Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Σε «θολά»νερά το πρόγραμμα των κορβετών – Το παρασκήνιο με τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ – Πότε «πέφτει» στη θάλασσα η πρώτη Ελληνική FDI


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται όσα θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ την ώρα που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην «επόμενη ημέρα» από τις καταστροφικές συνέπειες της κακοκαιρίας Daniel.

Κώστας Σαρικάς

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται όσα θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης την ώρα που όλα τα βλέμματα στρέφονται στην επόμενη ημέρα από το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας από τον Θεσσαλικό κάμπο. Με δεδομένο ότι θα απαιτηθούν αρκετά δις για την αποκατάσταση των υποδομών και τις αποζημιώσεις σε κατοίκους και επιχειρήσεις το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι εάν δημοσιονομικά υπάρχει χώρος για τα εξοπλιστικά προγράμματα που εκκρεμούν με πρώτα αυτά του Πολεμικού Ναυτικού τα οποία κρίνονται πλέον ως προτεραιότηταγια τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Όλα δείχνουν ότι είναι λίγες οι πιθανότητες για άμεση απόφαση σχετικά με τις καινούργιες κορβέτες του Στόλου παρά το γεγονός ότι οι δύο κύριοι ‘’μνηστήρες’’, Γάλλοι και Ιταλοί, έχουν επανέλθει δυναμικά τις τελευταίες εβδομάδες και έχουν  καταθέσει βελτιωμένες προτάσεις. Την αρχή έκανε η Naval Group όπως ήδη έχει αναφέρει το Newpost και ακολούθησε η Fincantieri. Ισχυρά σημεία της Γαλλικής πρότασης αποτελούν το βάθος 10ετιας στην αποπληρωμή με ευνοικούς όρους, η ομοιογένεια και η διαλειτουργικότητα των Gowind με τις FDI,  η συμφωνία με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά για κατασκευή των κορβετών στην Ελλάδα πλην της πρώτης αλλά και η δυνατότητα που φαίνεται ότι δίνουν στα Ελληνικά ναυπηγεία να κατασκευάσουν τα επόμενα χρόνια μεγαλύτερα πλοία δηλαδή φρεγάτες με τη λογική να δείχνει τις FDI. Ενώ και οι Ιταλοί ποντάρουν στη συμφωνία με τα ναυπηγεία Ελευσίνας, προτείνουν συμφωνία για αποπληρωμή σε βάθος χρόνου ενώ οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πακέτο της πρότασης περιλαμβάνουν μεγαλύτερο αριθμό εκτοξευτών για τους αντιαεροπορικούς πυραύλους με τους οποίους θα εξοπλίσουν τις Doha. Με το Πολεμικό Ναυτικό να εκφράζει ικανοποίηση και για τις δύο προτάσεις στη λογική διεκδίκησης των καλύτερων πλοίων στο όσο το δυνατό χαμηλότερο κόστος.

Στη δεδομένη χρονική συγκυρία αν κάποιο πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες να προχωρήσει αυτό δεν είναι των καινούργιων κορβετών το οποίο πιθανότατα θα μετατεθεί για το 2024 αλλά ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ. Άλλωστε το ενδεχόμενο παραχώρησης από τους Αμερικανούς των LCS αν και δεν αντιμετωπίζεται από το Πολεμικό Ναυτικό  ως εναλλακτική λύση στο πρόγραμμα των κορβετών με τις ενστάσεις του Ναυτικού Επιτελείου να είναι μεγάλες, παραμένει ανοιχτό.

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει ήδη ολοκληρώσει την επαφές του με την ανάδοχο εταιρεία ThalesNederlands-TKMS για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ και πλέον το θέμα έχει περάσει στην Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων με στόχο να ολοκληρωθεί η συμβασιοποίηση και να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για έναρξη των εργασιών. Το μικρότερο σε σχέση με το πρόγραμμα των κορβετών κόστος που αγγίζει περίπου τα 600 εκ αφήνει πάντως περιθώρια αισιοδοξίας ότι εντός των επόμενων μηνών η σύμβαση θα κλείσει. Άλλωστε τα χρονικά πλέον περιθώρια για εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ δεν αφήνουν άλλα περιθώρια καθυστέρησης. «Ή το πρόγραμμα θα κλείσει τώρα ή πάμε ως έχουμε με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον των πλοίων» τόνιζαν με νόημα Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

Την ίδια ώρα πάντως οι Γάλλοι της Νaval Group ενημέρωσαν την Αθήνα, τόσο την πολιτική ηγεσία όσο και το Πολεμικό Ναυτικό ότι η καθέλκυση της πρώτης Ελληνικής φρεγάτας FDI‘’ΚΙΜΩΝ’’ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου στα ναυπηγεία της Lorient. Εκτός από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας πολλές είναι οι πιθανότητες στην τελετή να παραστεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν.

ΠΗΓΗ https://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου