Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Οι ασκοί του Αιόλου άνοιξαν η κρίση χρέους μεταδίδεται σε Ιταλία και Ισπανία – Στα ύψη, CDS, spreads – Υπό πίεση οι τράπεζες - Τι συζήτησαν Γιούνκερ, Tρεμόντι - Τετ α τετ Θαπατέρο, Σαλγάδο - Αναμένεται τοποθέτηση της Κομισιόν

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

(upd5)To domino effect είναι πλέον γεγονός. Η ελληνική κρίση χρέους έπληξε την Ιρλανδία και Πορτογαλία αλλά με ταχύτατους.... διαβρωτικούς ρυθμούς χτυπά και τον πυρήνα της ΕΕ, την Ιταλία και την Ισπανία. Το κερδοσκοπικό κεφάλαιο έχει στοχοποιήσει τις μεγάλες αγορές του ευρωπαϊκού νότου με επίκεντρο την Ιταλία. Τα χρηματιστήρια δέχονται πιέσεις, τα spreads και CDS εκτοξεύονται και όλοι κατανοούν ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κλωνίζεται...
Οι εξελίξεις φαίνεται να είναι ραγδαίες, ιδίως σε ό,τι αφορά την Ιταλία. Ο προέδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Τζούλιο Τρεμόντι, την ώρα που η ιταλική οικονομία δέχεται άγρια επίθεση από τις αγορές. "Με τον κ. Τρεμόντι συζητήσαμε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την Ευρωζώνη", σχολίασε μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος του Εurogroup.
 Για εποικοδομητική συνάντηση έκανε λόγο από την πλευρά του ο Τρεμόντι. Υπενθυμίζεται ότι αργότερα μέσα στην ημέρα αναμένεται και η ομιλία του Ιταλού Πρωθυπουργού Σ. Μπερλουσκόνι στη Βουλή και τη Γερουσία.
Την ίδια ώρα, το βάρος των πιέσεων περνά απευθείας στο χρηματιστήριο του Μιλάνου και τις τραπεζικές μετοχές. Νωρίτερα, ανεστάλη προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών των Intesa Sanpaolo και Banco Popolare, μετά από έντονη μεταβλητότητα.
Στην Ισπανία τώρα έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός Θαπατέρο συνεχίζει τις επαφές του για την αντιμετώπιση της σφοδρής επίθεσης των αγορών. Το απόγευμα θα έχει συνάντηση με την υπουργό Οικονομικών της χώρας, E. Σαλγάδο. Χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Μ. Μπαρόζο.
Η Κομισιόν γνωστοποίησε ότι στη διάρκεια της ημέρας θα τοποθετηθεί επί της κατάστασης που επικρατεί στις αγορές.
Τα spreads της τρίτης μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης της Ευρωζώνης και μέλους της G7 βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά (από την υιοθέτηση του ευρώ), με τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας να έχουν ανέλθει στο 6,27% και 6%, αντίστοιχα, επιστρέφοντας στα προ της υιοθέτησης του ενιαίου νομίσματος εποχής. Τα ιταλικά CDS βρίσκονται στις 385 μονάδες βάσης, ενώ τα ισπανικά στις 440 μονάδες βάσης. Σε νέα ιστορικά υψηλά την ίδια ώρα διευρύνονται και τα CDS της Γαλλίας, στις 138 μονάδες βάσης. Τα spreads στις 81 μονάδες βάσης.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται πτωτικά, ωστόσο οι απώλειες έχουν ελαφρώς περιοριστεί. Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφει ο FTSE 100 στο Λονδίνο (-0,92%). Πτώση 0,69% καταγράφει το Παρίσι, ενώ στο -0,73% κινείται η Φρανκφούρτη. Σε θετικό έδαφος πέρασε το ιταλικό χρηματιστήριο, καταγράφοντας άνοδο 0,6%.
Και ενώ τα spreads σκαρφαλώνουν σε δυσθεώρητα για τα ιταλικά δεδομένα ύψη, έντονη είναι η φημολογία ότι η Ιταλία θα ακυρώσει τις επερχόμενες δημοπρασίες ομολόγων του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, παρότι επίσημα αυτές οι φήμες διαψεύδονται.
Την ίδια ώρα, άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για την παρουσία Ιταλών αξιωματούχων στην Ασία για να πραγματοποιήσουν road show. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, Ιταλοί αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών πραγματοποίησαν χθες συναντήσεις με Κινέζους κυβερνητικούς και ιδιώτες, για να πείσουν τα ταμεία και τις επενδυτικές της χώρας να τοποθετηθούν στα ιταλικά ομόλογα. Παρόμοιες επαφές έχουν και σήμερα στη Σιγκαπούρη.
Εν τω μεταξύ, χθες ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών συμμετείχε στη σύσκεψη της λεγόμενης επιτροπής οικονομικής σταθερότητας -στην οποία συμμετέχουν η διοίκηση του χρηματιστηρίου του Μιλάνου, η διοίκηση της Τράπεζας της Ιταλίας και η Κανονιστική Αρχή της αγοράς των ασφαλειών.
Σήμερα αναμένεται να μιλήσει στο ιταλικό κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με θέμα την οικονομία. Ο Μπερλουσκόνι αναμένεται να πάρει το θέμα πάνω του, να τονίσει το πόσο ισχυρή παραμένει η ιταλική οικονομία και να προσπαθήσει να καθησυχάσει τις αγορές και τους κερδοσκόπους που προφανώς ανακάλυψαν τον επόμενο «αδύναμο κρίκο» της Ευρώπης.
Από την άλλη, η Κομισιόν, με χθεσινές δηλώσεις της εκπροσώπου του Επιτρόπου Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, Σαντάλ Χιούζ, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο πάνω στο τραπέζι για ένταξη της Ισπανίας, της Ιταλίας ή ακόμη και της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης», διαψεύδοντας την έντονη φημολογία των τελευταίων 24ώρων.
Ειδικοί αναλυτές, όπως ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, διαφωνούν έντονα με τις τοποθετήσεις αξιωματούχων της ΕΕ, όπως οι Μπαρόζο και Ρομπάι, ότι το πρόβλημα είναι αμιγώς ελληνικό και επιμένουν σε συντονισμένη πολιτική και όχι αποσπασματικές λύσεις σαν αυτές που πρότειναν οι ηγέτες της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
Ο ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, μάλιστα ανέβαλε τις διακοπές του προκειμένου να αναχαιτίσει την κερδοσκοπική επίθεση εις βάρος των ομολόγων της χώρας του, ενώ έχει ήδη προκηρύξει πρόωρες εκλογές σε μία προσπάθεια να δοθεί νέα δυναμική στην όποια κυβέρνηση προκύψει από αυτές τις εκλογές.
Παράλληλα, έχει προκύψει σημαντικό θέμα με τη συμμετοχή της Ιταλίας πρωτίστως, αλλά και της Ισπανίας για τη συμμετοχή τους στο ελληνικό πακέτο διάσωσης, καθώς τα επιτόκια με τα οποία καλούνται να δανείσουν την Ελλάδα είναι χαμηλότερα από αυτά με τα οποία δανείζονται οι ίδιες.
Ερωτήματα εγείρει και η σημερινή συνάντηση Γιούνκερ – Τρεμόντι, καθώς η ατζέντα της παραμένει μυστική…
Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι οι αγορές δεν πείστηκαν ούτε με το ελληνικό πακέτο διάσωσης, αλλά ούτε και με τη χθεσινή συμφωνία στις ΗΠΑ για αύξηση του ορίου δανεισμού του Ομοσπονδιακού Κράτους, καθώς τα Χρηματιστήρια συνεχίζουν να καταγράφουν απώλειες που παραπέμπουν σε μία νέα κρίση.
Παρά τη συμφωνία στις ΗΠΑ, η Wall Street κατέγραψε απώλειες, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ υποχώρησε χθες κατά 3,25%, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 μηνών.

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου