Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Ο δραγουμάνος των Οθωμανών συνιστά πειθαρχία στους Έλληνες!

Ο δραγουμάνος των Οθωμανών συνιστά πειθαρχία στους Έλληνες!
Οι Έλληνες όταν μιλούν σε γερμανικά μέσα για την Ελλάδα φαίνεται ότι τους αρέσει να υιοθετούν την «γερμανική γραμμή» περί απείθαρχης χώρας που χρειάζεται νουθεσίες και συμβουλές παραγωγικότητας.
Μετά την Νανά Μούσχουρη και ο δήμαρχος Θεσσαλόνικης Γιάννης Μπουτάρης συνιστά πειθαρχία στους Έλληνες, όπως η γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προτείνει στους λαούς του Νότου να δουλέψουν περισσότερο για να μειώσουν τα ελλείμματα τους.
Και στις δύο περιπτώσεις οι έρευνες τους διαψεύδουν πανηγυρικά.
Τι δήλωσε ο κ. Μπουτάρης 

Σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας "Hamburger Abendblatt" επισημαίνει ότι "αυτό που χρειάζονται κυρίως οι Έλληνες δεν είναι χρήματα, αλλά πειθαρχία".
"Σε έναν πεινασμένο δεν δίνεις ψάρι, αλλά του μαθαίνεις να ψαρεύει", τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Γερμανία, σε μια προσπάθεια συντονισμού της ελληνογερμανικής συνεργασίας σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξηγεί ότι η Γερμανία παρέχει τις γνώσεις της σε τομείς στους οποίους στην Ελλάδα δεν έχουμε καταφέρει αρκετά, καλεί ωστόσο το Βερολίνο, με τον ισχυρό ρόλο που διατηρεί στην Ευρώπη, "να προσέξει να διατηρεί την ισορροπία μεταξύ της βοήθειας και της αυστηρότητας".

«Οι Έλληνες δεν είναι παράσιτα ούτε οι Γερμανοί Βάρβαροι», σπεύδει να δηλώσει για να τηρήσει τα προσχήματα.
Ο κ. Μπουτάρης, ερωτώμενος για το επίπεδο των ελληνογερμανικών σχέσεων, μετά τις "αλληλοκατηγορίες μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας", τονίζει ότι "ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και παράσιτα ούτε οι Γερμανοί βάρβαροι" και κάνει λόγο για "επινοήσεις των λαϊκιστικού Τύπου" στις δύο χώρες.

"Όταν οι Έλληνες δουλεύουν σε ένα καλά οργανωμένο πλαίσιο, όπως π.χ. στην Γερμανία, μπορούν να πετύχουν πολλά. Δυστυχώς, μέχρι τώρα, δεν έχουμε αυτό το περιβάλλον στην Ελλάδα", προσθέτει, αλλά δεν μας λέει να το μυστικό για να ξεβρομίσει η Θεσσαλονίκη από τα σκουπίδια….

*Η λέξη «δραγουμάνος» σημαίνει «διερμηνέας». Τους προηγούμενους αιώνες, κάθε αξιωματούχος που είχε συναλλαγές με ξένους, έπρεπε να έχει τον προσωπικό διερμηνέα του, ο οποίος τον συνόδευε παντού στις υποθέσεις του. Ωστόσο, οι κατ’ εξοχήν δραγουμάνοι ή δραγομάνοι ήταν οι διερμηνείς και μεταφραστές της Υψηλής Πύλης στην Οθωμανική αυτοκρατορία.
Τα καθήκοντά τους δεν ήταν απλώς μεταφραστικά - γλωσσικά. Οι δραγουμάνοι του Σουλτάνου είχαν και διπλωματικά καθήκοντα και πολλοί απ’ αυτούς έπαιξαν καίριο ρόλο στην εξωτερική πολιτική της Υψηλής Πύλης. Χαρακτηριστικές είναι η αναφορές του Εβλιά Τσελεμπί στο «Χρονικό της Πόλης» που γράφτηκε το 1680.

ΠΗΓΗ newsbomb 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου