Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

«Αδιάβαστος πιάστηκε» ο Χρυσοχοΐδης και προκάλεσε αντιδράσεις.(Βίντεο)

Άφωνο άφησε τον πολιτικό κόσμο αλλά και την κοινή γνώμη με την δήλωσή του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης «Δεν διάβασα το μνημόνιο, γιατί είχα άλλες υποχρεώσεις, είχα άλλα καθήκοντα. Είχα να αντιμετωπίσω το έγκλημα ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεν ήταν δική μου δουλειά να μελετήσω το μνημόνιο».

Στην συνέχεια και μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε προσπάθησε να ανασκευάσει με γραπτή δήλωση. Υποστήριξε πως δεν αισθάνεται υπερήφανος για το γεγονός ότι δεν διάβασε το μνημόνιο. « Δεν το δήλωσα ούτε το είπα με καμάρι.

Πολύ περισσότερο δεν το λέω για να αποσείσω ευθύνες από πάνω μου. Ίσα-ίσα το αντίθετο. Το θεωρώ από τα σημαντικότερα λάθη της πολιτικής μου διαδρομής. Γιατί δεν εκτίμησα σωστά την κρισιμότητα των στιγμών και απορροφήθηκα με το μερικό, το έργο μου σαν υπουργός, αντί να ασχοληθώ με το μείζον, την ευθύνη μου σαν μέλος της ηγεσίας της χώρας. Το είπα για να τονίσω το πόσο όλοι μας χρειάζεται να αλλάξουμε» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Επεσήμανε επίσης πως οι βουλευτές θα έπρεπε να είχαν αντιδράσει για το μνημόνιο, όπως έπραξαν όταν πληροφορήθηκαν το ενδεχόμενο να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας ο Φ. Πετσάλνικος «Είχαμε μάθει να εμπιστευόμαστε τον κάθε αρχηγό, πρωθυπουργό. Και στην Βουλή να ψηφίζουμε και στην διακυβέρνηση να συναινούμε. Αυτοί οι καιροί πέρασαν και το μοντέλο εξαντλήθηκε. Χρειάζεται συλλογικότητα, ατομική ευθύνη και συνεισφορά. Οι βουλευτές αντέδρασαν στην πρόταση Πετσάλνικου και έσωσαν τη χώρα. Μακάρι να το είχα κάνει, μακάρι να το είχαμε κάνει και για το μνημόνιο. Σε αυτές τις στιγμές ο τόπος χρειάζεται καθαρά λόγια και γενναία αυτοκριτική.»

Τον αδειάζει η Λούκα Κατσέλη


Η προκάτοχος του στο υπουργείο ανάπτυξης Λούκα Κατσέλη με δήλωση της απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη υποστηρίζοντας πως έχει διεξοδική συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο και τοποθετήθηκαν όλα τα μέλη. «Πριν την ψήφιση του για το σύνολο των όρων του αρχικού Μνημονίου και των μέτρων που αυτό περιελάμβανε, έγινε διεξοδική συζήτηση τόσο στο Υπουργικό Συμβούλιο όσο στη Βουλή, κατά την οποία όλοι εκθέσαμε τις απόψεις μας. Είναι γνωστό ότι σε όλη αυτή τη διαδικασία και μετά την ψήφιση του Μνημονίου, κατά τις αναθεωρήσεις αυτού, έχω επανειλημμένα καταθέσει, είτε τη διαφωνία μου με συγκεκριμένες διατάξεις, είτε βελτιωτικές ρυθμίσεις για σειρά μέτρων, με γνώμονα την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της ύφεσης, την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και τη δίκαιη κατανομή των βαρών.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Για θράσος και ανευθυνότητα κατηγόρησε η ΝΔ τον υπουργό ανάπτυξης. «Η δήλωση Χρυσοχοΐδη ότι δεν διάβασε το Μνημόνιο, γιατί… “είχε άλλες υποχρεώσεις” και “δεν ήταν δουλειά του να το μελετήσει”, αποκαλύπτει θράσος, ανευθυνότητα και επικίνδυνες αντιλήψεις. Και προφανώς δεν ήταν η μόνη τέτοια περίπτωση.» τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος.

Ο Γ. Μιχελάκης υποστήριξε επίσης πως με την δήλωση Χρυσοχοΐδη επιβεβαιώνεται ότι στελέχη του υπουργικού συμβουλίου δεν γνώριζαν τι ψήφιζαν. «Και, αφού προκάλεσαν αξεπέραστα αδιέξοδα στην οικονομία, αλλά και αβάσταχτες συνέπειες στην κοινωνία, έρχονται τώρα να πουν πως είχαν άλλες…σοβαρότερες δουλειές!!!»

«Η ομολογία του όμως ότι «είχα άλλες υποχρεώσεις και δεν διάβασα το μνημόνιο» μας προκαλεί, μας εξοργίζει και αποδεικνύει γιατί η χώρα με την κυβέρνηση Παπανδρέου έφτασε εδώ που είναι σήμερα» δήλωσε ο Γραμματέας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γ. Οικονόμου.

«Την ώρα που η Δημοκρατική Συμμαχία και η Ντόρα Μπακογιάννη, με προτάσεις που έκαναν τις θυσίες πιο δίκαιες και την πίεση στον ιδιωτικό τομέα μικρότερη, έπειθαν τους Ευρωπαίους συνομιλητές μας, βασικά στελέχη της κυβέρνησης Παπανδρέου, όμηροι των φιλοδοξιών τους, αδιάβαστοι και πολύ απασχολημένοι, οδηγούσαν τη χώρα στα βράχια και την κοινωνία στην εξαθλίωση» καταλήγει στην δήλωση του ο Γιάννης Οικονόμου.

Ο εκπρόσωπος τύπου του «Άρματος Πολιτών» δήλωσε: «Έκπληκτος ο Ελληνικός Λαός παρακολουθεί προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να δηλώνουν ανερυθρίαστα ότι υπέγραψαν το μνημόνιο χωρίς να το διαβάσουν».

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου