

Παρά τις καθυστερήσεις, το ναυπηγείο εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλό δρόμο για την παράδοση του κορυφαίου πλοίου το 2026 όπως είχε προγραμματιστεί. Σε αντίθεση με άλλα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ –όπως τα Zumwalt ή τα αεροπλανοφόρα κλάσης Ford– οι φρεγάτες Constellation δεν ενσωματώνουν πολλές νέες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τη ναυπήγησή τους.

Τα σκάφη θα έχουν το ραντάρ SPY-6, το οποίο υπάρχει στα Α/Τ Arleigh Bruke Flight III. Στις φρεγάτες θα τοποθετηθεί μια ελαφρώς κατώτερη έκδοσή του.  Οι κινητήρες ντίζελ, οι αεριοστροβίλοι, το σύστημα πλοήγησης – όλα χρησιμοποιούνται ήδη αυτή τη στιγμή κυρίως στο Ναυτικό των ΗΠΑ.

Για να κατασκευάσει τελικά δύο φρεγάτες ετησίως, η Fincantieri πραγματοποίησε αρκετές επενδύσεις  ειδικά για τη γραμμή των Constellation, που μπορούν να χωρέσουν 2+πλοία εντός, αλλά το ναυπηγείο χρειάζεται ακόμα να προσλάβει περισσότερους ανθρώπους. Τον περασμένο Απρίλιο, η Marinette είχε περίπου 900 άτομα να εργάζονται. Τώρα έχει περίπου 1.100. Τα ναυπηγεία αναζητούν εργαζομένους συνεχώς, “αλιεύοντας” και σε τοπικά τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Αλλά ακόμα και όταν προσλάβει περισσότερα άτομα, η Marinette δεν μπορεί να κατασκευάζει περισσότερες από δύο φρεγάτες ετησίως, πράγμα που σημαίνει ότι το Ναυτικό πρέπει να στραφεί και σε ένα δεύτερο ναυπηγείο, παρά τις αντιδράσεις του Κογκρέσου.

Royal Saudi Navy Multi-Mission Surface Combatant

Τέσσερα σκάφη πολλαπλών αποστολών που βασίζονται στο σχέδιο των Littoral Combat Ship βρίσκονται υπό κατασκευή στο Marinette για το Βασιλικό Ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας. Τα εν λόγω σκάφη βρίσκονται σε διάφορα στάδια κατασκευής.  Η Lockheed Martin κέρδισε το συμβόλαιο ύψους 1,96 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα τέσσερα πλοία, με βάση ένα τροποποιημένο σχέδιο των σκαφών Freedom, το 2017, βάσει του προγράμματος SNEP II για την ενδυνάμωση του σαουδαραβικού ναυτικού.

Οι φρεγάτες SNEP II θα διαθέτουν 16 κελιά συστήματος κάθετης εκτόξευσης Mark 41 με πυραύλους SM-2 της Raytheon ή SeaSparrow της Raytheon (ESSM) και ραντάρ τύπου AESA TRS-4D της Airbus. Το πρώτο πλοίο έχει προγραμματιστεί να παραδοθεί φέτος.

Η Lockheed Martin παρουσίασε το αναβαθμισμένο σχέδιο Freedom και για το νέο πρόγραμμα φρεγάτας του Ελληνικού Ναυτικού αλλά έχασε από τη γαλλική Naval Group. Τα τέσσερα σαυδαραβικά σκάφη όμως εμποδίζουν τα ναυπηγεία να ασχοληθούν πιο δυναμικά με τις Constellation.

Στο μεταξύ το μελλοντικό USS Cleveland (LCS-31) σηματοδοτεί το τέλος των πλοίων κλάσης Freedom, τα οποία το Πολεμικό Ναυτικό προσπάθησε να παροπλίσει γρήγορα τα τελευταία χρόνια, επειδή η πλατφόρμα δεν μπορεί να αποδώσει στον τύπο σύγκρουσης που προβλέπουν οι ΗΠΑ έναντι εντός αντιπάλου όπως η Κίνα.  Εξάλλου τα πλοία της κλάσης Freedom μαστίζονταν επίσης από προβλήματα με το σύστημα πρόωσής τους.


ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου