Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

WSJ: Η Χαμάς απορρίπτει την αμερικάνικη πρόταση εκεχειρίας - Θα παρουσιάσει τον δικό της «οδικό χάρτη»


ΗΧαμάς απέρριψε την αμερικανική πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα και απελευθέρωση ομήρων και θα παρουσιάσει τον δικό της «οδικό χάρτη» για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη μεσολαβητές.

Η Χαμάς επιδιώκει μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτών από τη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα. Το Ισραήλ έχει εκφράσει την προθυμία του να διαπραγματευτεί την πρόταση των ΗΠΑ για προσωρινή εκεχειρία, αλλά θέλει να διατηρήσει την επιλογή να συνεχίσει τη στρατιωτική του εκστρατεία μετά από μια κατάπαυση του πυρός, αναφέρει η εφημερίδα.

Το αμερικανικό σχέδιο, που παρουσιάστηκε από τον διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς σε αξιωματούχους του Ισραήλ, της Χαμάς, του Κατάρ και της Αιγύπτου στο Κάιρο, προβλέπει εκεχειρία έξι εβδομάδων στη Γάζα. Σύμφωνα με το σχέδιο - εάν αυτό εγκριθεί - κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, η τρομοκρατική οργάνωση θα απελευθερώσει 40 από τους ομήρους που κρατά στη Γάζα με αντάλλαγμα 900 Παλαιστίνιους κρατούμενους ασφαλείας του Ισραήλ, μεταξύ των οποίων 100 που εκτίουν μεγάλες ποινές.

Η WSJ επικαλείται επίσης έναν Ισραηλινό αξιωματούχο που αναφέρει ότι το Ισραήλ είναι ανοικτό να χρησιμοποιήσει την πρόταση των ΗΠΑ ως βάση για συνομιλίες, αλλά θεωρεί ότι το σχέδιο ευνοεί τη Χαμάς. Ισραηλινοί αξιωματούχοι θεωρούν την πρόταση για την επιστροφή των Παλαιστινίων πολιτών στη βόρεια Γάζα και την αναλογία αιχμαλώτων-ομήρων ως σημαντικές παραχωρήσεις.

Σημειώνεται, επίσης, ότι δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι με γνώση των συνομιλιών ανέφεραν την Τετάρτη ότι με βάση την αμερικανική πρόταση για ανακωχή, το Ισραήλ θα επέτρεπε την επιστροφή 150.000 Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα, χωρίς ελέγχους ασφαλείας, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Σε αντάλλαγμα, η Χαμάς θα πρέπει να δώσει έναν κατάλογο με ομήρους - γυναίκες, ηλικιωμένους και ασθενείς - που ακόμα κρατά και που παραμένουν ζωντανοί.

Η πηγή που μίλησε στη WSJ ανέφερε ότι υπάρχει μια πλειοψηφία στην ισραηλινή κυβέρνηση που θα υποστηρίξει μια συμφωνία παρά τις σκληρές παραχωρήσεις. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το Ισραήλ είναι ανοιχτό να χρησιμοποιήσει την αντιπρόταση της Χαμάς ως βάση για «σοβαρές διαπραγματεύσεις», εφόσον η πρόταση προωθεί τις προσπάθειες.

Η πρόταση της Χαμάς

Στελέχη της Χαμάς δήλωσαν στους μεσολαβητές σε συζητήσεις αυτή την εβδομάδα στο Κάιρο ότι το κύριο πρόβλημά τους με το αμερικανικό σχέδιο ήταν ότι δεν έκανε καμία αναφορά στον τερματισμό του πολέμου και ότι αντ' αυτού θα καταθέσουν τη δική τους πρόταση αργότερα αυτή την εβδομάδα με βάση μια προηγούμενη πρόταση.

Σύμφωνα με εκείνο το σχέδιο, η Χαμάς δήλωσε ότι θα απελευθέρωνε ομήρους - γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους - με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ορισμένων Παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές, την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τμήματα της Γάζας, την αυξημένη είσοδο βοήθειας και την ελεύθερη μετακίνηση των Παλαιστινίων γύρω από τη Λωρίδα. Σε μια δεύτερη φάση αυτής της συμφωνίας, η Χαμάς θα απελευθέρωνε άλλους ομήρους με αντάλλαγμα την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα. Στο τελικό στάδιο, η Χαμάς επιθυμεί την ανοικοδόμηση της Γάζας και τις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες δυνάμεις να ενεργήσουν ως εγγυητές της συμφωνίας και του οριστικού τερματισμού της σύγκρουσης, αναφέρει η WSJ.

Με πληροφορίες από WSJ

ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου