Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

El-Erian: Η Ευρώπη χρειάζεται να πάρει πολιτική απόφαση για Ελλάδα

Από το ιστολόγιο http://www.capital.gr/News.asp?id=1253841
Το πρόβλημα των Ηνωμένων Πολιτειών με το χρέος θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της ανάπτυξης, την άνοδο της ανεργίας και την εξασθένιση του δολαρίου, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Pimco, Mohamed El-Erian.

Σύμφωνα με συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Stern, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά της Ελλάδας. «Υπάρχουν πολλοί που είναι πρόθυμοι ακόμη να δανείσουν στις ΗΠΑ λεφτά, με επιτόκιο χαμηλότερο του 3% για δέκα χρόνια. Η χώρα αυτή είναι φερέγγυα», δήλωσε, αλλά πρόσθεσε πως μεσοπρόθεσμα οι ΗΠΑ θα πρέπει να προχωρήσει σε δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

«Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πιθανότατα θα χρειαστούν και άλλα δάνεια, και δεν είναι ξεκάθαρο εάν υπάρχουν λεφτά για όλους», πρόσθεσε. 


Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη χρειάζεται να πάρει μια πολιτική απόφαση σχετικά με το πώς θα βοηθήσει καλύτερα την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, προσθέτοντας ότι μια λύση θα ήταν να στηρίξει αυτές τις χώρες με έναν τρόπο παρόμοιο με αυτόν που βοηθήθηκε η Ανατολική Γερμανία μετά από την κατάρρευση του κομμουνισμού.

Μια εναλλακτική θα ήταν να επιτραπεί στην Ελλάδα να αφήσει την ευρωζώνη, δήλωσε. «Η Ελλάδα τότε θα χρειαζόταν να τακτοποιήσει το χρέος, την ανάπτυξη και τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας, προτού επανέλθει στη νομισματική ένωση», δήλωσε ο El-Erian.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου