Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

ΔΕΘ 2023: οι «κρυφοί άσσοι» του Μητσοτάκη – Εξαγγελίες έκπληξη υπό το βάρος των καταστροφών


Χρήστος Μυτιλινιός

Οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη το κράτος, οι αλλαγές στη δομή και την οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, αλλά κι ένα συγκεκριμένο πακέτο παροχών, είναι τα βασικά συστατικά της σημερινής ομιλίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στους παραγωγικούς φορείς της ΔΕΘ.

Οι δύο άξονες

Ο Πρωθυπουργός σήμερα στην ομιλία του θα κινηθεί σε δύο άξονες. Ο πρώτος, έχει να κάνει με την κλιματική κρίση και τις ριζικές – δομικές αλλαγές στην Πολιτική Προστασία, ώστε να τονιστεί και η μεγάλη έμφαση που επιβάλλεται να δείξει πλέον η χώρα σε αυτόν τον τομέα.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί αναλυτικά στην καταστροφή της κακοκαιρίας Daniel στις πληγείσες περιοχές, στο πρόγραμμα αποκατάστασης αλλά και ανασυγκρότησης, καθώς και στην αμεσότητα των αποζημιώσεων των πληγέντων, εξειδικεύοντας ακόμη περισσότερο τις ανακοινώσεις των προγουμένων ημερών. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναλύσει το μεγάλο πρόβλημα της κλιματικής κρίσης της εποχής αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι ευρύτερα στη χώρα, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον, αναφερόμενος αναλυτικά και στους πόρους θα χρησιμοποιηθούν, προερχόμενοι είτε από ευρωπαϊκά κονδύλια είτε από εθνικά.

Ταυτόχρονα, ο Πρωθυπουργός θα εξηγήσει αναλυτικά το πλήρες σχέδιο αναδόμησης της πολιτικής προστασίας, με την ενίσχυσή της σε έμψυχο υλικό, στρατηγική, δηλαδή την άμεση συνεργασία και με τους υπόλοιπους φορείς, όπως με τα σώματα ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και τα απαιτούμενα μέσα όπως η προμήθεια drones κλπ.

Οι αλλαγές στο σύνολο του κράτους

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επεκταθεί στις αλλαγές στο σύνολο του κράτους, δίνοντας έμφαση στην Υγεία, την Παιδεία, τη Δικαιοσύνη και ευρύτερα την κοινωνική πολιτική.

Με σύνθημα «Αλλάζοντας την καθημερινότητα, αλλάζουμε την Ελλάδα», ο πρωθυπουργός θα αναλύσει το πλήρες πρόγραμμα για τη νέα, πολλά υποσχόμενη καθημερινότητα. Οι αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, αλλά και ο εκσυγχρονισμός της Παιδείας, θα συντελέσουν στην καταπολέμηση των μόνιμων παθογενειών που ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες.

Μετρημένες οι οικονομικές εξαγγελίες

Όσον αφορά στις οικονομικές εξαγγελίες, ο Πρωθυπουργός θα εμφανιστεί «σφικτός» στη ΔΕΘ, δεδομένου του γεγονότος ότι ακόμη δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής που έφερε η κακοκαιρία Daniel. Δεδομένη θεωρείται η μη επέκταση του Market Pass πέραν του τρέχοντος, ωστόσο το λεγόμενο επίδομα προσωπικής διαφοράς, θα δοθεί κανονικά στους συνατξιούχος, αλλά με καθυστέρηση ενός μήνα, καθώς θα κατατεθεί με τη νέα χρονιά. Δεν φαίνεται να αλλάζει πάντως ο προγραμματισμός για τις αυξήσεις σε μισθωτούς και συνταξιούχος με τη νέα χρονιά. Ξεκάθαρη εικόνα θα έχουμε σύντομα με την κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού στη Βουλή τον ερχόμενο μήνα.


ΠΗΓΗ https://tomanifesto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου