Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

ΣΚΛΗΡΗ ΚΟΝΤΡΑ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ - ΜΜΕ Συνεχίζεται ο «εμφύλιος» στα Σκόπια

Από το ιστολόγιο http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63274986

  Η επικράτηση του Νίκολα Γκρούεφσκι στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές δεν στάθηκε αρκετή για να κοπάσει η κόντρα με τα ΜΜΕ της αντιπολίτευσης

Για πολιτική εκδίκησης κατά των ΜΜΕ και των πολιτικών κομμάτων που τον αντιπολιτεύονται κατηγορούν πολλοί το Νίκολα Γκρούεφσκι, που παραμένει πάντως ο κυρίαρχος της πολιτικής σκηνής της ΠΓΔΜ.
Για πολιτική εκδίκησης κατά των ΜΜΕ και των πολιτικών κομμάτων που τον αντιπολιτεύονται κατηγορούν πολλοί το Νίκολα Γκρούεφσκι, που παραμένει πάντως ο κυρίαρχος της πολιτικής σκηνής της ΠΓΔΜ.
Ενα ακόμη επεισόδιο στη σύγκρουση της κυβερνητικής παράταξης και του Νίκολα Γκρούεφσκι με τον όμιλο του Βέλια Ράμκοφσκι προστέθηκε στην μακρόχρονη κόντρα που ξεκίνησε στα Σκόπια όταν τα ΜΜΕ του τελευταίου "προσχώρησαν" στην αντιπολιτευτική πλευρά.
Με απόφαση της Αρχής Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών αφαιρέθηκε η χρήση των συχνοτήτων από τον Α1, το μεγαλύτερο σε τηλεθέαση τηλεοπτικό σταθμό της χώρας και διακόπηκαν οι εκπομπές του. Οι Αρχές επικαλέστηκαν ως αιτία το γεγονός ότι ο σταθμός τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης, λόγω του προστίμου των 8,5 εκατ.ευρώ που του επέβαλε η κυβέρνηση για φοροδιαφυγή.
Η απόφαση αμφισβητήθηκε έντονα ακόμη και από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης της ΠΓΔΜ, όπως και από την Ένωση Δημοσιογράφων.
Η σοσιαλιστική αντιπολίτευση του SDSM έκανε λόγο "για σοβαρό χτύπημα κατά της Δημοκρατίας στη χώρα" κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι βρίσκεται πίσω από την απόφαση.
Ηδη τον Ιούλιο ανέστειλαν την έκδοση τους λόγω οικονομικών προβλημάτων τρεις αντιπολιτευόμενες ημερήσιες εφημερίδες, οι "Βρέμε" (Vreme), "Σπιτς" (Spic) και "Κόχα ε Ρε" (Koha e Re), που ανήκουν επίσης στον όμιλο Ράμκοφσκι.
Ο όμιλος αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα εδώ και μήνες, από τότε που συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του, όπως και συνεργάτες και συγγενείς του, με τις κατηγορίες της φοροδιαφυγής και του "ξεπλύματος" βρώμικου χρήματος. Ο αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι η δίωξή του έχει καθαρά πολιτικά κίνητρα.
Μέτωπο και με άλλο κόμμα
Οι υπηρεσίες περιφερειακού δήμου των Σκοπίων ξεκίνησαν την κατεδάφιση ενός υπό ανέγερση πολυτελούς συγκροτήματος σπιτιών και γραφείων σε περιοχή των Σκοπίων, το οποίο ανήκει στο βουλευτή και επιχειρηματία Φίατ Τσάνοφσκι, το κόμμα του οποίου, PEI, συνεργάζεται με το αντιπολιτευόμενο SDSM.
Ο δήμος Γκάζι Μπάμπα, όπου κατασκευάζεται το συγκρότημα του Τσάνοφσκι, ως αιτιολογία της κατεδάφισης ανέφερε ότι το εμβαδόν της υπό ανέγερσης κατασκευής υπερβαίνει το οικοδομήσιμο, που αναφέρεται στην οικοδομική άδεια.
Ο κ. Τσάνοφσκι, ο οποίος έχει συγγενική σχέση με τον Βέλια Ράμκοφσκι και σύσσωμη η σλαβομακεδονκή αντιπολίτευση αντέδρασαν έντονα, τονίζοντας ότι τα κίνητρα της απόφασης για την κατεδάφιση του συγκροτήματος είναι καθαρά πολιτικά, ενώ κατηγόρησαν το δήμαρχο του Γκάζι Μπάμπα, ο οποίος εκλέγεται από τις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, ότι λειτουργεί κατόπιν σχετικών εντολών από το Νίκολα Γκρούεφσκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου