Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Πολικό ψύχος

Κύμα δριμύτατου ψύχους με έντονη χιονόπτωση σαρώνει τη χώρα μας, με τον υδράργυρο στις περισσότερες περιοχές να βρίσκεται καθηλωμένος υπό το μηδέν.

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή με παγετό. Στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη αναμένονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι στο Αιγαίο τοπικά 8 με 9 μποφόρ.

Στους -12.6 βαθμούς έπεσε το πρωί της Τρίτης 31/01 η θερμοκρασία στο σταθμό του ΕΑΑ στην Ορεστιάδα και στους -12 βαθμούς στους Μεταξάδες.


Στην Αττική έκλεισε η περιφερειακή οδός Πεντέλης ενώ με αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθας μετά το τελεφερίκ. Αραιή χιονόπτωση σημειώθηκε στο κέντρο της Αθήνας. Οι άνεμοι στα πελάγη φθάνουν τα 9 μποφόρ.


(Περιοχές όπου σημειώθηκε χιονόπτωση)

Θαλάσσιες συγκοινωνίες

Λόγω των θυελλωδών ανέμων δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Πρίνου - Καβάλας και Νέων Στύρων-Αγίας Μαρίνας.

Επίσης, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τη Ραφήνα και το Λαύριο, ενώ απαγορεύτηκε ο απόπλους για Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και ανατολικό Αιγαίο.

Από τον Πειραιά θα εκτελεστούν μόνο βραδινά δρομολόγια για Κρήτη, ενώ με ειδικό σχέδιο ταξιδίου θα φύγει το απόγευμα το Blue Star 2 για Σύρο, Κω και Ρόδο.

Για Αργοσαρωνικό αναχωρούν μόνο τα συμβατικά πλοία.

Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.



Κλειστά σχολεία

Εξαιτίας του χιονιά σήμερα θα μείνουν κλειστά τα σχολεία στο Μενίδι, στους Θρακομακεδόνες, στον Ωρωπό και στο Πόρτο Ράφτη.

Λόγω του χιονιά κλειστά θα παραμείνουν επίσης τα σχολεία στο Καρπενήσι και στους Δήμους Διρφίων - Μεσσαπίων, Μαντουδίου και Λίμνης - Αγίας Άννας, στην Εύβοια. Κλειστά θα είναι τα σχολεία και του δήμου Πύλης Τρικάλων.

Χιόνια στην Φθιώτιδα

Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο νόμο Ευρυτανίας. Έντονη χιονόπτωση σημειώνεται κατά διαστήματα σε Λαμία, Δομοκό, Καρπενήσι και Άμφισσα, αλλά η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, καθώς τα μηχανήματα εκχιονισμού διατηρούν τους δρόμους ανοιχτούς.

Ενδεικτικά, στην  Ράχη Τυμφρηστού το χιόνι έχει φτάσει τα 15 εκατοστά, ενώ στα ορεινά χωριά της Φθιώτιδας, το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 20 εκατοστά και η χιονόπτωση, συνεχίζεται με ιδιαίτερα έντονο ρυθμό. Παρόμοια η εικόνα στα ορεινά χωριά της Δυτικής Φωκίδας στην περιοχή του Λιδωρικίου.

Στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ενώ στην περιοχή του Μαρτίνου στο 121 χλμ η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα χαμηλή και ρίχνει χιονόνερο, χωρίς όμως να σημειώνονται προβλήματα.

Προβλήματα στην Κρήτη

Τα πρώτα προβλήματα, ως συνέπεια της κακοκαιρίας, έκαναν σήμερα την εμφάνισή τους στο οδικό δίκτυο των Χανίων. Εκτός από τις μικρές κατά μήκος του οδικού δικτύου κατολισθήσεις λόγω της βροχόπτωσης, έχουν κλείσει εξαιτίας του χιονιού οι επαρχιακές οδικές αρτηρίες στο δήμο Σφακίων στο δρόμο για τον Ομαλό από στο ύψος του Σέμπρωνα.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας της Αντιπεριφέρειας Χανίων κ. Τάσος Κουρουπάκης από νωρίς το πρωί έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες για τη διάνοιξη των οδικών οδών.
Σε ό,τι αφορά τις κατολισθήσεις, από τις πτώσεις βράχων μικρά προβλήματα υπάρχουν στο δρόμο από Αλικιανό προς Σκινέ αλλά σποραδικά και σε κάποια σημεία της Εθνικής Οδού Χανίων -Κισάμου.

Επιπλέον μικροκατολισθήσεις σημειώνονται και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο της Κρήτης, ενώ σε κάθε περίπτωση οι οδηγοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, ειδικά στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές καθώς λόγω των βροχοπτώσεων ανα πάσα στιγμή μπορεί να συμβούν κατολισθήσεις.

Χιονιάς στη Μαγνησία

Στο…επίκεντρο του χιονιά, βρέθηκε η Μαγνησία από τα χιόνια, που πέφτουν από το περασμένο Σάββατο στα ορεινά και από σήμερα το πρωί σε Βόλο και Αλμυρό, ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες, αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα μέχρι τουλάχιστον και την Πέμπτη.

Η κίνηση στο ορεινό οδικό δίκτυο, γίνεται με δυσκολία λόγω του παγετού που αναμένεται πρωινές και βραδινές ώρες.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, η χιονόπτωση συνεχίζονταν, σ’ όλη τη Μαγνησία όπως και στη Σκόπελο, ενώ οι βλάβες που σημειώθηκαν από το πρωί σε αποχιονιστικά μηχανήματα, είχαν αποτέλεσμα να μην ανοίξει ο δρόμος προς Δράκεια και Άγιο Λαυρέντιο.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού



Νεφώσεις με χιονόνερο στην Ανατολική Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη και ασθενείς χιονοπτώσεις κατά περιόδους σε όλα τα ορεινά και ημιορεινά καθώς και στα πεδινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, της Εύβοιας, των Σποράδων, των νησιών του Βορείου Αιγαίου και των Βόρειων Κυκλάδων, περιμένουμε την Τρίτη.

Τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα στην Εύβοια, ενώ από το απόγευμα ενδέχεται πρόσκαιρα να ενταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές. Πολύ ισχυρός παγετός θα εκδηλωθεί στα ηπειρωτικά που στα βόρεια θα είναι τοπικά ολικός.

Η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί στη Βόρεια Ελλάδα από -15 έως 2 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από -6 έως 2, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -5 έως 4 βαθμούς, στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου από -5 έως 2 και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου και του Ιονίου από 2 έως 6 βαθμούς. Στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 9 με 10 βαθμούς Κελσίου.

Θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις και τοπικά θυελλώδεις.

Νεφώσεις με ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις κατά περιόδους, περιμένουμε την Τρίτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 2 βαθμούς αλλά στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν στον Σαρωνικό, ενισχυμένοι πρόσκαιρα στον Νότιο Ευβοϊκό σε πολύ θυελλώδεις.

Κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με μικρή πιθανότητα πρόσκαιρης χιονόπτωσης κυρίως στα δυτικά, περιμένουμε την Τρίτη στην Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 0 βαθμούς. Ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι βόρειοι άνεμοι θα πνέουν στον Θερμαϊκό.

Tην Τετάρτη στην Θεσσαλία-Βόρειες Σποράδες, την ανατολική Στερεά-Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις και στις νοτιότερες πεδινές περιοχές βροχή ή χιονόνερο.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις που βαθμιαία στη δυτική Ελλάδα καθώς και στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία θα πυκνώσουν και από τις απογευματινές ώρες θα σημειωθούν χιονοπτώσεις κατά τόπους έντονες.

Στις δυτικές-νοτιοδυτικές παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας κατά πάσα πιθανότητα προβλέπεται αρχικά χιονόνερο και στη συνέχεια βροχή.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο Α-ΒΑ 4με 6 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε ΝΑ 7 με 8 μποφόρ και στο Αιγαίο Β-ΒΑ 6 με 7 και τοπικά το πρωί στα νότια 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Άνοδος αναμένεται από το βράδυ στα δυτικά-νοτιοδυτικά.

Την Πέμπτη αρχικά προβλέπεται κακοκαιρία με ισχυρές βροχές στις δυτικές και νότιες πεδινές περιοχές και χιονοπτώσεις κατά τόπους έντονες στις υπόλοιπες περιοχές.

Σταδιακά, πάντως, με την αναμενόμενη άνοδο της θερμοκρασίας, στις ημιορεινές περιοχές της νότιας και της κεντρικής Ελλάδας τα χιόνια θα παραχωρήσουν τη θέση τους στις βροχές.

Παράλληλα, τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν εξασθένηση στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια Α-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ και στα υπόλοιπα Ν-ΝΑ με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή άνοδο στις δυτικές, κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας.

Την Παρασκευή και το Σάββατο προβλέπονται βροχές κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο. Στα δυτικά θα εκδηλωθούν και καταιγίδες.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Οι άνεμοι θα στραφούν σταδιακά σε Ν-ΝΑ 5 με 7 μποφόρ. Στο μεγαλύτερο πάντως διάστημα της Παρασκευής στη βόρεια Ελλάδα οι άνεμοι θα παραμείνουν Α-ΒΑ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία άνοδο σε όλη τη χώρα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΑΣ

Σε ποια σημεία χρειάζονται αντιολισθιτικές αλυσίδες

Γ. Α. Δ. ANATOΛIKHΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

Α. Δ. ΡΟΔΟΠΗΣ

Επ. Ο. Μυρτίσκη - Aνω Βυρσίνης.

Επ. Ο. Κάρδαμο - Κύμη.

Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Α.Δ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Επ. Ο. Φλώρινας - Καστοριάς, από 18ο έως 30ο χλμ. (μέσω Βιτσίου).

Ε. Ο. Φλώρινας - Καστοριάς, από 6ο έως 30 χλμ. (μέσω Βίγλας).

Α.Δ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Επ. Ο. Καστοριάς-Φλώρινας, από 16ο έως 28ο χλμ. (μέσω Βιτσίου).

Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Α.Δ. ΠΕΛΛΑΣ

Επ. Ο. Aρννισας - Π. Αγ. Αθανασίου, από το 12ο χλμ.

Α. Δ. ΚΙΛΚΙΣ

Επ. Ο. Καστανερής - Λιβαδίων, από το 3ο χλμ.

Α. Δ. ΗΜΑΘΙΑΣ

Eπ. Ο. Νάουσας - Χ/Κ 3-5 Πηγάδια, από το 8ο. έως το 16ο χλμ.

Επ. Ο. Νάουσας - Χ/Κ Σελίου, από 8ο έως το 16ο χλμ.

Επ. Ο. Νάουσας - Ροδοχωρίου, από 8ο έως το 14ο χλμ.

Επ. Ο. Βέροιας - Χ/Κ Σελίου, από το 2ο έως 26ο χλμ.

Π. Ε. Ο. Βέροιας - Κοζάνης ( μέσω Καστανιάς ) απο 14 χλμ εως 98.300 χλμ

Επ. Ο. Βέροιας - Δασκίου δ-ση Πολυδενδρίου χ-θ 8.100 εως Δασκίο χθ 43.000

Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Α.Δ. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Επ. Ο. Βόλου - Ζαγοράς, από 9ο έως 44 χλμ. (ʼνω κλάδος).

Επ. Ο. Δράκιας - Χανίων.

Α.Δ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Ε.Ο. Τρικάλων - Aρτας, από (Ελάτη) 26ο έως 75ο χλμ. (Γέφυρα Αλεξίου).

Επ. Ο. Πύλης - Μεσοχώρας, από το 15ο έως 55ο χλμ.

Α.Δ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Επ. Ο. Μουζακίου - Aρτας, από 10ο έως 25ο χλμ. (θέση «Τύμπανος», προς Δυτική Αργιθέα).

Επ. Ο. Μουζακίου - Πετρίλου, από 15ο έως 30ο χλμ. (θέση «ʼγιος Νικόλαος», προς Ανατολική Αργιθέα).

Επ. Ο. Μουζακίου - Λίμνης Πλαστήρα.

Α.Δ. ΛΑΡΙΣΑΣ

Επ. Ο. Αγιάς - Μελιβοίας 9ο χλμ.

Επ. Ο. Αγιόκαμπου - Σκλήθρου - Ελαφού από 10ο χλμ.

Επ. Ο. Ραψάνης - Κρανιάς από 3ο έως 4ο χλμ.

Επ. Ο. Πυργετού - Κρανιάς από 6ο έως 7ο χλμ.

Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Δ. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Επ. Ο. Αμφίκλειας - X/K Παρνασσού, από 3ο έως 17ο χλμ.

Ε.Ο. Καρπενησίου - Λαμίας από 50 χ/θ έως 65 χ/θ.

Επ. Ο. Λύχνου - Καστανιάς - Μεσοχωρίου - Περιστερίου - Πύργου (περιοχή Υπάτης, Δήμου Λαμίας).

Επ. Ο. Σπερχειάδας προς Κλώνι - Παλαιοβράχα - Φτέρη - Λευκάδα - Γαρδίκι - Παλαιοχώρι - Πουγκάκια - Πλάτανος.

Επ. Ο. Σπερχειάδας προς Aνω Καλλιθέα-Δίλοφο-Περιβόλι-Μάρμαρα-Νικολίτσι-Κολοκυθιά-Αργυριά-Κυριακοχώρι

Επ. Ο. Βιτώλι - Ποβολιάρι - Λιτόσελο

Επ. Ο. Αγ. Γεώργιος-Δίκαστρο-Περιβλεπτοπιτσιώτισα - Παλαιόκαστρο

Επ. Ο. Μες - Καψή - Μερκαδα - Μαίριλο - Νεοχώρι

Επ. Ο. Μακρακώμη - Τσούκα

Επ. Ο. Καστρί - Τρίλοφο

Επ. Ο. Πλατύστομο-Γιαννιτσού - Παππά

Α. Δ. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Ε. Ο. Καρπενησίου-Λαμίας (Τούνελ)

Π.Ε.Ο. Καρπενησίου-Λαμίας (Ράχες Τυμφρηστού)

Επ. Ο. Καρπενησίου-Κρικέλλου - Δομνίστας

Επ. Ο. Καρπενησίου-Φιδάκια

Επ. Ο. Καρπενησίου-Στενώματος

Επ. Ο. Προυσού-Αγρινίου (Αραποκέφαλα)

Επ. Ο. Φουρνά-Καρδίτσας (Ζαχαράκι)

Επ. Ο. Φουρνά-Λαμίας (Σερμιτζέλι)

Επ. Ο. Καρπενησίου - Φουρνά (Βράχος)

Επ. Ο. Καρπενησίου-Χ/Κ

Α.Δ. ΕΥΒΟΙΑΣ

Επ. Ο. Στενής-Στροπώνων.

Επ. Ο. Αγ. Αθανασίου-Γλυφάδας.

Επ. Ο. Σταύρου - Αγ. Σοφίας (Θέση Ράχη).

Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Α.Δ. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Επ.Ο. Γκούρας- Δερβενίου από το 4ο χλμ. έως το 17ο χλμ.

Επ.Ο. Γκούρας -Λυκουριάς από το 10ο χλμ. έως το 18,5 χλμ.

Επ.Ο. Γκούρας -Κιάτου από το 7ο χλμ. έως το 19ο χλμ.

Επ.Ο. Ξυλοκαστρου - Τρικαλων από το 22ο χλμ.

Επ.Ο. Τρικαλων -Καρυας από το 1ο χλμ.

Επ.Ο. Δερβενιου - Γκουρας από το 20ο χλμ.

Επ.Ο. Σουλίου -Κρυονερίου-Γονούσας.

Επ.Ο. Κιάτου - Γκούρας από το 10ο χλμ.

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΛΟΓΩ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ - ΠΑΓΕΤΩΝ - ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΩΝ

Γ. Α. Δ. ANATOΛIKHΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

Α.Δ. ΡΟΔΟΠΗΣ

Λόγω αυξημένης στάθμης του νερού, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη διάβαση του ποταμού Λισσού (περιοχή Αγ. Μαρίνας Ιμέρου), διάβαση ποταμού Ποντικόρεμα οικισμού Αρριανών και διάβαση ποταμού μεταξύ Εβρένου – Ιασίου.

Εγνατία Οδός απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων από κόμβο Ιάσμου έως κόμβο Βαφεκών και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας λόγω ισχυρών ανέμων.

Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Α.Δ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Επ. Ο. Καστοριάς-Φλώρινας, από 22ο έως 28ο χλμ. (μέσω Βιτσίου).

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος από το zougla



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου