Κατασκευή 16-18 πολεμικών πλοίων, τα 3/4 (12) θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα, με τα χρήματα των 3 κορβετών και του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ! Είναι δυνατόν να συμβεί αυτό; Κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να γίνει; Τι θα έπρεπε να είχαμε κάνει σαν χώρα; Είμαστε έτοιμοι και έχουμε μελέτες για να πάρουμε χρήματα από την ΕΕ;
Δεν θα έπρεπε να φερθούμε έξυπνα εκμεταλλευόμενοι της ιδιαιτερότητες και να είχαμε έτοιμες μελέτες, για να εκμεταλλευτούμε πχ τους σεισμούς στην Ελλάδα.
Επιπλέον δυνατότητες του ραντάρ NS-50 με δικές μου τροποποιήσεις σχεδιασμού και λογισμικό, για να είναι ικανό για συνεχής έρευνα βαλλιστικών πυραύλων και βολή-καθοδήγηση πυραύλων για κατάρριψή τους. Η δική μου μελέτη (που συνεχίζω να κάνω μελέτες και να ασχολούμαι καθημερινά με αυτές) αναφέρει πως θα μπορέσουμε να καταρρίψουμε βαλλιστικούς πυραύλους εμβέλειας 600 χιλιομέτρων. Το ραντάρ θα έχει τις δυνατότητες για έρευνα, στοχοποίηση και βολή, για όλα τα υπόλοιπα είναι οι ικανότητες του αντιαεροπορικού πυραύλου με δυνατότητα κατάρριψης βαλλιστικών πυραύλων.
Γράφει ο Γεώργιος Δικαίος.
Απορώ και ενίσταμαι με της λογικές των υπευθύνων, των συμβούλων, των ειδικών, των αρμόδιων γενικά σε όλες της θέσεις και την ανικανότητα του να είναι η χώρα έτοιμοι για κάθε απρόοπτο συμβάν! Οι μελέτες απουσιάζουν και τα χρήματα της ΕΕ, τα εισπράττουν άλλοι που προσπαθούν να βελτιώσουν τα πράγματα στην δική τους χώρα.
Είναι εφικτό να κατασκευαστούν 16 πολεμικά πλοία με τα χρήματα των τριών κορβετών και του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ; Δηλαδή με 2,1+1,2 δισεκατομμύρια γιατί 1,2 δισεκατομμύρια υπολογίζετε πως θα φτάσει ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ. Το συνολικό διαθέσιμο ποσόν είναι 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ που θα ανέβει στα 4+ δισεκατομμύρια γιατί θα αργήσουν να κατασκευαστούν και τα 16 πλοια. Ο συνολικός χρόνος κατασκευής υπολογίζεται σε 12-13 χρόνια, αν κατασκευάζονται ταυτόχρονα 4 στα ελληνικά ναυπηγεία.
Απορίες:
Υπάρχουν πολεμικά πλοία που κοστίζουν τόσο φτηνά;
Πως θα πάρουμε της επιδοτήσεις από την ΕΕ;
Γιατί χρειαζόμαστε 18 διαφόρων τύπων πολεμικά πλοία;
Πόσο θα είναι το συνολικό κόστος της επιδότησης;
Θα φτάσουν τελικά τα χρήματα;
Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν;
Τι εξοπλισμό θα βάλουμε στα πλοία και τι δυνατότητες θα έχουν;
Θα μπορούν με φτηνό κόστος να αντιμετωπίζουν Βαλλιστικούς πυραύλους;
Θα μπορούν να σταθούν στο Αιγαίο;
Πόσα πολεμικά πλοία χρειαζόμαστε για την κάλυψη των συμμαχικών μας υποχρεώσεων στο ΝΑΤΟ & ΕΕ.
Υπάρχουν και άλλες απορίες που θα λυθούν μια, μια κατά την διάρκεια του άρθρου.
Στο δεύτερο μέρος θα αναφέρω νέες δυνατότητες του συνδυασμού των ρανταρ NS-200 & NS-50. Μια μικρή φρεγάτα με ένα ραντάρ NS-200 για έρευνα και δυο ραντάρ NS-50 κατάλληλα τροποποιημένα, θα έχει πολύ υψηλές για έρευνα, ανίχνευση στόχων σε κακές καιρικές συνθήκες. Θα βλέπει UAV, USV, Drones, περιπλανώμενων πυρομαχικών, βαλλιστικών πυραύλων και στόχους χαμηλής παρατηρητικότητας και θα μπορεί να τους καταστρέψει. Θα μπορεί να αντιμετωπίσει ο συνδυασμός των τριών ραντάρ, επιθέσεις κορεσμού και περιπλανώμενων πυρομαχικών, εν συνδυασμό με τα κατάλληλα οπλικά συστήματα.
Υπάρχουν τέσσερα διαφορετικών ειδών πολεμικά πλοία που μας ενδιαφέρουν και τα έχω αναφέρει αναλυτικά.
Αγοράζω σχέδια πολεμικών πλοίων και τα κατασκευάζω στην Ελλάδα μέρος δεύτερο VARD.
https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2024/05/vard-ns-50-ns-200-apar2.html
Αγοράζω σχέδια πολεμικών πλοίων και τα κατασκευάζω στην Ελλάδα. Πρώτο μέρος FASSMER.
https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2024/05/fassmer.html
Τα τέσσερα διαφορετικών ειδών πολεμικά πλοία που μας ενδιαφέρουν.
Από την εταιρία FASSMER το Multirole MPV 140 με 143 μέτρα μήκος, 27 μέτρα πλάτος, 7 μέτρα βύθισμα, 8.000 τόνων. Δυστυχώς δεν υπάρχει φωτογραφία και τα χαρακτηριστικά του παρά μόνο του MPV-120.
Από την εταιρία VARD μας ενδιαφέρουν τρία διαφορετικών ειδών πολεμικά πλοία:
VARD 7 125 NGOPV με οπλισμό καλύτερο από κορβέτας, μεγάλους χώρους, μεγάλη αντοχή σε πλήγματα, μήκος 125 μέτρα, πλάτος 17,4 μέτρα. Σημαντικό πλεονέκτημα ένα μεγάλο ΚΔΠ (κέντρο διοίκησης, πληροφοριών και μάχης) με 16 κονσόλες, 14 κονσόλες έχει η FDI-HN
VARD 7 312 μήκος 125 μέτρα, πλατος 22 μέτρα, σημαντικό πλεονέκτημα η δυνατότητα απόβασης με τα 20 RHIB και το ένα ή περισσότερα αποβατικά LCM με βάρος έως τους 30 τόνους.
VARD 7 313 μήκος 130 μέτρα, πλάτος 24 μέτρα, έχει την δυνατότητα περιπολίας στην ΑΟΖ, συμμετέχει σε εφοδιασμό και αποβάσεις. Έχει ελικοδρόμιο για δυο ελικόπτερα μεσαίου μεγέθους και υπόστεγο για 4 ελικόπτερα μεσαίου μεγέθους.
Τα 18 πλοία που χρειαζόμαστε είναι:
4 FASSMER Multirole MPV-140
10 VARD 7 125 NGOPV
2 VARD 7 312
2 VARD 7 313
Τα χρήματα που θα ζητήσουμε από την ΕΕ 4 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά και για κάθε ένα πλοίο αναλυτικά.
4 FASSMER Multirole MPV-140, 4Χ300 εκατ. ευρώ
10 VARD 7 125 NGOPV, 10Χ200 εκατ. ευρώ
2 VARD 7 312, 2Χ200 εκατ. ευρώ
2 VARD 7 313, 2Χ200 εκατ. ευρώ
Τα χρήματα που υπολογίζουμε πως θα μας εκταμιεύσουν 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά και για κάθε πλοίο αναλυτικά:
4 FASSMER Multirole MPV-140 4Χ200 εκατ. ευρώ
10 VARD 7 125 NGOPV 10Χ125 εκατ. ευρώ
2 VARD 7 312 2Χ150 εκατ. ευρώ
2 VARD 7 313 2Χ150 εκατ. ευρώ
Τα χρήματα δεν θα τα πάρουμε στα χέρια μας, αλλά θα εκταμιευθούν με την αρχή της κατασκευής του κάθε ένα πλοίου για την αγορά υλικών κλπ. Από τα 18 πλοία τα 4-5 θα κατασκευαστούν στο εξωτερικό και τα υπόλοιπα σε δυο ναυπηγεία στην Ελλάδα με 2+2 πλοία ταυτόχρονη κατασκευή.
Γιατί θα μας δώσει τα χρήματα η ΕΕ; Γιατί όλα τα κράτη μέλη για τα OPV, μεγάλα αποβατικά, ακόμα και για τα αεροπλανοφόρα πήραν επιδοτήσεις για περισσότερο από 20 χρόνια. Μόνο εμείς δεν πήραμε ποτέ και δεν εκμεταλλευτήκαμε της ιδιαιτερότητες μας και την Ανατολική Μεσόγειο.
Εμείς είμαστε η ευρωπαϊκή χώρα που κινδυνεύουμε περισσότερο από τους σεισμούς και δεν το εκμεταλλευόμαστε για της επιδοτήσεις πολεμικών πλοίων, με δυνατότητα φιλοξενίας πολλών πολιτών, με ιατρεία και χειρουργεία κλπ.
Θα μας δώσουν τα χρήματα αφού τους υποσχεθούμε πως μεγάλο μέρος των πολεμικών μας πλοίων, από αυτά που θα πάρουμε επιδότηση θα ενταχθούν στον Ευρωστρατό. Τα 6 από αυτά το 1/3 δηλαδή, θα συμμετέχει σε συν εκπαιδεύσεις και ειρηνευτικές αποστολές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Αντιρρήσεις δεν θα ήταν καλύτερα να είχαμε φρεγάτες αντί για τα OPV;
Δεν μας δίνουν χρήματα για της φρεγάτες και τα VARD 7 125 NGOPV, έχουν μέγεθος φρεγάτας με 125 μέτρα μήκος και θα εξοπλιστούν καλύτερα από κορβέτα. Με άλλον τρόπο δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε όλες της παλιές μας φρεγάτες ΜΕΚΟ και S. Αν μελλοντικά βρούμε τα χρήματα για να κατασκευάσουμε φρεγάτες, τα OPV θα κάνουν περιπολίες στην ΑΟΖ μας. Θα έχουμε δηλαδή όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα κατασκευής τους 3 φρεγάτες FDI-HN και τα 10 VARD 7 125 NGOPV.
Τι θα τα κάνουμε τα 8 πλοία λογιστικής υποστήριξης με δυνατότητα αποβάσεων και περιπολίας;
Χρειαζόμαστε τα 8 πλοία που θα αντικαταστήσουν σταδιακά τα 5 αρματαγωγά, τα ZUBR και το LPD που χρειαζόμαστε και θέλουμε πολλά χρήματα για να το αποκτήσουμε.
Όποιος διαφωνεί με όσα γράφω, να μου αναφέρει πρώτα που θα βρούμε τα χρήματα. Να μην ακούσω θα έχουμε να δώσουμε μετά από 10 χρόνια 10 δις γιατί δεν θα έχουμε. Δεν πρέπει να ξεπεράσουμε τα 5-6 δισεκατομμύρια σε 12-15 χρόνια για την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Αν δεν καταφέρουμε να πάρουμε όσα χρηματα αναφέρω θα πρέπει να μειώσουμε τα MPV 140 σε 2 από 4 και τα VARD 7 125 NGOPV σε 8 από 10.
Ξεκίνησα να αναφέρω τα 3,3 δισεκατομμύρια που είναι το κόστος των 3 κορβετών και ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ, να δοθούν για τα 18 πλοία. Θα δούμε πως και γιατί θα ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια.
Αν βάλουμε μειωμένο οπλισμό και ηλεκτρονικά συστήματα στα πλοία, τα φτιάχνουμε με λίγα χρήματα. Εμείς όμως θέλουμε να αντικαταστήσουμε φρεγάτες και πρέπει να είναι τα VARD 7 125 NGOPV, καλύτερα σε όλα από της φρεγάτες που θα αντικαταστήσουν εκτός από την ταχύτητα.
Ηλεκτρονικά οπλισμός των πλοίων
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=a4opWxuImis
FASSMER MPV 140: ραντάρ NS-50, έχει την δυνατότητα να τοποθετηθεί και το ραντάρ NS-200 δεν ξέρω αν θα έχουμε τα χρήματα να το τοποθετήσουμε. Πυροβόλο των 76 χιλιοστών με το σύστημα STRALES, 4 πυροβόλα των 30 χιλιοστών SEASNAKE, 4ΧSRBOC Chaffe/Decoy, ηλεκτρο-οπτικό σύστημα κλπ. Μπορούν να τοποθετηθούν πύραυλοι NSM και άλλα οπλικά συστήματα σταδιακά, είναι θέμα κόστους. Έχει την δυνατότητα να πάρει οπλισμό κορβέτας και να έχει μεγάλες πιθανότητες επιβίωσης στις αποβάσεις και στις περιπολίες της ΑΟΖ που θα συμμετέχει. Είναι η μοναδική σχεδίαση με μικρό μέγεθος που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα στερεότυπα και είναι ένα πλοίο πραγματικά πολλαπλών ρόλων και πολλαπλών αποστολών.
VARD 7 312: ραντάρ NS-50, δυο πυροβόλα των 30 χιλιοστών SEASNAKE, ηλεκτρο-οπτικό σύστημα, μπορεί να μπει κατά την δική μου γνώμη ένα σύστημα SEA RAM & 4ΧSRBOC Chaffe/Decoy.
VARD 7 313: ραντάρ NS-50, δυο πυροβόλα των 30 χιλιοστών SEASNAKE, ηλεκτρο-οπτικό σύστημα, ίσως να μπορεί να μπει κατά την δική μου γνώμη ένα σύστημα SEA RAM στην θέση του εμπρόσθιου πυροβόλου & 4ΧSRBOC Chaffe/Decoy.
Με τα 8 ανωτέρω πολεμικά πλοία μπορείς να μεταφέρεις περισσότερους από 2300 στρατιώτες, αμφίβια θωρακισμένα οχήματα κλπ. Τριπλάσιος αριθμός από αυτούς που μπορούμε να μεταφέρουμε τώρα. Μπορούμε να ενισχύσουμε άμεσα και να ανακαταλάβουμε πολλά μικρά νησιά, με τις δυνατότητες μεταφοράς μεγάλου αριθμού RHIB.
VARD 7 125 NGOPV: εδώ θα σταθούμε περισσότερο καθώς τα επίπεδα εξοπλισμού και οπλισμού είναι πάρα πολύ μεγάλα και θα αναφέρω έξτρα δυνατότητες από δικές μου μελέτες.
Ο συνήθης οπλισμός του πλοίου είναι: Οπλισμός πυροβόλο των 76 χιλιοστών, 2 πολυβόλα των 12,7 χιλιοστών και 2 πυροβόλα των 25 χιλιοστών που δίνατε να αλλάξουν με 4 πυροβόλα SEASNAKE των 30 χιλιοστών. Υπάρχει άπλετος χώρος στο πλοίο για να κάνεις πολλές αλλαγές.
2x8 CELL VLS, 2x4 NSM, SEA RAM, 6XSRBOK Chaffe/Decoy, 1AN/SLQ-25, ραντάρ και FCR, SONAR VDS, 2Χ324 χιλιοστά ανθυποβρυχιακές τορπίλες. Το σύστημα CUB μπορεί να τοποθετηθεί αργότερα στα πλοία.
Εξοπλισμός με ραντάρ που υπάρχουν με ελάχιστες μετατροπές.
Η δική μου γνώμη είναι πως μπορώ να τοποθετήσω το ραντάρ NS-200 και δυο ραντάρ NS-50/54, στην νέα έκδοση που θα σταματούν προς τον στόχο για να ρίξεις πυραύλους. Τα δυο ραντάρ NS-50/54 μπορούμε να τα βελτιώσουμε για να εντοπίζουν βαλλιστικούς πυραύλους και να καθοδηγούν πυραύλους για να τους καταστρέψουν.
Η βελτίωση είναι απλή και εύκολη και αφορά την τροποποίηση της βάσης της κεραίας, για να ανυψωθεί κατά 20 μοίρες και να βλέπει στην 90 μοίρες καθ ύψος όπως περιστρέφετε, αντί για της 70 μοίρες καθ ύψος που βλέπει τώρα. Αν ανυψωθεί κατά 20 μοίρες θα χάσει την ανίχνευση από 0-20 μοίρες για αυτό χρειάζονται δυο ραντάρ, ένα για κανονική λειτουργία και ένα για αντιβαλλιστική.
Η άλλη τροποποίηση αφορά το λογισμικό για να βλέπει τους βαλλιστικούς πυραύλους και στο σύστημα ελέγχου πυρός, να μπορεί να κατευθύνει πυραύλους για να τους καταστρέψουν. Όλα όσα αναφέρω μπορούν να γίνουν με χαμηλό κόστος και θα έχεις δυνατότητα, να καταστρέψεις βαλλιστικούς πυραύλους εμβέλειας 600-650 χιλιομέτρων.
Το κόστος του ραντάρ NS-200 ανέρχεται στα 25 εκατομμύρια ευρώ, με κάμερα, IFF και ραντάρ επιφανείας. Το ραντάρ NS-50/54 κοστίζει 15 εκατομμύρια ευρώ, δεν ξέρω πόσο θα μας κοστίσει η νέα έκδοση.
Τα ραντάρ NS-200 και τα ραντάρ NS-50/54 θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα, οι ποσότητες είναι τεράστιες για να πάρουμε γραμμή παραγωγής. Χρειαζόμαστε 10+ ραντάρ NS-200 συν την παρόμοια έκδοση της ξηράς και 40 ραντάρ NS-50/54! 28 συν τα εφεδρικά για τα πλοία που ανέφερα και οι 7 πυραυλάκατοι Ρουσέν κλπ για άλλα πλοία ίσως βγαίνουν περισσότερα από 40 ραντάρ.
Τα SEA RAM κοστίζουν 35 εκατομμύρια ευρώ και μπορούμε να τα πάρουμε μέσο FMF.
Το CMS TACTIKOS είναι πολύ φτηνό 10 εκατομμύρια για τα 8 αποβατικά και 15 εκατομμύρια η έκδοση για τα OPV, αν δεν κάνω λάθος για τον αριθμό διασύνδεσης στις κονσόλες και θέλουμε μεγαλύτερη έκδοση.
Το κόστος των πυροβόλων των 76 χιλιοστών με το σύστημα STRALES, ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ.
Το SONAR VDS CAPTAS 2 κοστίζει 15 εκατομμύρια ευρώ.
Οι 8 NSM κοστίζουν 20 εκατομμύρια ευρώ.
Τα πυροβόλα SEA SNAKE κοστίζουν 3 εκατομμύρια ευρώ το κάθε ένα, αλλά λόγο της παραγγελίας τεράστιου αριθμού θα πέσει η τιμή τους.
Άφησα τελευταία τα VLS που θα επιλέξουμε που μπορεί να είναι το γνωστό μας ΜΚ-41, ή καινούργιο VLS για να δέχεται ευρωπαϊκούς πυραύλους.
Πύραυλοι IRIS-T SLX, IRIS-T SLM, CAMM-ER με εμβέλεια 40 και 80 χιλιόμετρα μια χαρά είναι για της ανάγκες μας.
Χαμηλό κόστος, κατασκευή στην Ελλάδα.
Λόγο του τεράστιου αριθμού ίδιων συστημάτων το κόστος θα πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα και θα κάνουμε συμπαραγωγές.
Μας ενδιαφέρει η κατασκευή των πλοίων να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να κατασκευάζονται ταυτόχρονα 4-5 από αυτά στα δυο ναυπηγεία. Να έχουμε αποθηκευμένα τα χρήματα σε λογαριασμό της ΕΕ για να είμαστε σίγουροι πως θα ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα, ότι και αν συμβεί. Έχουν δει πολλά τα μάτια μου που το υπουργείο οικονομικών έδινε τα χρήματα αλλού και δεν υπήρχαν για να δοθούν εκεί που έπρεπε. Σε κανένα άλλο κράτος του κόσμου, δεν πειράζουν τα κονδύλια για την άμυνα και για τα αμυντικά προγράμματα εκτός από την Ελλάδα.
Τα μόνα πλοία που χρειάζεται το πολεμικό μας ναυτικό εκτός από αυτά που αναφέρουμε, είναι 4-8 υποβρύχια και 8-10 πυραυλάκατοι. Τα υποβρύχια δεν χρειάζεται να είναι μεγάλου μεγέθους, 550-600 τόνων αρκούν για το αιγαίο γιατί έχεις τα 214. Οι πυραυλάκατοι πρέπει να είναι των 600 τόνων ή μικρότερες με αντιαεροπορικό σύστημα εμβέλειας 40 χιλιομέτρων.
Σύνοψις.
Μας ενδιαφέρει να έχουμε τα χρήματα να κατασκευάσουμε 18 πολεμικά πλοία, αποθηκευμένα σε ένα λογαριασμό στην ΕΕ. Μαζί με τα χρήματα της επιδότησης της ΕΕ να καταφέρουμε να τα κατασκευάσουμε, στην ανάγκη με μειωμένο οπλισμό –ηλεκτρονικά συστήματα. Μαζί με της τρις φρεγάτες FDI-HN, θα έχουμε έναν στόλο από 21 πλοία για να αντιπαρατεθούμε με την Τουρκία. Άλλος τρόπος κατασκευής με τόσο χαμηλό κόστος 18 πολεμικών πλοίων δεν υπάρχει.
Δεν έγραψα όσα ήθελα για τις δυνατότητες των τεσσάρων σχεδίων πολεμικών πλοίων που επέλεξα. Δεν θέλω να μεγαλώσω το άρθρο και να γίνει ανούσιο. Στις αποστολές της ΕΕ, ΝΑΤΟ δεν χρειαζόμαστε μόνο αμιγώς πολεμικά πλοία. Τα αποβατικά-περιπολικά που διάλεξα μπορούν να εκτελέσουν πολλές αποστολές πχ μεταφορά στρατιωτών της ΕΕ σε μια χώρα της Αφρικής. Μεταφορά αρμάτων και βαρέως οπλισμού σε συνεργασία με της ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Συνεκπαίδευση με τα μεγάλα αποβατικά πλοία των ΗΠΑ.
Τελειώνοντας θα αναφέρω πως ο Αμερικάνος Ναύαρχος που συνομίλησα παλιότερα πριν από 10 χρόνια στην Ελλάδα μου είχε πει: πως δεν φτάνουν ένα και δυο LPD για να υπερασπίσεις τόσα πολλά νησιά στο Αιγαίο, αλλά χρειάζεσαι τουλάχιστον 3 LPD. Τα 8 αποβατικά πλοία που αναφέρω, είναι το ισοδύναμο 4 LPD, τώρα έχουμε 5 αρματαγωγά και 1-2 ZUBR.
Θα έπρεπε να είχαμε εκμεταλλευτεί την σεισμικότητα της περιοχής μας και τους σεισμούς που έχουν γίνει για να ζητήσουμε χρήματα από την ΕΕ. Οι αρμόδιοι δεν ασχολούνται με αυτά τα θέματα δυστυχώς και οι Ευρωβουλευτές μας δεν κάνουν αυτό που πρέπει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου