Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Αλβανία – υπόθεση Μπελέρη: Ανοίγει ο δρόμος για έναρξη της δικαστικής διαδικασίας


Σεπτέμβριος 15, 2023. Ελλάδα.

Στα Τίρανα το Ειδικό Δικαστήριο κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διαφθοράς αποφάσισε σήμερα (χθες) να δικάσει την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου του Δήμου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία της ενεργητικής διαφθοράς στις εκλογές, όπως γράφει αλβανικό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Shqiptare’ στην προκαταρκτική συνεδρίαση, οι εισαγγελείς της υπόθεσης δήλωσαν ότι τα διαθέσιμα υλικά και τα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των ηχογραφήσεων, στηρίζουν την κατηγορία που του ασκήθηκε.

 Ο Έντμοντ Ντέμα, συνήγορος υπεράσπισης του κ. Μπελέρη, ζήτησε την απόρριψη της υπόθεσης, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία είναι παράνομα.

 Όμως το δικαστήριο είναι γνωστό ότι έκρινε ‘ολοκληρωμένη’ την έρευνα της εισαγγελίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη της δικαστικής διαδικασίας.

Ο δικηγόρος Ντέμα, δήλωσε μετά την ακρόαση ότι είναι άσκοπο ο Μπελέρης να συνεχίσει να κρατείται στη φυλακή, ειδικά τώρα που οι έρευνες έχουν κλείσει. Δήλωσε ότι δεν ζητήθηκε συνοπτική κρίση. «Θα είναι μια μακρά διαδικασία, καθώς θα καλέσουμε πολλούς μάρτυρες», δήλωσε.

Ο κ. Μπελέρης συνελήφθη δύο ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 14ης Μαΐου. 

Σύμφωνα με την εισαγγελία, από τις υποκλοπές (οι οποίες είναι παράνομες) προέκυψε ότι πρόσφερε χρήματα έναντι ψήφων υπέρ του. 

Ο κ. Μπελέρης απέρριψε τις κατηγορίες και έκανε λόγο για πράξη με πολιτικό υπόβαθρο. 

Τα κατά καιρούς αιτήματά του για αλλαγή του μέτρου ασφαλείας έχουν απορριφθεί από όλες τις βαθμίδες της δικαιοσύνης, στις οποίες έχει προσφύγει εκ νέου με το ίδιο αίτημα.

Τεταμένες οι σχέσεις Αθήνας – Τιράνων

Η σύλληψή του έχει επιδεινώσει σημαντικά τις σχέσεις των Τιράνων με την Αθήνα. Η κυβέρνηση της Αθήνας  ζήτησε την αποφυλάκισή του, υποστηρίζοντας ότι έχουν παραβιαστεί τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, καθώς απείλησε να εμποδίσει την πορεία της Αλβανίας στη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Οι Έλληνες αξιωματούχοι εγείρουν αυτό το θέμα σε διάφορες διεθνείς συναντήσεις. 

Μάλιστα ο Έλληνας Υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος βρίσκεται στην Αλβανία στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιήθηκε αυτή την Πέμπτη στα Τίρανα, αναμένεται να μεταβεί για να συναντήσει τον κ. Μπελέρη, στα κρατητήρια στο Δυρράχιο.

Η αλβανική κυβέρνηση απάντησε δηλώνοντας για άλλη μια φορά ότι πρόκειται για ζήτημα δικαιοσύνης, απορρίπτοντας κατηγορηματικά κάθε είδους παρέμβαση στο δικαστικό σύστημα. 

Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός Ράμα, πριν από μία ημέρα, είπε ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει διάλεξη στην Αλβανία για τη μεταχείριση των μειονοτήτων, καταλήγει το δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου