Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Πάνω από 6% τα ιταλικά και τα ισπανικά ομόλογα 4% και 3,8% ΤΑ SPREADS ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΣ • ΑΝΕΒΑΛΕ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ Ο ΘΑΠΑΤΕΡΟ • ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΡΕΜΟΝΤΙ • ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ

Από το ιστολόγιο http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=298827
Δεν λέει να κοπάσει η κρίση χρέους στην περιφέρεια της ευρωζώνης, με τα spreads ισπανικών και ιταλικών ομολόγων να καταρρίπτουν νέα ρεκόρ και τον Ισπανό πρωθυπουργό Θαπατέρο να αναστέλλει τις καλοκαιρινές του διακοπές, ενώ η Ιταλία συγκαλεί για σήμερα έκτακτο οικονομικό συμβούλιο.
Τα ισπανικά spreads -η διαφορά επιτοκίων μεταξύ ισπανικών δεκαετών ομολόγων και γερμανικών bunds- έφτασαν χθες στο ρεκόρ των 400 μονάδων βάσης (4%), με το επιτόκιο του ισπανικού δεκαετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 6,46%, υψηλότερο επίπεδο από το 1997, πολύ κοντά στο «απαγορευτικό» για δανεισμό επιτόκιο του 7%.



Θορυβημένος από τις εξελίξεις, ο Ισπανός πρωθυπουργός Λουίς Θαπατέρο ανέβαλε τις προγραμματισμένες διακοπές του. «Ο πρωθυπουργός αναβάλλει την αναχώρησή του για την Ντονάνα (στην Ανδαλουσία) για να παρακολουθήσει πιο στενά την εξέλιξη των οικονομικών δεικτών», ανέφερε ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης. Η Μαδρίτη βρίσκεται σε επικοινωνία με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την κατάσταση στις αγορές, ιδίως με τις κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, δήλωσε στο πρακτορείο «Ρόιτερ» το υπουργείο Οικονομικών.
* Ανάλογη κατάσταση πανικού και στην Ιταλία. Τα ιταλικά spreads έφτασαν στις 381 μονάδες βάσης (3,81%), υψηλότερο επίπεδο από την εποχή της δημιουργίας του ευρώ το 1999, με το επιτόκιο του ιταλικού δεκαετούς να διαμορφώνεται στο 6,21%, υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 1997.
Ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι συγκάλεσε για σήμερα έκτακτο συμβούλιο με τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ιταλίας και της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, γνωστής ως Consob. Ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ετοιμάζεται σήμερα να μιλήσει για την κατάσταση στην ιταλική Βουλή, επιχειρώντας να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα στις αγορές.
Ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης ήταν και η συνάντηση που είχε ο διοικητής τής Τράπεζας της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αναλαμβάνει τα ηνία της ΕΚΤ από Νοέμβριο, με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο.
«Την έκανε» η Deutsche Bank
Η ιταλική επιτροπή κεφαλαιαγοράς ζήτησε επίσης πληροφορίες από την Deutsche Bank, η οποία προχώρησε πρόσφατα σε μαζική μείωση της έκθεσης που είχε σε ιταλικά κρατικά ομόλογα. Κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το δεύτερο τρίμηνο, η Deutsche Bank ανέφερε ότι μείωσε την έκθεσή της σε ιταλικά ομόλογα από 8 δισ. ευρώ στα τέλη του 2010 σε 997 εκατ. ευρώ στις αρχές Ιουλίου.
* Η νέα αναταραχή έπληξε και τα χρηματιστήρια. Τα χρηματιστήρια Μιλάνου και Μαδρίτης έκλεισαν με πτώση 2,5% και 2,18% αντίστοιχα. Το ελβετικό φράγκο κατέγραψε νέο ρεκόρ, με το ευρώ στα 1,0962 φράγκα, ενώ στο νέο ρεκόρ των 1.640,80 δολαρίων η ουγκιά, έφτασε η τιμή του χρυσού. *     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου