Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Αλλάζουν όλα στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες


Αλεξία Τασούλη

Αλλάζει ο τρόπος διεξαγωγής των συνομιλιών στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν. Το newsbomb.gr βρίσκεται στην Άγκυρα.

Αποστολή στην Άγκυρα: Αλεξία Τασούλη

Η ελληνική πρόταση, όπως κατατέθηκε χτες στην Άγκυρα, κατά τη διάρκεια των διευρυμένων συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών, είναι επικεφαλής να μην είναι εκπρόσωπος αξιωματικός από το ΓΕΕΘΑ αλλά έμπειρος υψηλόβαθμος διπλωμάτης.

Μέχρι σήμερα τα λέγόμενα ΜΟΕ διεξάγονταν μεταξύ στρατιωτικών με αφορμή την ελληνοτουρκική κρίση του Μαρτίου του 1987. Από τότε, οι συνομιλίες περιελάμβαναν θέματα που αφορούσαν τις στρατιωτικές δραστηριότητες στο Αιγαίο, τον σχεδιασμό ασκήσεων, τις κινήσεις των πλοίων και των αεροσκαφών με στόχο να μην προκαλούνται θέρμα επεισόδια.

Στα σχετικά μνημόνια που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο επιτελείων είχε συμφωνηθεί για παράδειγμα ότι τα πλοία και τα αεροσκάφη θα δρούσαν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής συμπεριφοράς. Οι ναυτικές μονάδες των μερών θα απείχαν επίσης από πράξεις παρενόχλησης.

Οι ναυτικές μονάδες επιτήρησης δεν θα παρεμπόδιζαν τα πλοία του άλλου μέρους, κατά διάρκεια ασκήσεων, με ή χωρίς πυρά. Ακόμη, οι πιλότοι των αεροσκαφών των δυο πλευρών θα επιδείκνυαν την ύψιστη προσοχή, όταν θα βρίσκονταν πλησίον σε αεροσκάφος της άλλης πλευράς και δεν θα έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς για την ασφάλεια της πτήσης ή της αποστολής τους.

Επίσης , οι δυο πλευρές, σύμφωνα με το σχετικό μνημόνιο, θα ενημέρωναν κατ’ αρχήν η μία την άλλη πλευρά μέσω διπλωματικών διαύλων, προτού προβούν σε επίσημες δηλώσεις. Τώρα, στη νέα εποχή πλέον των ελληνοτουρκικών σχέσεων τον πρώτο λόγο θα έχει η διπλωματία ενώ στις συνομιλίες θα παρευρίσκονται και στρατιωτικοί.

Η εξέλιξη αυτή ασφαλώς σηματοδοτεί τη βούληση οι ελληνοτουρκικός διάλογος να γίνεται αποκλειστικά και μόνο στο τραπέζι και όχι στο πεδίο. Σηματοδεί ενδεχομένως ότι θα διατηρηθεί το ήπιο momentum χωρίς παραβιάσεις και παρενοχλήσεις επί του πεδίου.

Αυτό βέβαια θα κριθεί στην πράξη από την τουρκική στάση. Ενδεικτικό είναι πάντως ότι τους τελευταίους μήνες, από τους σεισμούς στην Τουρκία τον περασμένο Φεβρουάριο και μετά, δεν υπάρχουν παραβιάσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών.

Το ποιος θα είναι ο επικεφαλής διπλωμάτης από ελληνικής πλευράς, αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες από την κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ https://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου