Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Μαφία, το μακρύ χέρι της Τουρκίας


Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο, εξόριστο στην Στοκχόλμη Τούρκο δημοσιογράφο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, το καθεστώς Ερντογάν στα 22 χρόνια της κυριαρχίας του έχει φροντίσει να αναπτύξει ιδιαιτέρως τα ερείσματα του βαθέως κράτος στην μαφία, μάλιστα πανευρωπαϊκώς. Ορατό το αποτύπωμα της ΜΙΤ, αλλά και αξιωματούχων και πολιτικών του κυβερνώντος AKP, και του συμμαχικού, εθνικιστικού MHP. 

Η εμπλοκή στις μαφιόζικες δραστηριότητες επιτρέπουν την εξασφάλιση πληροφοριών και επιρροής σε πολλές χώρες της Ευρώπης, την ίδια στιγμή που αποφέρει σημαντικούς ‘γκρίζους πόρους’ για την χρηματοδότηση υπόγειων δραστηριοτήτων που ειδάλλως θα ήταν δύσκολο να χρηματοδοτηθούν. Στη συνέχεια, παραθέτουμε το δημοσίευμα του Nordic Monitor:

Μεταξύ των 821 εγκληματικών δικτύων που εξετάστηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη, άτομα με τουρκική υπηκοότητα και πολίτες της ΕΕ τουρκικής καταγωγής εμφανίζονται συστηματικά, σε ρόλους νευραλγικούς και μη. [ ]

Ενδεικτικά, πολυάριθμα πρόσωπα-κλειδιά για εγκληματικά δίκτυα που εδρεύουν κυρίως στο Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες ασχολούνται με τη διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης, καθώς και το ξέπλυμα χρήματος, εμφανίζονται να έχουν τουρκική καταγωγή. «Είναι παρόντες σε περισσότερες από 40 χώρες, με κύριες επιχειρήσεις στο Βέλγιο, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και την Ισπανία εντός της ΕΕ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκτός της ΕΕ», αναφέρει η έκθεση.

«Τούρκοι βρίσκονται συχνά στον πυρήνα των εγκληματικών δικτύων μαζί με Βέλγους, Ολλανδούς και Γερμανούς. Τα δίκτυα αυτά ασχολούνται κυρίως με τη διακίνηση ναρκωτικών (κοκαΐνη και κάνναβη) και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Οι κύριες χώρες δραστηριότητας περιλαμβάνουν το Βέλγιο, την Κολομβία, τον Ισημερινό, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ελβετία και την Τουρκία».

Τα ευρήματα δεν προκαλούν έκπληξη, αν ληφθεί υπόψη ότι ο Ερντογάν ανέδειξε την Τουρκία σε έναν από τους κεντρικούς κόμβους στην παγκόσμια διακίνηση κοκαΐνης, για την διοχέτευσή της στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Στελέχη του οργανωμένου εγκλήματος, που εμπλέκονται σε ένα φάσμα παράνομων δραστηριοτήτων, από απάτες έως διακίνηση ανθρώπων και ναρκωτικών, έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Τουρκία, για να αποφύγουν τις διώξεις και το κυνηγητό στις χώρες απ’ όπου προέρχονται.

Στην Τουρκία, τα στελέχη αυτή απολαμβάνουν την προστασία ενός δικτύου που περιλαμβάνει αστυνομικούς, εισαγγελείς, δικαστές και πολιτικούς οι οποίοι συνεργάζονται στενά με ανώτερους αξιωματούχους της ισλαμιστικής κυβέρνησης Ερντογάν και του κύριου συμμάχου της, του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP).

Επιπλέον, η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (Milli İstihbarat Teşkilatı, MIT) παρακολουθεί στενά αυτά τα δίκτυα, όχι μόνο για να εντοπίσει τα τρωτά σημεία ξένων χωρών, αλλά και για να προωθήσει την πολιτική ατζέντα της τουρκικής κυβέρνησης. Η MIT εκμεταλλεύεται επίσης αυτές τις συνδέσεις για να εξασφαλίσει προμήθειες από παράνομες εγκληματικές επιχειρήσεις, χρηματοδοτώντας παράνομες επιχειρήσεις που διαφορετικά θα ήταν δύσκολο να χρηματοδοτηθούν.

Δείτε εδώ την έκθεση στα Αγγλικά

ΠΗΓΗ https://ardin-rixi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου