Τρίτη 16 Απριλίου 2024

ΥΠΕΣ: Εάν δεν έχουμε αποτέλεσμα το επόμενο 10ημερο, έρχονται νέα μέτρα


Για την αναστολή της εξέτασης αιτήσεων ασύλου των Σύρων μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι ο Διευθυντής του Γραφείου Υπουργείου Εσωτερικών, Λοΐζος Χατζηβασιλείου.

Εξήγησε ότι όλες οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από Σύρους πρόσφυγες το τελευταίο 18μηνο μαζί με κάθε αίτηση που θα υποβάλλεται με βάση τις νέες αφίξεις τίθενται ακριβώς σε αναστολή εξέτασης».

Σε ερώτηση εάν θα εγκλωβιστούν χωρίς  δικαίωμα εργασίας, απάντησε ότι «ακόμα και οι αιτητές ασύλου πρέπει να περιμένουν εννέα μήνες για εργασία και πρόσβαση στα επιδόματα. Αυτό που αλλάζει είναι ότι τα επιδόματα αυτά θα παρέχονται σε είδος, άρα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν και να ικανοποιήσουν τις στεγαστικές τους ανάγκες και ανάγκες σε σίτιση μέσα από αυτή την προσφορά που δίνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ερωτηθείς εάν χωράνε στα κέντρα φιλοξενίας, απάντησε ότι «υπάρχει σχεδιασμός για πρόσθετο χώρο. Θα ενεργοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο. Εάν σε σύντομο χρονικό διάστημα υπάρχει υπερπληθυσμός, σημαίνει εκ των πραγμάτων το μέτρο έχει αποτύχει. Άρα θα γίνεται επαναξιολόγηση του μέτρου, δεν θα παραταθεί αυτό το πράγμα για πάντα. Εάν μέχρι τον επόμενο μήνα δεν δούμε διαφοροποίηση, τότε δεν θα συζητούμε τον υπερπληθυσμό των κέντρων και αυτό που θέλαμε να πετύχει δεν έχει επιτευχθεί. Άρα θα πρέπει να προχωρήσει ο σχεδιασμός στο επόμενο επίπεδο κλιμάκωσης».

Σε σχέση με τα επόμενα βήμα, δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες και αρκέστηκε να αναφέρει ότι «είναι ορισμένα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας πριν φτάσουμε στο σημεία να μιλάμε για επιστροφές προσώπων στη Συρία».

Πρόσθεσε ότι η δυνατότητα που έχουμε είναι πέραν των χιλίων ατόμων, αν και ο αριθμός είναι υποθετικός. 

Επίσης, εάν οι αριθμοί στο επόμενο δεκαήμερο μας δείξουν ότι δεν έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε, τότε θα επισπευσθεί το πρόσθετο πακέτο μέτρων.  

ΠΗΓΗ https://www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου