Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

Θα πει το ναι ο Ερντογάν στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ; Τελική ευθεία


Με ένα «επείγον μήνυμα» προς τους διαπιστευμένους ανταποκριτές του Λευκού Οίκου, η αμερικανική Προεδρία ανακοίνωνε χθες το μεσημέρι ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν προσκάλεσε τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, για διαβουλεύσεις. Η σημαντική αυτή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Ιουλίου, αμέσως μετά τους εορτασμούς της Εθνικής Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: Hellas Journal

Από τη στιγμή της ανακοίνωσης, ακούστηκαν διάφορα σενάρια με πιο προβεβλημένα τα εξής δύο: Πρώτον, ότι η τελική απάντηση του Ταγίπ Ερντογάν είναι οριστικά αρνητική και ο κ. Μπάιντεν θέλει να …«παρηγορήσει» και να ενισχύσει τον Σουηδό πρωθυπουργό και Δεύτερον, ότι η τελική απάντηση του Τούρκου προέδρου θα είναι θετική, αλλά ζητά και άλλες υποχωρήσεις από τη σκανδιναβική χώρα, που αφορούν υποτίθεται την υποστήριξη της Σουηδίας στους αντιτούρκους τρομοκράτες.

Όλα τα παραπάνω είναι, βέβαια, υποθέσεις, διότι έχουμε να κάνουμε με απρόβλεπτους πολιτικούς, με πρώτο τον Ερντογάν. Οι Αμερικανοί ξέρουν ότι όταν πιέζεται γίνεται όλο και περισσότερο αρνητικός και αυτό δεν εξυπηρετεί τον σκοπό τους, που είναι βεβαίως η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό κάνουν από την πλευρά τους -κακώς βέβαια- ό,τι μπορούν. Και οι πιέσεις είναι μέρος αυτού του σχεδίου.

Το πιο πιθανό σενάριο, κατά τη γνώμη μου είναι αυτό: Ο κ. Μπάιντεν θέλει να ενισχύσει μεν τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, αλλά εφόσον η τουρκική θέση παραμένει αρνητική μέχρι την 5η Ιουλίου θα επιχειρήσει τη τελική διαπραγμάτευση. Οπότε, αν το κάνει, θα πρέπει να τηλεφωνήσει και στον Ταγίπ Ερντογάν.

Πρέπει να σημειώσω ότι την επομένη μέρα, στις 6 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Τούρκων και Σουηδών αξιωματούχων με τη μεσολάβηση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ για την τελική, υποτίθεται διαπραγμάτευση. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται καθημερινά οι διαπραγματεύσεις και γίνονται τηλεφωνικές επικοινωνίες, που δεν ανακοινώνονται.

Είναι σημαντικό πάντως, ότι τα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης που ασχολούνται με το θέμα, δεν επικοινώνησαν τις τελευταίες μέρες με τους Αμερικανούς νομοθέτες που εναντιώνονται στην πώληση των μαχητικών F-16. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου