Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Κάθε λόχος του φιλανδικού στρατού έχει περίπου 100 drones. Κι αν μερικά χαθούν αναπληρώνονται/ Σε λιγότερο από δυο μήνες από το ξεκίνημα του πολέμου στην Ουκρανία 14/04/22 ο στρατός της Φιλανδίας έβγαλε ανακοίνωση για της αγορά 1000-2000 drones


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη, η οποία μεταδόθηκε το βράδυ της Κυριακής 24 Μαρτίου 2024.

Δυο ήταν τα κύρια θέματα της συνέντευξης: Το πρώτο: «Τα F-4 πρέπει να αποσυρθούν, και αν μπορέσουν να πωληθούν. Τα Mirage 2000-5 είναι ένα εξαιρετικά ικανό αεροπλάνο, πρέπει να πωληθεί». Τα F-16 Block 30 πρέπει να πωληθούν.

Ασχοληθήκαμε με την πώληση των αεροσκαφών στην Ουκρανία, γράφοντας δυο άρθρα. Ήρθε η ώρα να δούμε το επόμενο κύριο θέμα της συνέντευξης.

 «Αυτό λοιπόν που θα κάνουμε είναι να αλλάξουμε ριζικά και την δομή και την εκπαίδευση και την εφεδρεία. Έχουμε πει ότι αυτό θα γίνει το πολύ μέχρι το 2030, η συνολική μεταρρύθμιση. Πρέπει να δημιουργήσουμε επίσης ψηφιακές δεξιότητες σε όλους αυτούς οι οποίοι εκπαιδεύονται. Γιατί; Διότι το drone π.χ. είναι απαραίτητο. Κάθε λόχος του φιλανδικού στρατού έχει περίπου 100 drones. Κι αν μερικά χαθούν αναπληρώνονται, θεωρούνται δηλαδή όπως και οι σφαίρες, αναλώσιμο υλικό. Εμείς δεν έχουμε καν τη σύλληψη του ότι κάθε μικρή μονάδα, κάθε διμοιρία, πρέπει να έχει drones μαζί της».

Πόσα χρόνια το αναφέρουμε αυτό;

Πόσα χρόνια πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία διαβάζουμε, πως όλες οι χώρες εντάσσουν drones στον Στρατό τους; Όλες οι χώρες κατασκευάζουν drones και αρκετές περιπλανώμενα πυρομαχικά και εμείς δεν τα έχουμε σε πλήρη παραγωγή για της ΕΔ!

Τι περιμένουμε λοιπόν και ποιες είναι οι εισηγήσεις των ειδικών στης ΕΔ; Γιατί καθυστερούμε συνεχώς; Ούτε πολλά χρήματα κοστίζουν να τα κατασκευάσεις, ούτε πολλά χρήματα θα δώσεις για την εκπαίδευση των στρατιωτών.

Εκπαίδευση σε drones.

Η εκπαίδευση στα drones γίνετε σε φτηνά Κινέζικα drones τετρακόπτερα που έχουν κάμερα και τρεις μπαταρίες. Η εμβέλεια πτήσης είναι στο ένα χιλιόμετρο γιατί αύτη είναι η δυνατότητα καθοδήγησης των φτηνών συστημάτων. Αν και υπάρχουν φτηνά drones τετρακόπτερα με εμβέλεια καθοδήγησης τα 3 ή τα 5 χιλιόμετρα. Το κόστος απόκτηση τους είναι κάτω από τα 100 ευρώ, αγοράζονται κατά χιλιάδες και χαρακτηρίζονται αναλώσιμα.

Υπάρχουν drones τετρακόπτερα με πολύ χαμηλό κόστος κατάλληλα για εκπαίδευση άλλα και για αποστολές αναγνώρισης. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε κατάλληλα για της αποστολές αναγνώρισης. Να τα έχεις μαζί σου σε ένα μικρό σακίδιο και να ελέγχεις σε μικρές αποστάσεις διάφορους τομείς του μετώπου. Δεν χρειάζεται να βγάλεις περιπόλους αναγνώρισης και μπορείς να αποφύγεις της ενέδρες.  Οι κάμερες στα 100 μέτρα ύψος σου δίνουν οπτική εμβέλεια 5-9 χιλιόμετρα και είναι ανάλογη με την δυνατότητα της κάμερας.

Κόστος 55 ευρώ με τρεις μπαταρίες! Οι φωτογραφίες είναι αρκετά καλές.

Η επόμενη κατηγορία με κόστος στα 100 περίπου ευρώ με τρεις μπαταρίες. Έχει την δυνατότητα αποφυγής εμποδίων με ένα μικρό αποστασιόμετρο λέιζερ που μπορεί να περιστραφεί κατά 360 μοίρες. Μπορεί να στείλει εικόνες έως τα 600 μέτρα.

Αυτά τα φτηνά θα έπρεπε να τα προμηθεύονται μόνοι τους οι στρατιώτες και να εκπαιδεύονται, γιατί δεν ξέρω αν θα τους τα δώσουν αν γίνει πόλεμος. Δεν μπορώ να ακούω πως κάναμε άσκηση περιπόλου αναγνώρισης στην σημερινή εποχή, ενώ ξέρουμε πως σε περίπτωση πολέμου θα έχουν της μεγαλύτερες απώλειες!

Αναγνωριστικά drones

Χωρίζονται σε τετρακόπτερα, και κατηγορίας ένα που ενδιαφέρουν έναν λόχο. Όλα πρέπει να μπορούν να μεταφερθούν στα χέρια και στα σακίδια των στρατιωτών.

Ξεκινούν οι τιμές από τα 250 ευρώ για Κινέζικά τετρακόπτερα με τρεις μπαταρίες. Προσοχή σε περίπτωση πολέμου δεν θα μπορείς να φορτίσεις της μπαταρίες, πρέπει να έχεις μαζί σου όσες περισσότερες μπορείς.

Ένας λόχος δεν χρειάζεται μεγαλύτερης εμβέλειας drones.Τα αναγνωριστικά αγωνιστικά τετρακόπτερα δεν συμπτύσσονται όπως τα εμπορικά drones και έχουν μεγάλο όγκο.

Ο ΕΣ δεν έχει σακίδιο για τους στρατιώτες του! Λυπάται να δώσει 10-20 ευρώ για τον κάθε ένα στρατιώτη και της εφεδρείες! Δίνουν άχρηστα λουκάνικα και Μ-71 εποχής Βιετνάμ!

Στην Ουκρανία δίνουν της εξής τιμές: 600 δολάρια για τα αναγνωριστικά drones, 1000 δολάρια για τα drones επίθεσης σε μαλακούς στόχους και 1200 για τα drones επίθεσης σε θωρακισμένους πχ άρματα, τομα, τομπ, θωρακισμένα. Αυτό αφορά όμως τα καμικάζι drones και όχι της μετατροπές για να ρίχνουν χειροβομβίδες, βομβίδες, όλμους.

Επιθετικά drones

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες δυο όμως ενδιαφέρουν έναν λόχο πεζικού: τα φτηνά τετρακόπτερα, τα περιπλανώμενα πυρομαχικά ή καμικάζι drones.

Τα περιπλανώμενα πυρομαχικά είναι πανάκριβα, απαιτούν ειδικές συσκευές για να εκτοξευτούν και ειδική εκπαίδευση. Χρειαζόμαστε τετρακόπτερα καμικάζι drones και τετρακόπτερα που να μπορούν να ρίξουν όλμους και να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές.

Τα τετρακόπτερα καμικάζι drones είναι κατάλληλα για να χτυπάνε θωρακισμένους στόχους και εν κινήσει.

Τα επιθετικά τετρακόπτερα με έξτρα μπαταρίες, μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημία στον εχθρό ρίχνοντας όλμους.

Το συμπέρασμα του πολέμου της Ουκρανίας είναι: πως αντικαθιστάς τους όλμους με τα τετρακόπτερα με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Δεν χρειάζεται να μεταφέρεις το μεγάλο βάρος του σωλήνα και την βάση του όλμου. Αφού έχεις αναγνωριστικό τετρακόπτερο στέλνεις το επιθετικό ή το καμικάζι drones για να χτυπήσει τον εχθρό.

Μην κάνετε το λάθος να νομίζετε πως δεν χρειάζεστε ΑΤ πεζικού άμα έχετε καμικάζι drones και οι εκτοξευτές βομβίδων είναι υπέρ πολύτιμοι.

Η εκπαίδευση σώζει ζωές.

Στην Ουκρανία και στην Ρωσία η παραγωγή drones γίνετε σε ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Αλλά χωρίς εκπαίδευση δεν κάνεις απολύτως τίποτα.

Το κόστος.

Ο λόχος στην Φιλανδία έχει 200 στρατιώτες με 100 drones. Είναι πολύ λογικό αυτό γιατί οι άλλοι 100 στρατιώτες μεταφέρουν τα βαριά όπλα πεζικού, επιπλέον πυρομαχικά κλπ.

Η κυβέρνηση της Φιλανδίας όμως έχει μεριμνήσει για να έχει για τον κάθε ένα λόχο σε υπηρεσία και σε εφεδρεία ένα επιπλέον απόθεμα drones. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν 50 ακόμα drones για άμεση αντικατάσταση για τον κάθε έναν λόχο.

Οι απώλειες είναι τεράστιες κατά την εκπαίδευση, γιατί κάνουν εικονικές επιθέσεις και προσβολές με εξομοιωτές αλλά και στην πραγματικότητα. Οι κεφαλές επίθεσης κατά την εκπαίδευση έχουν αντικατασταθεί με ψεύτικες πχ PRG-7 με το ίδιο βάρος με το σύστημα πυροδότησης όμως. Αυτή η μέθοδος δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιούν το ίδιο drones πάνω από 10 φορές και να φτιάχνουν τα χαλασμένα οι ίδιοι οι στρατιώτες, με απάρτια από άλλα που έχουν καταστραφεί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μικρή αντοχή που έχουν οι έλικες.

Στην Ελλάδα δεν αφήνουν τους στρατιώτες να ρίξουν σφαίρες για να κάνουν οικονομία και να μην συμβεί κανένα ατύχημα. Στην Ελβετία έχουν τα όπλα και της σφαίρες στο σπίτι τους, στην Φιλανδία το ίδιο. Στην Ελλάδα δεν αφήνουμε να αγοράσουμε ραβδωτά κυνηγητικά! Οι Φιλανδοί όμως σε αυτά εκπαιδεύονται και με τηλεφακούς χτυπάνε στα 600 μέτρα απόσταση.

Το πρόβλημα των drones

Το πρόβλημα των τετρακόπτερων drones είναι η χαμηλή τους ταχύτητα και η μικρή τους εμβέλεια. Χρειάζεσαι δυο ή και περισσότερα drones για να κάνεις μια επίθεση. Το ένα θα κάνει αναγνώριση και το άλλο επίθεση. Συνήθως το πρώτο που κάνει αναγνώριση συντονίζει και την επίθεση και καταγράφει με την κάμερα αν ήταν επιτυχημένη η επίθεση.

Συνήθως όμως δεν επαρκεί η μπαταρία και δεν μπορεί να παραμείνει στην ίδια περιοχή το αναγνωριστικό drones. Έτσι δεν ξέρουμε κατά πόσον είναι επιτυχημένες οι επιθέσεις από τα καμικάζι drones. Άσχετα από την προπαγάνδα και τα βίντεο που αναβαίνουν στο διαδίκτυο συνεχώς από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι αναφορές λένε για χαμηλά ποσοστά ευστοχίας.

Για αυτό ο κάθε ένας λόχος του στρατού της Φιλανδίας θα έχει 100 drones και ειδικές συσκευές αύξησης της εμβέλειας μετάδοσης και λήψης των σημάτων για την καθοδήγηση και την επιστροφή του βίντεο. Αυτές κοστίζουν πολύ περισσότερο από τα drones, 2000 ευρώ για να χτυπήσεις στόχους στα 5 χιλιόμετρα απόσταση που αυξάνετε η εμβέλεια με εξωτερική κεραία.

Πως ξεκίνησαν όλα;

Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος Ουκρανίας –Ρωσίας, οι έφεδροι στρατιώτες της Φιλανδίας ενδιαφέρθηκαν για τα Drones με τα πολλά βίντεο που κυκλοφόρησαν. Προσοχή οι έφεδροι μεγαλύτερης ηλικίας που εργάζονται, έχουν χρήματα να διαθέσουν και τα διαθέτουν για να είναι έτοιμοι για έναν πόλεμο. Κάτι ανάλογο με τους δικούς μας Εθνοφρουρούς στης παραμεθόριες περιοχές που και αυτοί δίνουν από το υστέρημα τους χρήματα για ένα οπτικό σκοπευτικό, μια μεγαλύτερη γεμιστήρα, γιλέκο με πλάκες κλπ.

Οι έφεδροι στην Φιλανδία μαζεύονται κάθε Σάββατο και Κυριακή κάνουν εκπαιδεύσεις, βολές και συζητάνε. Έχουν φόρουμ που εκεί αναφέρουν διάφορα προβλήματα και συζητάνε της πιθανές λύσεις. Ξεκίνησαν να αγοράζουν φτηνά drones από την Κίνα, να γράφονται σε σχολές εκπαίδευση χειριστών drones και να τα χρησιμοποιούν σε αποστολές αναγνώρισης.

Το χαρακτήρισαν επιδημία εκμάθησης χειρισμού drones, γιατί πήρε τεράστιες διαστάσεις χωρίς να το έχει υιοθετήσει επίσημα ο Στρατός της Φιλανδίας. Σ          τα εκπαιδευτικά όμως σενάρια και στης ασκήσεις, οι εφεδρικοί λόχοι που είχαν αναγνωριστικά drones, είχαν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και μαχητική ικανότητα. Δεν έπεφταν εύκολα σε ενέδρα, ανακάλυπταν εύκολα τα κρυμμένα άρματα, τομα, θωρακισμένα και διέφευγαν. Η Φιλανδία είναι γεμάτη δάση και λίμνες, όποιος είχε την άμεση  εναέρια αναγνώριση είχε το μεγαλύτερο πλεονέκτημα.

Οι αξιωματικοί ανέφεραν συνεχώς τα πλεονεκτήματα των drones μεταξύ τους και στους ανωτέρους τους. Δεν έχει καμία σχέση ο στρατός της Φιλανδίας αλλά και άλλοι στρατοί με τον ΕΣ! Εκεί υιοθετούν αμέσως της καινοτομίες και κάνουν συνεχώς αλλαγές, εδώ υπάρχει μια ακαμψία για τα πάντα.

Τα συμπεράσματα του πολέμου της Ουκρανίας, άμεσες αντιδράσεις.

Σε λιγότερο από δυο μήνες από το ξεκίνημα του πολέμου στην Ουκρανία 14/04/22 ο στρατός της Φιλανδίας έβγαλε ανακοίνωση για της αγορά 1000-2000 drones και διέθεσε πίστωση 14 εκατομμύρια ευρώ! Τα αγόρασαν από της δυο δικές τους εταιρίες παραγωγής drones & UAV και όχι από το εξωτερικό. Δεν αγόρασαν τετρακόπτερα και άμεσα τα χρησιμοποίησαν για αναγνώριση και στοχευόμενες βολές πυροβολικού.

Οι αμυντικές δυνάμεις αποκτούν 1.000–2.000 drones – τα στρατεύματα μπορούν να τα μεταφέρουν και να δουν τι υπάρχει πίσω από μια στροφή ή έναν λόφο Πρόσφατα, υπάρχουν πολλά στοιχεία από την Ουκρανία σχετικά με τη χρήση αεροπλάνων σε μάχες.

Drone και στρατιώτες που χρησιμοποιούνται από τις φινλανδικές αμυντικές δυνάμεις. Το σύστημα drone Orbiter χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης στο Vekaranjärvi της Kouvola τον Νοέμβριο του 2019.

Η Maavoimat παρουσίασε το σύστημα drone Orbiter τον Σεπτέμβριο του 2016 και αμέσως το αγόρασαν για δοκιμές.

Κάθε μια ταξιαρχία έκανε δική της παραγγελία drones, αναφέρθηκαν για προμήθειες drone τον Απρίλιο του 2022. Η αξία της προμήθειας χωρίς ΦΠΑ είναι 2,6 εκατομμύρια ευρώ: Για παράδειγμα, στην ταξιαρχία των Καρελίων στο Vekaranjärvi στην Κούβολα, εκτός από το προσωπικό, στρατεύσιμοι και έφεδροι έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση drones.

- Το νέο αεροπλάνο Parrot είναι συμπαγές και εύκολο στη χρήση. Επιτρέπει την ταχεία εκπαίδευση και ανάπτυξη μεγάλων δυνάμεων, περιγράφει ο διοικητής της ταξιαρχίας, ταξίαρχος Jyri Raitasalo.

Οι αμυντικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τέτοια μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα κυρίως για αναγνώριση. Για τις φρουρές έχουν παραγγελθεί εκατοντάδες drones.
Η ταξιαρχία της Καρελίας εκπαιδεύει ετησίως περίπου 4.000 στρατεύσιμους και σχεδόν τον ίδιο αριθμό εφέδρων.

Ο αναχρονισμός στον ΕΣ.

Στην Ελλάδα έχουμε 6-7 εταιρίες παραγωγής UAV & Drones, έχουν περάσει δυο χρόνια και δυο μήνες από το ξεκίνημα του πολέμου στην Ουκρανία και ακόμα περιμένουμε, το πότε θα αποφασίσουμε να παραγγείλουμε drones & UAV!

Είδηση στης 20/10/23:  Περισσότεροι πιλότοι drone για τον στρατό! Αυξάνονται οι επενδύσεις των αμυντικών δυνάμεων στη χρήση ελικόπτερου drone μέσω νέων αποκτήσεων drone. Οι οργανισμοί εθνικής άμυνας μοιράζονται επίσης το πιο πρόσφατο δόγμα για τα drone. Πιο πρόσφατα, το Suur-Savo Reserviupseeripiiri έλαβε επιχορήγηση 60.000 ευρώ από το ταμείο Jenny and Antti Wihuri για το πρόγραμμα εκπαίδευσης με drone-υπολογιστές.

Το έργο drone των Suur-Savo Reserve Officers ξεκίνησε ήδη το 2021 και τον Μάρτιο του 2023 αποκτήθηκε το SkyDrone 7, που κατασκευάστηκε από τη Nordic Drone Oy από τη Muruma, το οποίο είναι εξοπλισμένο με θερμική κάμερα. Η επιχορήγηση των 60.000 ευρώ που χορηγήθηκε δίνει πλέον τη δυνατότητα στο έργο να συνεχιστεί στο δεύτερο μέρος, όπου στόχος είναι η αγορά ενός ακόμη πιο αποτελεσματικού drone σταθερής πτέρυγας.

Στο έργο drone, έχει κατασκευαστεί ένα κινητό διοικητήριο σε ένα φορτηγό, το οποίο θα είναι εξοπλισμένο με συστήματα επικοινωνίας και διαχείρισης το φθινόπωρο του 2023, γεγονός που επιτρέπει την ευέλικτη λειτουργία σε διαφορετικά περιβάλλοντα και συνθήκες. Ο κύριος στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη ενός ευέλικτου και ευέλικτου συστήματος drone που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του σήμερα και του μέλλοντος. Δίνει έμφαση στο έργο της εθνικής άμυνας και στην εκπαίδευση των εφέδρων.

Το επόμενο βήμα στο έργο είναι η εκπαίδευση της Air Rescue Society που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2024, μετά την οποία θα δημιουργηθεί η ομάδα προειδοποίησης drone του National Defense Training Association στο χώρο εκπαίδευσης Mikkeli.

Η MPK ξεκινά επίσης την εκπαίδευσή της με drone σε συνεργασία με τις Φινλανδικές Αμυντικές Δυνάμεις, οι οποίες, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έλαβε η Helsingin Sanomat, έχουν αντικαταστήσει τα κινεζικής κατασκευής drones με λύσεις που χρησιμοποιούν δυτική τεχνολογία. Οι Αμυντικές Δυνάμεις χρησιμοποιούν και drones της γαλλικής εταιρείας Parrot και επιπλέον, οι Αμυντικές Δυνάμεις έχουν λάβει επιπλέον χρήματα στον προϋπολογισμό του 2024 για την αγορά νέων drones.

Στην Ελλάδα τα ζώα μου πάνε αργά.

Στην Ελλάδα περιμένουμε, τι περιμένουμε άραγε; Μα να κλείσουν όλες οι εταιρίες που κατασκευάζουν drones & uav για να τα πάρουμε από το εξωτερικό! Έτσι κάναμε τόσες δεκαετίες και δεν αφήσαμε απολύτως τίποτα όρθιο. Δεν θέλαμε να παραγγείλουμε από την δικές μας πολεμικές μας βιομηχανίες, οι ξένοι μας έφταιγαν και της διαλύσαμε όλες.

Όχι δεν είμαι καυστικό αυτό που γράφω, αλλά δεν μπορεί να έχει προηγηθεί ο πόλεμος Αρμενίας- Αζερμπαϊτζάν και μετά ο πόλεμος στην Ουκρανία να έχουν περάσει τόσα πολλά χρόνια και εμείς ακόμα να περιμένουμε! Να περιμένουμε ενώ βλέπουμε την Τουρκία. να τρέχει για να αυξήσει την παραγωγή της ακόμα περισσότερο. Δεκάδες δικινητήρια UAV και εκατοντάδες μονοκινητήρια κατασκευάζονται κάθε χρόνο στην Τουρκία. Χιλιάδες drones, χιλιάδες περιπλανώμενα πυρομαχικά και χιλιάδες μικρά πυρομαχικά για χρήση από τα UAV.

Εμείς εδώ δεν ανησυχούμε, δεν μας ενδιαφέρει, δεν ιδρώνει το αυτί μας! Δεν φωνάζουν οι στρατιωτικοί, δεν ουρλιάζουν οι αμυντικοί δημοσιογράφοι, η αντιπολίτευση είναι αλλού για αλλού και αλλά λόγια να αγαπιόμαστε μας λέει. Η κυβέρνηση κοιτάει τα άστρα, τον ουρανό, την θάλασσα, τα ΜΜΕ ασχολούνται με όλα τα υπόλοιπα και τι κάνει ο άλλος στο κρεβάτι του, εκτός από αυτά που ενδιαφέρουν την χώρα!

Στο ΥΠΕΘΑ όλα βαίνουν καλώς, όλα πάνε άριστα, οι σύμβουλοι των υπουργών και οι παρατρεχάμενοι λένε άλλα αντί άλλων. Οι απόστρατοί στης τηλεοράσεις τότε ξυπνάμε και θυμούνται να τα πουν και όταν ήταν εν υπηρεσία η μουγκαμάρα είχε φτάσει στα σύννεφα.

Ελάχιστοι φωνάζουν και δεν τους συμπαθεί κανείς, όπως κάνει ο υποφαινόμενος. Η καταστροφή θα έρθει και τότε θα δούμε τι θα γίνει και πόσοι θα λακίσουν. Ποιος θα φταίει για την Εθνική μας Ήτα και τον πόλεμο που θα χάσουμε;

Θα φταίνε οι ξένοι που μας ανάγκασαν να δώσουμε οπλικά συστήματα και πυρομαχικά στην Ουκρανία. Θα φταίνε οι φρεγάτες των 50 ετών που δεν μπορούσαν να πολεμήσουν στο αιγαίο, τα υποβρύχια που δεν είχαν τορπίλες, τα άρματα που δεν είχαν πυρομαχικά των 120 χιλιοστών, τα αεροσκάφη F-16/30, Μιράζ 2000/5 και τα F-4 που από μόνα τους αποφάσισαν να πουληθούν σε άλλες χώρες!

Η ΕΑΒ που δεν εκσυγχρόνισε τα P-3 και καθυστέρησε για τον εκσυγχρονισμό των VIPER! Θα φταίνε οι πολεμικές βιομηχανίες που από μόνες τους δεν μπόρεσαν να παράγουν πολεμικό εξοπλισμό που τον παραγγείλαμε χθες και θέλαμε να τον πάρουμε προχθές.

Είπαμε οι άλλοι θα φταίνε και όχι εμείς που δεν ενδιαφερθήκαμε ποτέ για το καλό αυτής της δύσμοιρης χώρας. 100 δισεκατομμύρια δολάρια έσοδα έχει η Νορβηγία από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Έχει όμως και πολύ υψηλά αμειβόμενους εργαζόμενους που εργάζονται στης εξέδρες εξόρυξης που πληρώνουν εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία περίθαλψης και συντάξεων. Τα έσοδα για την χώρα είναι άλλα 20 δισεκατομμύρια! Δηλαδή η Νορβηγία έχει έσοδα 100 δισεκατομμυρίων ευρώ και η Ελλάδα που έχει τα τριπλάσια κοιτάσματα και δεκαπλάσια με τα πιθανά, δεν έχει ούτε ένα δις.

Όσο αν το ήξεραν οι πολιτικοί μας αν είχαμε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρυσό, ουράνιο κλπ είναι γνωστό από την δεκαετία του 1940! Τα ήξεραν όλα και δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να πάει αυτή η δύσμοιρη χώρα μπροστά. Ο εχθρός είναι προ των πυλών και εμείς αντί να τρέχουμε να σώσουμε ότι μπορούμε, δεν μας ενδιαφέρει απολύτως τίποτα.

Αιδώς Αιργείοι.

ΥΣ τι περιμένεις από μια χώρα που κυνήγησε τους καπετάνιους της επανάστασης του 1821; Τι περιμένεις από αυτούς τους απόγονους των πολιτικάντηδων και των κοτζαμπάσηδων με το αγγλικό, γαλλικό και ρώσικο κόμμα; Τι περιμένεις από αυτούς που άφησαν να πεθάνει ο Παπαφλέσσας στο Μανιάκι, γιατί αν γύριζε πίσω ζωντανός στο Ναύπλιο θα τους εξόντωνε όλους. ‘Έφτασαν οι ενισχύσεις το Μανιάκι για να χτυπήσουν τον Ιμπραήμ από τα πλάγια, έριξαν δυο μπαταριές από μακριά και κοιτούσαν να τους σκοτώνουν οι Αιγύπτιοι. Ο Ιμπραήμ είχε 3200 απώλειες στο Μανιάκι γύρισε πίσω στην Καλαμάτα και περίμενε ενισχύσεις από την Αίγυπτο. Πήγαν να του επιτεθούν; Όχι! Τι περίμεναν; Να διαλύσει όλα τα επαναστατικά σώματα, να εξοντώσει όλους τους καπετάνιους και να εκτελέσουν όλες της εντολές των ξένων. Όλα αυτά έγιναν τότε, εσείς τι λέτε να συμβαίνει σήμερα;

Θα ακολουθήσει δεύτερο μέρος με το κόστος των drones, uav και των περιπλανώμενων πυρομαχικών που χρειάζονται οι ΕΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου