Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Νέα από τη Σερβία

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΤΣ - ΣΑΝΙΝΟ
31.01.2012
«Η Σερβία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν ότι όλα τα προβλήματα στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να λύονται αποκλειστικά και μόνο με διάλογο», διαπιστώθηκε στις σημερινές συνομιλίες του αρχηγού του κλιμακίου διαπραγματευτών της Κυβέρνησης της Σερβίας, κυρίου Borislav Stefanović, με τον κύριο Stefano Sanino, προϊστάμενο της Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα διεύρυνσης. Στο κείμενο της ανακοίνωσης που εκδόθηκε από την έδρα της Κυβέρνησης της Σερβίας αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές εξέφρασαν ελπίδα ότι οι κορυφαίοι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λάβουν, στη συνάντησή τους το μήνα Μάρτιο, απόφαση για τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας για ένταξη της Σερβίας στην Ένωση.. «Για να γίνει αυτό, ο διάλογος με την Πρίστινα αποτελεί έναν από τους κύριους όρους»,- αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση από τις συνομιλίες Στεφάνοβιτς – Σανίνο, στις οποίες έλαβε μέρος και ο προϊστάμενος της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Βελιγράδι, κ. Vensan Dežer.

 
O ΓEΡEMITΣ MIΛAEI ΓIA THN EYΡΩΠΑΪKH ΟΛOKΛHΡΩΣH
31.01.2012
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, κ. Vuk Jeremić, εξέφρασε σήμερα πεποίθηση ότι η οικονομική κρίση στην Ευρώπη δεν πρόκειται να απειλήσει την τοποθέτηση στρατηγικής σημασίας της Σερβίας να ενταχθεί η ίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Εγκαινιάζοντας στο Βελιγράδι την άτυπη υπουργική συνάντηση των χωρών-μελών της Διαδικασίας ανάπτυξης της συνεργασίας στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο κ. Jeremić υπέδειξε ότι η οικονομική κρίση, που έχει το επίκεντρό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έχει, αναπόφευκτα, αρνητική αντανάκλαση για το μέλλον των χωρών της τριγύρω περιοχής. Επιπλέον, ο κ. Jeremić ανέφερε ότι στόχο της τωρινής προεδρίας της Σερβίας στην εν λόγω Διαδικασία αποτελεί ο συντονισμός των δραστηριοτήτων με σκοπό την εξάρθρωση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Επίσης, ο κ. Jeremić ανέφερε πως η Σερβία στρατεύθηκε ενεργά και με σκοπό τη λύση των προβλημάτων των προσφύγων, καθώς και ότι έχουν ενισχυθεί οι μηχανισμοί που είχε καθιερώσει προς το σκοπό αυτό η Σερβία με τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, την Κροατία και το Μαυροβούνιο.
 
ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
31.01.2012
Ο Σέρβος υπουργός για το Κοσσυφοπέδιο, κ. Goran Bogdanović, επανέλαβε ότι δε χρειάζεται καθόλου να γίνει η διενέργεια δημοψηφίσματος στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και ότι αυτή η πρόθεση είναι βλαβερή, επειδή μειώνει το χώρο ελιγμού στην Κυβέρνηση της Σερβίας και στα μέλη της κρατικής ηγεσίας σρο διάλογο με εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας. Ο κ. Μπογκντάνοβιτς δήλωσε πως είναι ολοφάνερο ότι κάθε Σέρβος τάσσεται εναντίον της αναγνώρισης του ψευδοκράτους του Κοσόβου, το ίδιο όπως και η Κυβέρνηση της Σερβίας και όλα τα άλλα κρατικά όργανα της χώρας, και, κατέληξε λέγοντας πως οι σερβικοί θεσμοί στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο δεν πρόκειται να σβήσουν, αλλά αντιθέτως, η Κυβέρνηση της Σερβίας υποστηρίζει αυτούς τους θεσμούς και καταβάλει προσπάθειες με σκοπό να διατηρηθούν αυτοί και παραπέρα.
 
OI ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΑΝΤΙΤΣ - ΠΟΥΣΙΤΣ
31.01.2012
Ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Boris Tadić, είχε σήμερα συνομιλίες στο Βελιγράδι με την υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας, κυρία Vesna Pusić, για τις σχέσεις ανάμεσα σε δύο χώρες και για τη συνεργασία στην τριγύρω περιοχή. Έγινε λόγος και για τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των χωρών αυτής της περιοχής, καθώς και για την παραπέρα ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στη Σερβία και την Κροατία,- ανακοινώθηκε από το επιτελείο του προέδρου της Σερβίας. Η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας λαμβάνει μέρος στην άτυπη συνάντηση των χωρών-μελών της Διαδικασίας συνεργασίας στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιείται στο Βελιγράδι.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΕΡΕΜΙΤΣ
31.01.2012
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, κ. Vuk Jeremić, δήλωσε εν όψει της σημερινής άτυπης συνάντησης των χωρών-μελών της Διαδικασίας ανάπτυξης της συνεργασίας στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο Βελιγράδι, [ως ο ίδιος θα προτείνει ώστε να επισημαίνουν φέτος οι χώρες της τριγύρω περιοχής, από κοινού, την 100ή επέτειο των Βαλκανικών πολέμων, υπό το σύνθημα «Από τον Βαλκανικό πόλεμο ως τη Βαλκανική ειρήνη», επειδή αυτό θα αποτελούσε άλλη μία ευκαιρία για να έρθουν αυτές οι χώρες ακόμα πιο κοντά η μία προς την άλλη. «Συναντιώμαστε σήμερα στο Βελιγράδι σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν όλη η Ευρώπη και όλος ο κόσμος, και η οποία κομίζει μαζί της και πολιτικές συνέπειες, και μία απ’αυτές τις συνέπειες είναι η μείωση του ενθουσιασμού απέναντι στην παραπέρα διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε πάλι απέναντι στην ιδέα για μια γρηγορότερη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο χώρο των Βαλκανίων»,- διαπίστωσε ο υπουργός Jeremić, και πρόσθεσε ότι μέσα σε τέτοια περιστατικά η περιφερειακή συνεργασία διαδραματίζει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο και έχει πιο μεγάλη σημασία απ’ότι στο παρελθόν. Σημειωτέον ότι ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, κ. Vuk Jeremić, είχε σήμερα στο Βελιγράδι ολόκληρη σειρά από διμερείς συναντήσεις με τους επικεφαλής της διπλωματίας των χωρών-μελών της Διαδικασίας συνεργασίας στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εν όψει της εν λόγω άτυπης συνάντησης αυτής της Διαδικασίας. Άλλωστε, η πρωτοβουλία για την έναρξη της Διαδικασίας ανάπτυξης της συνεργασίας στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δόθηκε το έτος 1996. με σκοπό να μετασχηματιστεί ο χώρος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε περιοχή της σταθερότητας, της ασφαλείας και της συνεργασίας, σε συνάφεια με τις προσπάθειες που καταβάλουν οι χώρες αυτής της περιοχής, με σκοπό την ευρωπαϊκή τους ολοκλήρωση. Τέλος αναφέρουμε ότι η εν λόγω Διαδικασία αριθμεί 12 χώρες-μέλη, κυρίως από την τριγύρω περιοχή των Βαλκανίων, και η Σερβία έχει την προεδρία σ’αυτήν τη διαδικασία  ως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.
 
ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΠΟΓΚΝΤΑΝΟΒΙΤΣ - ΛΑΪΤΣΑΚ
31.01.2012
Ο Σέρβος υπουργός για το Κοσσυφοπέδιο, κ. Goran Bogdanović, και ο εκτελεστικός διευθυντής για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικών Υποθέσεων, κ. Miroslav Lajčak, κατέληξαν σήμερα στο Βελιγράδι στο συμπέρασμα ότι είναι αναγκαίος όσο το δυνατόν καλύτερος συντονισμός ανάμεσα στις δραστηριότητες όλων των πρωταγωνιστών, με σκοπό να ξεπεραστούν τα προβλήματα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Επίσης τονίστηκε η σημασία της εύρεσης λύσης, και, στο σημείο αυτό, υπογραμμίστηκαν οι προσπάθειες τις οποίες καταβάλει η Κυβέρνηση της Σερβίας, με σκοπό να επιτευχθούν λύσεις αποκλειστικά και μόνο με διάλογο, με συνεργασία και με συμβιβασμό,- ανακοινώθηκε από την έδρα του σερβικού Υπουργείου για το Κοσσυφοπέδιο. Επιπλέον, στις ίδιες συνομιλίες τονίστηκε ότι η Κυβέρνηση της Σερβίας πράττει το παν για να δημιουργήσει δυνατότητες για ελεύθερη κυκλοφορία των εκπροσώπων της αποστολής Euleks, όμως και ότι είναι απαραίτητο να διατηρήσουν τα μέλη αυτής της αποστολής τη στάση ουδετερότητας απέναντι στο καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου και να συμπεριφέρονται ανάλογα με τη θητεία τους.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
31.01.2012
«Η Σερβία πρόκειται να καταβάλει μέγιστες δυνατές προσπάθειες με σκοπό να αποκτήσει η ίδια, στη συνάντηση κορυφής των Ευρωπαίων υπουργών και άλλων κορυφαίων παραγόντων, το μήνα Μάρτιο, το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως,  χώρα μας δεν πρόκειται να παραιτηθεί, με κανένα τρόπο, ακόμα και να μην αποκτήσει αυτό το καθεστώς, από τον παραπέρα σεβασμό των διατάξεων του Ψηφίσματος 1244 του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην επίτευξη λύσης για την εκπροσώπηση του Κοσόβου στις περιφερειακές συναντήσεις»,- δήλωσε χτες, Δευτέρα, το βράδυ ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας, κ. Vuk Jeremić, και τόνισε ότι για τη Σερβία ο σεβασμός των διατάξεων του Ψηφίσματος 1244 αποτελεί τη λεγόμενη ‘κόκκινη γραμμή’, δηλαδή το κατώτατο όριο, κάτως από το οποίο η χώρα μας δεν πρόκειται να προχωρήσει. Εκτιμώντας πως δε θα αποτελούσε καμία τραγωδία αν η Σερβία δεν αποκτούσε, το μήνα Μάρτιο, το καθεστώς υποψήφιας χώρας, ο κ. Jeremić υπενθύμισε ότι καθήκον προτεραιότητας των Αρχών του Βελιγραδίου αποτελούν οι μεταρρυθμίσεις, με σκοπό την πραγματοποίηση των κριτηρίων και των προτύπων που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άσχετα από τις τυπικές ενέργειες των Βρυξελλών. Τονίζοντας ότι η μεγάλη πλειονότητα χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνηγορεί υπέρ της όσο το δυνατόν πιο σύντομης επισημοποίησης της υποψηφιότητας της Σερβίας, ο υπουργός Γερέμιτς πρόσθεσε λέγοντας ότι και η Γερμανία εκφράζει την ίδια άποψη. «Οι Αρχές του Βερολίνου επιθυμούν ειλικρινά την επίτευξη προόδου στο ίδιο θέμα, και προς το σκοπό αυτό έδειξαν την καλύτερη δυνατή θέληση και στράτευση μέσω των διαβουλεύσεων που είχαν με εκπροσώπους του Βελιγραδίου και με Ευρωπαίους εταίρους τους»,- κατέληξε ο κ. Jeremić.
 
YΠOΓΡAΦHKE ΣYMΦΩNIA EΞAΓOΡAΣ TOY ΣIΔHΡOYΡΓEIOY
31.01.2012
Ο Σέρβος πρωθυπουργός, κ. Mirko Cvetković, υπέγραψε σήμερα με εκπροσώπους της επιχείρισης U.S. Steel συμφωνητικό εξαγοράς του Σιδηρουργείου στην πόλη Smederevo, πράγμα με το οποίο το κράτος της Σερβίας έγινε ιδιοκτήτης αυτής της επιχείρισης. Εξ ονόματος της επιχείρησης U.S. Steel την εν λόγω συμφωνία υπέγραψε ο αντιπρόεδρος αυτής της εταιρείας, υπεύθυνος για ευρωπαϊκά θέματα, κ. Dejvid Lintur. Επιπλέον, ο κ. Cvetković τόνισε ότι η Κυβέρνηση της Σερβίας δεν έχει την πρόθεση να γίνει ιδιοκτήτης και διαχειριστής του Σιδηρουργείου στην πόλη Smederevo, αλλά ότι η ίδια πρόκειται να πράξει το παν, κατά την επόμενη περίοδο, για να βρεί έναν εταίρο στρατηγικής σημασίας, με σκοπό να εξασφαλίσει το μέλλον αυτού του εργοστασίου. «Η Κυβέρνηση πρόκειται να καταβάλει μέγιστες δυνατές προσπάθειες με σκοπό να διατηρήσει το μέχρι σήμερα επίπεδο παραγωγής, να βρεί έναν εταίρο στρατηγικής σημασίας, ο οποίος θα αγοράσει αυτά τα σιδηρουργεία, και να δημιουργήσει δυνατότητες ώστε να αρχίσει αυτό το εργοστασίο να λειτουργεί ομαλά και να γίνει κερδοφόρο»,- κατέληξε ο πρωθυπουργός Cvetković.

 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΝΤΕΛΕΒΙΤΣ
30.01.2012
Η προϊσταμένη του Γραφείου της Κυβέρνησης της Σερβίας, υπεύθυνου για θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, κυρία Milica Delević, υποστηρίζει πως υπάρχει ακόμα αρκετός χρόνος για να τηρήσει η Σερβία όλους τους όρους για απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το μήνα Μάρτιο. Επιπλέον, η κυρία Delević πρόσθεσε λέγοντας ότι η θετική έκβαση αυτής της διαδικασίας θα εξαρτηθεί κυρίως από την τυχον εύρεση λύσης του ζητήματος εκπροσώπησης της Πρίστινας στις περιφερειακές συναντήσεις, καθώς και από την παραπέρα εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν ήδη επιτευχθεί στο διάλογο ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα και από την ύπαρξη της ελευθερίας κυκλοφορίας των εκπροσώπων των διεθνών αποστολών σε όλη την επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου. Τέλος, η κυρία Delević εξέφρασε πεποίθηση ότι από το Δεκέμβριο του περασμένου έτους, όταν λήφθηκε απόφαση να αναβληθεί η συζήτηση για την υποψηφιότητα της Σερβίας, μέχρι σήμερα η Σερβία έχει σημειώσει πρόοδο στο δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσής της και ότι η ίδια έχει δημιουργήσει προϋποθέσεις για επιτυχή έκβαση του επομενου γύρου του διαλόγου ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα.
 
BAΡΥΧΕΙΜΩΝΙΑ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
30.01.2012
Σε όλη τη Σερβία κατά τις μερικές περασμένες μέρες, και σήμερα, οι θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά χαμηλές. Χτες, Κυριακή, η χαμηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε στην πόλη του Κραγκούεβατς, δηλαδή 21 βαθμό Κελσίου κάτω από το μηδεν. Το χιόνι πέφτει συνέχεια, και δημιουργήθηκε παχύ στρώμα χιονιού, πράγμα λόγω του οποίου σε ορισμένες περιοχές της χώρας, και συγκεκριμένα σε 14 δήμους, έχουν κηρυχτεί έκτακτα μέτρα. Όλοι οι οδικοί άξονες και οι περιφερειακοί αυτοκινητόδρομοι στη Σερβία είναι διαβάσιμοι, όμως, οι συγκοινωνίες εξελίσσονται με μεγάλες δυσκολίες και με βραδύτητα.

ΠΗΓΗ glassrbije 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου