Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Κομμάτι του ντόμινο Ισπανία, Ιταλία - Έρχεται και η σειρά του Βελγίου; (upd)

Από το ιστολόγιο http://www.reporter.gr/


Κομμάτι του ντόμινο Ισπανία, Ιταλία - Έρχεται και η σειρά του Βελγίου;
(upd) Με κλειστό το ιταλικό χρηματιστήριο, ο Μπερλουσκόνι ανακοινώνει στις 6.30 στη Βουλή και στις 8 30 στη Γερουσία(ώρα Ελλάδος) μέτρα για το χρέος.
o πριμ που ζητούν οι επενδυτές για την διακράτηση των 10ετών ιταλικών και ισπανικών ομολόγων έναντι του αντίστοιχου γερμανικού bund διευρυνόταν την Τετάρτη, καθώς η μετάδοση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης συνέχιζε να επεκτείνεται εν μέσω δυσοίωνων προοπτικών για την παγκόσμια ανάπτυξη. Το ιταλικό spread διευρύνονταν κατά 12 μονάδες βάσης στις 386 μονάδες, ενώ το ισπανικό διευρύνθηκε κατά 13 μονάδες στις 402 μονάδες βάσης.
"Δείχνει απλά να είναι μια συνέχεια της τάσης για αποφυγή ρίσκου", είπε ένας trader.


"Οι μετοχές παντού δείχνουν να βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση. (Το Βέλγιο) είναι πιθανώς το επόμενο πιο αδύνατο κράτος μετά την Ιταλία. Δεν μα εκπλήσσει ότι δυσκολεύονται", πρόσθεσε.
Τα αντίστοιχα βελγικά και γαλλικά spread ανήλθαν σε νέα υψηλά ευρωζώνης στις 209 και 81 μονάδες βάσης αντίστοιχα, υποδηλώνοντας ότι οι αρνητικές επιδόσεις της Ιταλίας έχουν ενισχύσει τους φόβους για μετάδοση της κρίσης στις βασικές οικονομίες της ευρωζώνης.

Mπερλουσκόνι

Από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, και σε διακαναλική σύνδεση στις 18.30 (τοπική ώρα), ο Ιταλός πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το σχέδιό του για την τόνωση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση του χρέους -που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη
Εν συνεχεία θα μιλήσει στη Γερουσία και θα επιχειρήσει να διαφυλάξει την εμπιστοσύνη στη χώρα, που βλέπει τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων να βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ και τον δείκτη του Χρηματιστηρίου να κατρακυλά.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ούτε η συμφωνία των Βρυξελλών για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας ούτε τα μέτρα λιτότητας που υιοθέτησε η κυβέρνηση της Ιταλίας κατάφεραν να πείσουν τους επενδυτές ότι ο Μπερλουσκόνι δεν θα αναγκαστεί τελικά να ζητήσει βοήθεια από το εξωτερικό.
Επίσης, η εμπιστοσύνη στην Ιταλία έχει κλονιστεί από την πολιτική αναταραχή που επικρατεί. Η εξουσία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι διαρκώς αποδυναμώνεται, αφού δεν έχουν σταματήσει οι καταγγελίες για υποθέσεις διαφθοράς που αφορούν είτε τον ίδιο είτε πολιτικούς του συμμάχους.
«Το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι ότι η πολιτική έχει για άλλη μια φορά αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές» δηλώνει στο Bloomberg ο Φράνκο Παβοντσέλο, καθηγητής πολιτικών επιστημών και πρόεδρος του πανεπιστημίου «John Cabot» της Ρώμης.
Οι σημερινές ομιλίες του Μπερλουσκόνι στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία κρίνονται ως μέρος της προσπάθειας Ευρωπαίων ηγετών να δείξουν στις αγορές ότι οι κυβερνήσεις τους θα συνεχίσουν να εργάζονται για την αντιμετώπιση της κρίσης, ακόμα και μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου.

Αναλυτές

 

Oπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η ΕΚΤ συνεχίζει να αρνείται να αναλάβει τον ρόλο του υποστηρικτή της περιφέρειας αφού έχει ουσιαστικά «παγώσει» εδώ και μήνες το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, και το ταμείο διάσωσης EFSF δεν μπορεί νομικά να κάνει κάτι τέτοιο, μέχρι να «περάσει» από όλα τα εθνικά κοινοβούλια.
Όπως τονίζουν, τα κοινοβούλια αυτά όμως έχουν «κλείσει» για το καλοκαίρι και οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πάει… διακοπές. Και το EFSF των 440 δις ευρώ είναι πάρα πολύ μικρό έτσι κι αλλιώς για να βοηθήσει την κατάσταση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ταμείο χρειάζεται τουλάχιστον 2 τρις ευρώ σε κεφάλαια για να έχει την δύναμη να εμποδίσει την δημιουργία μίας δίδυμης κρίσης σε Ιταλία και Ισπανία, κάτι το οποίο δεν είναι πλέον τόσο μακρινό όσο νομίζαμε.
Όπως σημειώνει ο αναλυτής της UBS, Justin Knight, ξαφνικά η Ιταλία μπήκε στο χορό της περιφέρειας και καθώς γενικότερα οι επενδυτές είναι overweight στην Ιταλία έναντι των υπόλοιπων αγορών της περιφέρειας, έρχονται πολύ δύσκολες ημέρες για την αγορά. Οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας έχουν χάσει σε μέσο όρο πάνω από το μισό της κεφαλαιοποιήσης τους, με την Unicredit να έχει χάσει το 40% από τα μέσα Φεβρουαρίου, η Intesa Sanpaolo 39%, η Banca Popolare di Milano 54%, η Banco Popolare SC 55% και η Unione di Banche Italiane 58%.
Όπως σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της ING, Alessandro Giansati, ο μεγάλος φόβος της αγοράς είναι πως η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς την ύφεση, και στην Ευρωζώνη οι αγορές της περιφέρειας αναμένεται να είναι αυτές που θα υποφέρουν το περισσότερο. Πλέον η Ιταλία και η Ισπανία έχουν μπει και αυτές στο «παιχνδί» της περιφέρειας και όπως δειχνουν τα πράγματα, έχει αυξηθεί σημαντικά πια ο κίνδυνος μίας τραυματικής Αυγουστιάτικης κρίσης στην Ιταλία και την Ισπανία.
Η Merrill Lynch Global Wealth Management δηλώνει πως δεν έχει πεισθεί πως το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας έχει βοηθήσει στον περιορισμό της κρίσης χρέους κι έτσι δεν πρόκειται να διαθέσει ούτε ένα ευρώ από το ενεργητικό της ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, στα ιταλικά καθώς και τα ισπανικά ομόλογα.
Από τον Απρίλιο του 2010 η Merrill Lynch αποφεύγει τα ελληνικά, τα πορτογαλικά, τα ιρλανδικά, τα ισπανικά και τα ιταλικά ομόλογα και όπως δείχνουν τα πράγματα δεν είναι η μόνη, αφού και η DWS, το επενδυτικό «κομμάτι» της Deutsche Bank, συμβουλεύει αποφυγή από τις αγορές ομογών της περιφέρειας.
Η έλλειψη ενθουσιασμού των αγοραστών ομολόγων απειλεί την δεύτερη διάσωση της Ελλάδας και χτυπά σιγά-σιγά την πόρτα και των «μεγάλων» της περιφέρειας, με τα ισπανικά και τα ιταλικά ομόλογα να εκτοξεύονται στα προ του deal επίπεδα και να χτυπούν συναγερμό.
Οπως τονίζει ο στρατηγικός αναλυτής της Merrill Lynch, Johannes Jooste, δεν είναι καθόλου πεπεισμένος πως έχει έρθει το τέλος των haircuts στην περιφέρεια και παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό του ποιά χώρα θα ακολουθήσει.
Οπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αγοράς σταθερού εισοδήματος της DWS, κ. Ralf Schreyer, η πρόσφατη λύση που δόθηκε για την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει την άποψή του γύρω από την ευρωπεριφέρεια, και τίποτα δεν δείχνει πως η κρίση έχει περιορισθεί, το αντίθετο μάλιστα.
Σύμφωνα με τον διαχειριστή κεφαλαίων της Legal & General, κ. Jonathan Cloke, οι αποδόσεις των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων βρίσκονται λιγότερο από 1% μακριά από το επίπεδο του 7%, το οποίο ώθησε την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να ζητήσουν διάσωση. Οπως προσθέτει, είναι εξαιρετικά δύσκολο η Ιταλία και η Ισπανία να συνεχίσουν να δανείζονται από τις αγορές στα τρέχοντα επίπεδα αποδόσεων και υπάρχουν ανησυχίες πως δεν πρόκειται οι δύο αυτές χώρες να πετύχουν την απαραίτητη οικονομική ανάπτυξη έτσι ώστε να μπορέσουν να μειώσουν το χρέος τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου