Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

"Γερή" διόρθωση στο ΧΑ, διέκοψε το ανοδικό σερί

Με αυξημένο τζίρο, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έκλεισε μια «ανάσα» από το χαμηλό ημέρας την Τρίτη, διακόπτοντας έτσι ένα σερί εννέα ανοδικών συνεδριάσεων.

Σε απώλειες άνω του 9% υποχρεώθηκε ο δείκτης των τραπεζών, κινούμενος -όπως και ο ΓΔ- σε αρνητικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών, ενώ στον FTSE20 με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν μόνο οι τίτλοι των Βιοχάλκο και ΕΛΠΕ, με τον δεύτερο να «παρακολουθεί» και τις εξελίξεις στο Ιράν, μετά την χθεσινή απόφαση της Ε.Ε. για επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο.

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή συνεδρίαση εκλαμβάνεται από αναλυτές της αγοράς ως μία «απαραίτητη» διόρθωση «εκτόνωσης» των συσσωρευμένων κερδών των προηγούμενων ημερών, που διαμορφώνονταν σε 19% για τον ΓΔ και σε 49,33% για τον τραπεζικό δείκτη.

Αφορμή για τη διόρθωση έδωσε ο προβληματισμός που εκφράζεται στην Ευρώπη για το ενδεχόμενο να χρειαστεί η Πορτογαλία δεύτερο πακέτο στήριξης, αλλά και η εκκρεμότητα του PSI, για το οποίο οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, όπως και οι δημόσιες δηλώσεις Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων.


Μεταξύ των τελευταίων ξεχωρίζουν οι παραινέσεις για γραπτή δέσμευση των τριών κομμάτων της ελληνικής κυβέρνησης ως προς τις υποχρεώσεις της χώρας, οι οποίες «θυμίζουν» στην αγορά τις «επεισοδιακές» ημέρες που ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, δήλωνε κάθετα αντίθετος απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το κλίμα διαμόρφωσε την Τρίτη και η προειδοποίηση της S&P για πιθανή υποβάθμιση της Ελλάδας σε "selective default" μετά την ολοκλήρωση του PSI, αλλά και οι δηλώσεις του Charles Dallara, ο οποίος ως απάντηση στις πιέσεις που δέχονται οι ιδιώτες πιστωτές να δεχθούν χαμηλότερο κουπόνι για τα νέα ελληνικά ομόλογα, ζήτησε σήμερα από όλα τα εμπλεκόμενα μέλη να τιμήσουν τους όρους της συμφωνίας του Οκτωβρίου.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 5,48% στις 703,44 μονάδες, με όγκο 51,13 εκατ. τεμαχίων και τζίρο 60,99 εκατ. ευρώ.

Για τον δείκτη των τραπεζών, που επίσης έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, οι απώλειες διαμορφώθηκαν σε 9,45% στις 287,86 μονάδες.

Συνολικά 104 μετοχές υποχρεώθηκαν την Τρίτη σε απώλειες, έναντι 63 που ενισχύθηκαν και 108 που διατηρήθηκαν αμετάβλητες.

ΠΗΓΗ capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου