Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

“Το Ιράν μόλις έκανε ένα μεγάλο λάθος. Το Ισραήλ δεν πρέπει να ακολουθήσει”


Thomas L. Friedman

Αρθρογράφος γνώμης του NYT 14 Απριλίου 2024

Δημοσιεύουμε  ένα  άρθρο του Τόμας Φρίντμαν στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, που εκφράζει την Αμερικανική στρατηγική για σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν

Άρδην

Θα ήταν εύκολο να θαμπωθεί κανείς από τον τρόπο με τον οποίο οι ισραηλινές, αμερικανικές και άλλες συμμαχικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέρριψαν σχεδόν κάθε ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, πύραυλο κρουζ και βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε στο Ισραήλ το Σάββατο και να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το Ιράν πέτυχε το σκοπό του -αντίποινα για την υποτιθέμενη θανάτωση από το Ισραήλ ενός κορυφαίου Ιρανού διοικητή που επιχειρούσε εναντίον του Ισραήλ από τη Συρία- και τώρα μπορούμε να  θεωρήσουμε το επεισόδιο λήξαν.

Αυτό θα ήταν μια επικίνδυνη παρερμηνεία των όσων μόλις συνέβησαν και ένα τεράστιο γεωπολιτικό λάθος από τη Δύση και τον κόσμο γενικότερα.

Πρέπει τώρα να υπάρξει μια μαζική, διαρκής, παγκόσμια πρωτοβουλία για την απομόνωση του Ιράν – όχι μόνο για να το αποτρέψει από το να επιχειρήσει ξανά μια τέτοια περιπέτεια, αλλά και για να δώσουμε λόγους στο Ισραήλ να μην προβεί αυτόματα σε στρατιωτικά αντίποινα. Αυτό θα ήταν επίσης ένα οδυνηρό λάθος. Το Ιράν διαθέτει ένα περιφερειακό δίκτυο και το Ισραήλ χρειάζεται μια περιφερειακή συμμαχία, μαζί με τις ΗΠΑ, για να το αποθαρρύνει μακροπρόθεσμα.

Πρέπει λοιπόν να υπάρξουν σημαντικές διπλωματικές και οικονομικές συνέπειες για το Ιράν, με χώρες όπως η Κίνα να αναλαμβάνουν επιτέλους δράση: Όταν η Τεχεράνη εκτόξευσε όλα αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους πυραύλους, δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι σχεδόν όλα θα αναχαιτίζονταν. Μερικά καταρρίφθηκαν πάνω από την Ιερουσαλήμ. Ένας πύραυλος θα μπορούσε να είχε χτυπήσει το τέμενος αλ Άκσα, ένα από τα ιερότερα μνημεία του Ισλάμ. (Μπορείτε να δείτε στο διαδίκτυο εικόνες ιρανικών πυραύλων που αναχαιτίστηκαν στον ουρανό ακριβώς πάνω από το τέμενος). Ένας άλλος θα μπορούσε να είχε χτυπήσει το ισραηλινό κοινοβούλιο ή μια πολυκατοικία, προκαλώντας μαζικές απώλειες.

Με άλλα λόγια, μιλάμε για μια κλιμάκωση χωρίς προηγούμενο στον μακροχρόνιο, αυστηρά οριοθετημένο, σκιώδη πόλεμο μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, ο οποίος περιοριζόταν σχεδόν αποκλειστικά σε στοχευμένα ισραηλινά πλήγματα εναντίον μονάδων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στον Λίβανο και τη Συρία -όπου δεν έχουν καμία δουλειά να βρίσκονται εξ αρχής- και το Ιράν να ανταποδίδει βάζοντας τη λιβανέζικη πολιτοφυλακή του, τη Χεζμπολάχ, να εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ. Είδαμε επίσης το Ιράν να μεταφέρει λαθραία όπλα και εκρηκτικά από τη Συρία στην Ιορδανία, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη για να χρησιμοποιηθούν για να σκοτώσουν Ισραηλινούς και να αποσταθεροποιήσουν την Ιορδανία – και τη Μοσάντ να δολοφονεί έναν πυρηνικό επιστήμονα μέσα στο Ιράν.

Όμως το Ισραήλ δεν έχει εξαπολύσει ποτέ μια τόσο μαζική πυραυλική επίθεση απευθείας στο Ιράν, και το Ιράν δεν είχε κάνει ποτέ κάτι τέτοιο στο Ισραήλ, πριν από αυτό. Πράγματι, καμία χώρα δεν είχε επιτεθεί απευθείας στο Ισραήλ από τότε που το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν το έκανε με πυραύλους Scud πριν από 33 χρόνια. Χωρίς μια παγκόσμια πρωτοβουλία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν και την περαιτέρω απομόνωσή του στην παγκόσμια σκηνή, η συμπεριφορά του Ιράν θα κανονικοποιηθεί σιωπηρά, οπότε το πιθανότερο είναι ότι το Ισραήλ θα ανταποδώσει με τον ίδιο τρόπο και θα οδηγηθούμε σε έναν μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή και σε πετρέλαιο στα 250 δολάρια το βαρέλι.

“Η εναλλακτική σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο μεγάλης κλίμακας, τον οποίο δεν θέλουμε και δεν θέλει το Ισραήλ, δεν μπορεί να είναι η επιστροφή στο status quo ante”, μου είπε ο Nader Mousavizadeh, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας γεωπολιτικών συμβούλων Macro Advisory Partners και υψηλόβαθμος σύμβουλος του Κόφι Ανάν όταν ήταν γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. Μια παγκόσμια προσπάθεια απομόνωσης του Ιράν, πρόσθεσε ο Mousavizadeh, “είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαχωρίσουμε το καθεστώς από τον λαό του, να καθησυχάσουμε το Ισραήλ και τους Ισραηλινούς για την ασφάλειά τους και να αφαιρέσουμε την ανάγκη για περαιτέρω περιφερειακή στρατιωτική κλιμάκωση, η οποία θα ήταν δώρο στο Ιράν και τους πληρεξουσίους του”.

Είναι επίσης ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θα σύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε έναν περιφερειακό πόλεμο για να στηρίξει τη δική του καταρρέουσα πολιτικά βάση.

Είναι αδύνατο να υπερτιμήσει κανείς τις πολιτικοστρατιωτικές επιπτώσεις αυτού που μόλις συνέβη. Λίγο μετά την πυραυλική επίθεση, ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι εξέδωσε δήλωση στην οποία δήλωσε ότι το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης “έδωσε ένα μάθημα στον σιωνιστικό εχθρό”. Σίγουρα το έκανε, αλλά μπορεί να μην είναι αυτό που νομίζει ο Ραΐσι.

Το Ιράν μόλις αποκάλυψε άθελά του σε όλο τον κόσμο ότι η κυβέρνηση του Ιράν είναι τόσο διεμβολισμένη από τις δυτικές υπηρεσίες κατασκοπείας (επειδή τόσοι πολλοί Ιρανοί μισούν την ίδια τους την κυβέρνηση) που ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν σε θέση να προβλέψει σχεδόν την ακριβή ώρα της επίθεσης πάνω από μια μέρα πριν, και έδειξε σε όλο τον κόσμο ότι το Ισραήλ και οι δυτικοί σύμμαχοί του έχουν πολύ ανώτερες αντιπυραυλικές δυνατότητες από ό,τι το Ιράν έχει πυραυλικές δυνατότητες.

Όπως έγραψε την Κυριακή ο βετεράνος στρατιωτικός ανταποκριτής της Haaretz, Amos Harel: Μιλάμε για “ένα πρωτοφανές επίτευγμα στην ιστορία των πολέμων του Ισραήλ – έστω και με κάποια βοήθεια από φίλους – που αφαιρεί σε μεγάλο βαθμό το κυριότερο χαρτί που κατέχουν το Ιράν και ο άξονας τους: τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους πυραύλους. Οι εντυπωσιακές αναχαιτίσεις του συστήματος Arrow έχουν συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής, αλλά και οι Iσραηλινοί και οι Αμερικανοί πιλότοι κατέρριψαν εκατοντάδες πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη”.

Πρέπει να υποθέσουμε ότι το Ιράν και οι πληρεξούσιοι του πρέπει να είναι τόσο απογοητευμένοι όσο και εκνευρισμένοι από αυτή την τροπή των γεγονότων. Όπως πρόσθεσε ο Harel: “Η πρόθεση του Ιράν, όπως εκτιμήθηκε πριν από την επίθεση, ήταν να κάνει επίδειξη των δυνατοτήτων του με μια επίθεση σε στρατιωτικούς στόχους. Μια ανάλυση των περιοχών στις οποίες ακούστηκαν προειδοποιήσεις δείχνει ότι ο στόχος θα μπορούσε να ήταν η αεροπορική βάση Νεβατίμ στο νότιο Ισραήλ. Φαίνεται ότι οι Ιρανοί σχεδίαζαν να καταστρέψουν τη βάση και τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που σταθμεύουν εκεί, τα οποία αποτελούν το στολίδι της αμερικανικής βοήθειας προς το Ισραήλ. Το Ιράν απέτυχε πλήρως”.

Αντίθετα, η ιρανική επίθεση μπορεί να περιορίστηκε στον σοβαρό τραυματισμό ενός 7χρονου ισραηλινού μουσουλμάνου κοριτσιού Βεδουίνων που χτυπήθηκε από τα θραύσματα που έπεσαν. Και αν ήταν τόσο αποτελεσματική η επίθεση του Ιράν, οι ηγέτες του πρέπει τώρα να αναρωτιούνται πόσο καλή είναι η άμυνά του – αν το Ισραήλ επιλέξει τώρα να ανταποδώσει. Η Χεζμπολάχ πρέπει να αναρωτιέται το ίδιο.

Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί ο Ραΐσι, μετά τον κομπασμό του ότι έδωσε ένα μάθημα στο Ισραήλ, ζήτησε (παρακάλεσε;) από τις ΗΠΑ και όλους τους άλλους “υποστηρικτές του κατοχικού καθεστώτος … να εκτιμήσουν αυτή την υπεύθυνη και εύλογη δράση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν” και να μην περάσουν στην επίθεση εναντίον του Ιράν. Μήνυμα προς τον κόσμο από την Τεχεράνη: Τίποτα το ανησυχητικό δεν συνέβη, ας προχωρήσουμε παρακάτω.

Αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή ο Ραΐσι ανησυχεί για το εξωτερικό του μέτωπο. Στις αρχές του μήνα, η Haaretz ανέφερε ότι “οι Ιρανοί οπαδοί σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα  στο στάδιο Aryamehr της Τεχεράνης κλήθηκαν να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των επτά μελών της ελίτ των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του κορυφαίου στρατηγού Mohammad Reza Zahedi, οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά την [ισραηλινή] αεροπορική επιδρομή στο προξενείο του στη Δαμασκό. Αντ’ αυτού, οι θεατές άρχισαν να γιουχάρουν και να σαλπίζουν σε μια προφανή πράξη διαμαρτυρίας. Σε ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνονται οι οπαδοί να διακόπτουν δυνατά τη στιγμή της σιγής. … Σε ένα βίντεο που έκανε το γύρο του Χ, οι οπαδοί φαίνονται να φωνάζουν: “Πάρε αυτή την παλαιστινιακή σημαία και χώσ’ την στον κώλο σου!”. Και αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει σε ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Πολλοί Ιρανοί καταλαβαίνουν ότι η εμμονή του καθεστώτος με την καταστροφή του εβραϊκού κράτους δεν είναι παρά ένας δαπανηρός τρόπος για να αποσπάσει την προσοχή του ιρανικού κοινού από τη δολοφονική καταστολή στο εσωτερικό του εναντίον του ίδιου του λαού του. Όπως δείχνει αυτή η ιστορία του ποδοσφαιρικού αγώνα, οι άνθρωποι φοβούνται όλο και λιγότερο να το πουν δημοσίως – ειδικά αφότου το καθεστώς έχει σκοτώσει περίπου 750 γυναίκες, κορίτσια και άνδρες από τότε που ξεκίνησε μια πανεθνική εξέγερση διαμαρτυρίας στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, μετά το θάνατο μιας νεαρής Κούρδισσας, της Mahsa Amini, κατά τη διάρκεια της κράτησης της από την αστυνομία ηθών του Ιράν. Χιλιάδες άλλοι έχουν συλληφθεί.

Ένας λόγος για τον οποίο το Ιράν υποστηρίζει τον πόλεμο της Χαμάς και προτιμά να παραμείνει το Ισραήλ κολλημένο στη Γάζα και να κατέχει τη Δυτική Όχθη είναι ότι κρατά τον κόσμο και πολλούς Αμερικανούς επικεντρωμένους στις ισραηλινές ενέργειες – αντί για τη βίαιη καταστολή κατά των διαδηλωτών για τη δημοκρατία στο Ιράν και την ιμπεριαλιστική επιρροή του Ιράν στην περιοχή, όπου χρησιμοποιεί πληρεξούσιους για να ελέγχει την πολιτική του Λιβάνου, της Συρίας, του Ιράκ και της Υεμένης και χρησιμοποιεί αυτές τις χώρες ως στρατιωτικές βάσεις για να επιτίθεται στο Ισραήλ.

Ωστόσο, κανείς δεν πρέπει να πιστεύει ότι το Ιράν είναι απλώς μια χάρτινη τίγρη. Η Τεχεράνη μπορεί ακόμη να εξαπολύσει χιλιάδες ρουκέτες μικρότερης εμβέλειας εναντίον του Ισραήλ μέσω της Χεζμπολάχ – και επειδή ορισμένες από αυτές τις ρουκέτες έχουν καθοδήγηση ακριβείας, θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στις υποδομές του Ισραήλ. Το Ιράν διαθέτει επίσης μεγαλύτερους πυραύλους στο οπλοστάσιό του.

Παρόλα αυτά, αυτό που συνέβη το Σάββατο είναι τελικά μια σημαντική τόνωση για αυτό που αποκαλώ Δίκτυο Συμπερίληψης στη Μέση Ανατολή (πιο ανοικτές, συνδεδεμένες χώρες όπως η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Ισραήλ και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ) και ένα ουσιαστικό πλήγμα για το Δίκτυο Αντίστασης (τα κλειστά και αυταρχικά συστήματα που εκπροσωπούνται από το Ιράν, τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ, τους Χούθις και τις σιιτικές πολιτοφυλακές του Ιράν στο Ιράκ) και τη Ρωσία. Ο ήχος εντός του Ιράν και του Δικτύου Αντίστασης το πρωί της Κυριακής είναι αυτός που ακούγεται από το GPS του αυτοκινήτου σας μετά από μια λάθος στροφή: “Επαναϋπολογισμός, επαναϋπολογισμός, επαναϋπολογισμός”.

ΠΗΓΗ https://ardin-rixi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου