Η συμπεριφορά του Εντι Ράμα θυμίζει πολύ τον ήρωα της νουβέλας που περιγράφει τη διχασμένη προσωπικότητα του δόκτορος Τζέκιλ που παρουσιάζει σε ένα κοινό το σοβαρό του πρόσωπο και μεταμορφώνεται σε κύριος Χάιντ, δείχνοντας ένα άλλο πρόσωπο γεμάτο μίσος που θέλει να συντρίψει τους γύρω του.
Έτσι λοιπόν ισχυρίστηκε ότι οι Αλβανοί που ζούσαν στην Ελλάδα αναγκάστηκαν να αλλάξουν τα ονόματά τους για να αποφύγουν τις δήθεν διώξεις, την ώρα μάλιστα που οι συγγενείς του Φρέντι Μπελέρη πιστεύουν ότι ο άνθρωπός τους δεν πρόκειται να δικαιωθεί από την αλβανική δικαιοσύνη.
Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί στις φωνές κριτικής που υπήρξαν εδώ στην Ελλάδα για το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές επέστρεψαν στον πρωθυπουργό της Αλβανίας να μιλήσει στην ελληνική πρωτεύουσα όπου τελικά εκφώνησε μια ομιλία που είχε μάλλον ως στόχο να προσπαθήσει να εργαλειοποιήσει σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, εάν όχι στο σύνολο, σίγουρα ενός μεγάλου ποσοστού από τον πληθυσμό των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα.
Ο Ράμα ήταν απρόσκλητος μουσαφίρης, η ελληνική κυβέρνηση έδειξε ότι δεν είναι ανασφαλής παραχωρώντας του ένα μεγάλο χώρο στο Γαλάτσι και στη χθεσινή του ομιλία είπε το «ευχαριστώ» του, διατηρώντας το πολιτικό ψύχος στις ελληνοαλαβνικές σχέσεις.
Την ίδια στιγμή δείχνει ένα διαφορετικό πρόσωπο στις ΗΠΑ. Υποστηρίζει τη διαπραγμάτευση για την εξομάλυνση των σχέσεων Πρίστινας-Βελιγραδίου συντασσόμενος με τη θέση των Αμερικανών . Ο Ράμα βρίσκεται στην ίδια γραμμή με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Βούτσις και χρεώνει στον Αλβανό ηγέτη του Κοσσυφοπεδίου Αλμπιν Κούρτι το γεγονός ότι δεν έχουν προχωρησει οι διαβουλεύσεις για την ευρωπαική προοπτική της χώρας.
Ο Ράμα μάλιστα φαίνεται ότι έχει πείσει τη Δύση, ότι ακολουθεί μια μετριοπαθή στάση στην περιοχή και ότι είναι εκείνος που μπορεί να χειραγωγήσει το αλβανικό στοιχείο ως κυρίαρχος και έχει ως σύμμαχό του τον Αλί Αχμέτι ιδρυτή του UCK όχι μόνο στη Βόρεια Μακεδονία το 2001 αλλά και στο Κόσοβο τη δεκαετία του ’90.
Η διεθνής κοινότητα έχει στραμμένη την προσοχή της στα Βαλκάνια και κυρίως στο αν το Αλβανικό κόμμα θα ενταχθεί στη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων. Ο Αχμέτι προειδοποίησε για τον κίνδυνο νέας εθνοτικής αναταραχής και ενώ μόλις πριν από δύο μήνες ο Αντονι Μπλίνκεν είχει επισκεφτεί τα Τίρανα και είχε συναντηθεί με τον Αλβανό πρωθυπουργό.
Ο Ράμα γνωρίζει από Τέχνες στα νιάτα του μάλιστα υπήρξε και μποέμ ζωγράφος κάτι που συνεχίζει να κάνει ακόμη και σήμερα ζωγραφίζοντας με έντονα χρώμματα σε κόλλες χαρτί.
Ισως θα έπρεπε να διαβάσει λοιπόν το βιβλίο του Σκωτσέζου συγγραφέα που περιγράφει τη μεταμόρφωση τουδόκτωρα Τζέκιλ που ενώ σκαρφάλωσε χιλιάδες σκαλοπάτια για να φτάσει στον προορισμό του, κουράστηκε, θεώρησε ματαιοπονία να συνεχίσει έτσι, και προτίμησε να κάνει χρήση ενός συντομότερου δρόμου –να μεταμορφωθεί στον κύριο Χάιντ που αισθάνεται μονάχα φόβο και μίσος, και επιδιώκει να συντρίψει τους γύρω του και σκοτώνει δίχως καμία λογική. Καταλήγει καταζητούμενος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου