Στρατιωτικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι το ASPIS II είναι πλήρως λειτουργικό με το AESA SABR των F-16 Viper και πως αυτό δοκιμάστηκε εκατοντάδες φορές κατά τη διάρκεια της παραμονής του πρωτότυπου «005 tiger» αεροσκάφους στις ΗΠΑ. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα
Η «προ-πορεία» που βάζει η πολεμική αεροπορία στα προγράμματα ή και τα υπό-προγράμματα που υποστηρίζουν μια σειρά ζητημάτων στον αεροπορικό στόλο, απαντά στο ερώτημα γιατί ο συγκεκριμένος κλάδος βρίσκεται πάντοτε πιο μπροστά.
«Ρεαλισμός υπάρχει, όπως και γνώση του δημοσιονομικού χώρου», λένε με νόημα στρατιωτικές πηγές. «Αυτό όμως δεν μπορεί να βάζει φρένο σε προγράμματα και ανάγκες που υφίστανται στην αεροπορία», συνεχίζουν και εξηγούν, οι ίδιοι συνομιλητές μας.
Ορισμένα θέματα που επιχειρεί να τρέξει το αεροπορικό επιτελείο είναι κι από εκείνα που κλείνουν παλαιούς λογαριασμούς, οι οποίοι θα μπορούσαν ν’ αποφευχθούν, αλλά η τότε δημοσιονομική κατάσταση δεν επέτρεπε στα προς υλοποίηση προγράμματα, να χτιστούν με τον απόλυτα ενδεδειγμένο τρόπο γι’ αυτό και υπήρξαν «εκπτώσεις»…
Το υποδειγματικό παράδειγμα του Rafale
Το παράδειγμα της πληρότητας που έχει η προμήθεια των αεροσκαφών Rafale F3R είναι το πιο χαρακτηριστικό, αν κι εκεί στρατιωτικές πηγές δείχνουν δυο «αγκάθια». Την σημαντική έλλειψη ατρακτιδίου και όπλου κρούσης, πλην του υφιστάμενου Scalp EG.
Ως πλατφόρμα πάντως η «ριπή ανέμου», πέραν των πυραύλων METEOR που προμηθεύτηκε η πολεμική αεροπορία, ξεχωρίζει για το κορυφαίο, σε παγκόσμιο επίπεδο σύστημα αυτοπροστασίας SPECTRA που διαθέτει.
Είναι αυτό που δημιουργεί τις καλύτερες συνθήκες επιβιωσιμότητας για τον ιπτάμενο και το μέσο, ενώ η «βιβλιοθήκη απειλών» που διαθέτει μπορεί ν’ ανανεωθεί μετά από κάθε πτήση, εφόσον υπάρχουν νέα στοιχεία άμεσου ενδιαφέροντος.
Από το ASPIS II στη νέα ασπίδα των Viper
Λίγο πιο πάνω αναφερθήκαμε στους «παλαιούς λογαριασμούς» που χρόνο με τον χρόνο επιδιώκει το αεροπορικό επιτελείο να κλείνει. Ένας από αυτούς είναι και το σύστημα αυτοπροστασίας των νέων F-16 Viper, το γνωστό και αξιόπιστο ASPIS II που φέρουν τα F-16 Block 52 plus & Blok 52 Advanced του ελληνικού αεροπορικού στόλου και που δίχως επιπλέον κόστος έχει περάσει και στα 19 Viper.
Άρα ένα επιπλέον κομμάτι που ταιριάζει στο παζλ των ελληνικών Viper είναι το προηγμένο σύστημα αυτοπροστασίας που θα μπορεί ν’ ανταποκριθεί στις αναδυόμενες απειλές, να σταθεί απέναντι στα εξελιγμένα αντίπαλα όπλα και να έχει όλο το πλέγμα που χρειάζεται στο δικτυοκεντρικό περιβάλλον ώστε ν’ αντιμετωπίζονται πολλαπλές απειλές αλλά και άγνωστα όπλα.
Και αυτό το πρόγραμμα έχει ετοιμαστεί από το αεροπορικό επιτελείο κι έχει προωθηθεί αρμοδίως.
Πότε αυτό θα προχωρήσει και ποιο θα είναι τελικά το σύστημα που θα επιλεγεί είναι κάτι που δεν
μπορεί ν’ απαντηθεί.
Εκείνο που αναζητείται πάντως είναι ένα πλήρες σύστημα αυτοπροστασίας με δέκτες RWR (Radar Warning Receiver) που θα σκανάρουν για τυχόν εκπομπές εχθρικών ραντάρ, ειδοποιώντας τον ιπτάμενο. Επιπλέον LWR (Laser Warning Receiver), που ελέγχει για εχθρική ακτίνα λέιζερ, σύστημα προειδοποίησης εισερχόμενου πυραύλου, αντίμετρα, αλλά και παρεμβολέα που «χτυπούν» εχθρικά ραντάρ.
Τα Viper που διαθέτουν ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης, έχουν ως asset τον ηλεκτρονικό πόλεμο και
τις παρεμβολές.
Ασπίδα στις προηγμένες απειλές
Το σύστημα αυτοπροστασίας μπορεί να μην είναι πύραυλος που εξαπολύει το μαχητικό αλλά αποτελεί την καρδιά επιβίωσης του μέσου. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν αναπτυχθεί τέτοια συστήματα, κυρίως για την έκδοση Viper και μάλιστα οι ερευνητές εστιάζουν στο να είναι πλήρως διαλειτουργικό με το AESA ραντάρ που είναι εγκατεστημένο στα έως τώρα 19 νέα F-16.
Στρατιωτικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι το ASPIS II είναι πλήρως λειτουργικό με το AESA SABR των F-16 Viper και πως αυτό δοκιμάστηκε εκατοντάδες φορές κατά τη διάρκεια της παραμονής του πρωτότυπου «005 tiger» αεροσκάφους στις ΗΠΑ.
Η απόφαση για την ανανέωσή του σχετίζεται περισσότερο με το γεγονός ότι πρόκειται για ένα σύστημα που αγγίζει τα 30 χρόνια και πως από τώρα αλλά και στο μέλλον τα μαχητικά F-16 απέναντί τους, έχουν και θα έχουν πολύ πιο προηγμένες απειλές ν’ αντιμετωπίσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου