Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Διευρύνονται τα spread των 10ετών ομολόγων Σε κλοιό πιέσεων Ισπανία και Ιταλία

Από το ιστολόγιο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2029738

Νέες πιέσεις δέχονται σήμερα τα ισπανικά και τα ιταλικά 10ετή ομόλογα καθώς σφίγγει ο κλοιός γύρω από τις δύο μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, εκτινάσσοντας στα ύψη το κόστος δανεισμού.

Νέες πιέσεις δέχονται σήμερα τα ισπανικά και τα ιταλικά 10ετή ομόλογα καθώς σφίγγει ο κλοιός γύρω από τις δύο μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, εκτινάσσοντας στα ύψη το κόστος δανεισμού.
Το πριμ που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση των 10ετών ιταλικών και ισπανικών ομολόγων έναντι του αντίστοιχου γερμανικού bund διευρυνόταν εκ νέου νωρίτερα. Συγκεκριμένα, το ιταλικό spread διευρύνονταν κατά 12 μονάδες βάσης στις 386 μονάδες βάσης, ενώ το ισπανικό διευρυνόταν κατά 13 μονάδες στις 402 μονάδες βάσης.



«Δείχνει απλά να είναι μια συνέχεια της τάσης για αποφυγή ρίσκου», σχολίασε trader. «Οι μετοχές παντού δείχνουν να βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση. (Το Βέλγιο) είναι πιθανώς το επόμενο πιο αδύνατο κράτος μετά την Ιταλία. Δεν μα εκπλήσσει ότι δυσκολεύονται», πρόσθεσε.
Τα αντίστοιχα βελγικά και γαλλικά spread ανήλθαν νωρίτερα σε νέα υψηλά, στις 209 και 81 μονάδες βάσης αντίστοιχα, υποδηλώνοντας ότι οι αρνητικές επιδόσεις της Ιταλίας έχουν ενισχύσει τους φόβους για μετάδοση της κρίσης στις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης.
Χθες, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων διευρύνθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά -πάνω από το 6%- σε επίπεδα ανάλογα με τις αποδόσεις των ισπανικών τίτλων. Στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ο γενικός δείκτης υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα μεγαλύτερο των 27 μηνών, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφουν οι τράπεζες.
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, συγκάλεσε σύσκεψη της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (που αποτελείται από εκπροσώπους της κυβέρνησης, της ιταλικής κεντρικής τράπεζας, της χρηματιστηριακής αρχής Consob και της ασφαλιστικής αρχής ISVAP) μία ημέρα προτού ο πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μιλήσει ενώπιον του ιταλικού Κοινοβουλίου.
Ο κ. Τρεμόντι συναντάται σήμερα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο Λουξεμβούργο, ενώ χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επίτροπο Όλι Ρεν. Προσερχόμενος στη συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ, ο κ. Τρεμόντι δεν έκανε καμία δήλωση.
Την ίδια στιγμή, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο -ο οποίος έχει κηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 20 Νοεμβρίου- συναντάται το μεσημέρι με την υπουργό Οικονομικών Ελένα Σαλγάδο.
Οπως ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο, κατά τη συνάντηση θα αναλυθούν οι τελευταίες εξελίξεις στις χρηματαγορές, οι οποίες παραμένουν εξαιρετικά ευμετάβλητες.
Η συνάντηση αυτή, στην οποία συμμετέχουν ακόμη ο υπουργός Συγκοινωνιών και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χοσέ Μπλάνκο, ήταν ένας από τους λόγους που ο Θαπατέρο αποφάσισε να αναβάλει τις διακοπές του.
Αξιωματούχοι διεθνών οργανισμών προσπάθησαν πάντως να προσφέρουν φραστική στήριξη σε Ρώμη και Μαδρίτη. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι Ιταλία και Ισπανία εφαρμόζουν τα απαραίτητα βήματα για οικονομική σταθερότητα, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο χορήγησης δανείων σε Ισπανία, Ιταλία ή Κύπρο.
«Δεν υπάρχει στο τραπέζι κάποιο σχέδιο διάσωσης, είναι ένα θέμα που δεν έχει συζητηθεί», διευκρίνισε η εκπρόσωπος του επιτρόπου Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, Σαντάλ Χιούζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου