Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Η Συμμαχία … του μίσους - του δημοσιογράφου Ιλίρ Πάτσο

Από το ιστολόγιο http://borioipirotika.blogspot.com/2011/08/blog-post_03.html


Ο γνωστός δημοσιογράφος και παρουσιαστής του καναλιού Top Channel δημοσίευσε σήμερα στην εφημερίδα ΤΕΜΑ άρθρο με τίτλο » Η Συμμαχία… του μίσους» , άρθρο στο οποίο αναφέρεται στην απαίτηση της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας του Κρεσνίκ Σπαχίου για την αλβανοποίηση όσων τοπωνυμίων δείχνουν να είναι ξένα.

Αμέσως μετά αντέδρασε ο Κ.Σπαχίου και με απαξιωτικό στυλ αναφέρει πως » η πολιτική εθνική ελληνική πτέρυγα πρέπει να διατηρήσει την ηρεμία της γιατί το σχέδιο για την αλβανοποίηση των τοπωνυμίων θα είναι εντός των ευρωπαϊκών στάνταρς… Η Ερυθρόμαυρη Συμμαχία υπενθυμίζει στον πολιτικό εκπρόσωπο των ελλήνων Ιλίρ πάτσιο πως πρέπει να συνεργαστούμε για την ελληνική και ευρωπαική εμπειρία για τα τοπωνύμια στο πνεύμα του «διεθνισμού»….


Στη συνέχεια ο Σπαχίου κεφράζει όπως λέει » τη λύπη του για την προσβλητική και γλώσσα μίσους των ελλήνων φίλων μας» και κατηγορεί το ΚΕΑΔ πως έχει εθνικιστικές επιδιώξεις…»

Παραθέτουμε αποσπάσματα από το άρθρο του Ιλίρ Πάτσιο:

Η Ερυθρόμαυρη Συμμαχία έχει αποφασίσει να ζητήσει την αλλαγή των ονομάτων των πόλεων και χωριών που δεν είναι αλβανικά. Δλδ. γύρω στο 60-70% σε όλη την επικράτεια. Στην αλήθεια δεν είναι κάτι καινούργιο, γιατί μια τέτοια απόπειρα έχει κάνει και το καθεστώς του Ενβέρ Χότζα και ως ένα σημείο και αυτό του Αχμέτ Ζώγου. Οι προσπάθειές τους εκείνες τις εποπχές απέβησαν ανεπιτυχείς. Ίσως αυτή τη φορά οι διοργανωτές το πετύχουν, ίσως στο ξύλινο και παλιό καράβι τους χρειάζονται περισσότερα και πιο δυνατά πανιά για να αντιμετωπίσει τον άνεμο της παγκοσμιοποίησης.

……………..Κι αν μπορέσουν να αντικαταστήσουν τα ξένα ονόματα των πόλεων και των χωριών της Αλβανίας, τους περιμένει κάτι πιο δύσκολο στο μέλλον. ϊσως τους χρειαστεί να ζητήσουν την αλλαγή εκατοντάδων ή χιλιάδων λέξεων του επαγγελματικού ή καθημερινού λεξιλογίου που προέρχεται από τα ελληνικά ή λατινικά.

Ωστόσο όλες αυτές οι προσπάθειες, στα συμφραζόμενα της παγκοσμιοποίησης, δεν έχουν τόποτα το ειλικρινές και φαίνονται εντελώς κωμικά. Περικλείουν απλά την προσπάθεια για να κάνουν όσο γίνεται περισσότερο θόρυβο και να μπουν σε ένα πεδίο όπου κάθε παίκτης έχει τη θέση του και δεν έχει θέση για τους αναπληρωματικούς.

Ότι «ο εθνικισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων» αναμφίβολα μπορεί να το διαπιστώσει κανείς οποιαδήποτε στιγμή. Φτάνει να ρίξει μια ματιά όχι στην μακρινή ιστορία που έχει φέρει δράματα παγκοσμίων διαστάσεων, αλλά στα παραληρήματα αυτών των περιθωρειακών ομάδων που χρησιμουποιούνται από τους διοικούντες τους ώστε να γίνουν πολιτικοί παράγοντες και να βάλουν σε έχθρα αλβανούς και μειονοτικούς, μουσουλμάνους και χριστιανούς.

Φαίνεται πως αυτό έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν οι ιθύνοντες της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας, καθώς και κανένας καθηγητής ιστορίας, οι οποίοι αφού απέτυχαν να ανόιξουν τις πόρτες της πολιτικής κατά τον παραδοσιακό τρόπο, επιδιώκουν τον πιο από τρόπο: τον εθνικισμό…………….

Αυτοί δεν ντρέπονται να χρησιμοποιούν δυο στάνταρς αν και αυτά έρχονται σε αντίθεση το ένα με το άλλο. Τα πρόσωπα αυτά όταν πηγάίνουν στο φτωχό Κόσοβο κάνουν λόγο για για εθνική συνένωση κατά των φαντασμάτων που «απειλούν» το έθνος, όταν όμως πηγαίνουν στο «La Sapienza» στη Ρώμη, κάνουν λόγο για ενταξιακές διαδικασίες ( της Αλβανίας σημείωση διαχειρ.)

από: www.deropoli.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου