Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Ένταση στην κρισιμότερη συζήτηση στην Ιστορία της χώρας στη Βουλή

Με τον κυβερνητικό συνασπισμό να  «τρίζει» από την εσωτερική περιδίνηση που έχουν περιέλθει οι ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ξεκίνησε η κρισιμότερη συνεδρίαση των τελευταίων της οποίας η ψηφοφορία θα κρίνει το μέλλον της χώρας.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των νέων βουλευτών, Αναστασίας Κλαυδιανού, Χρίστου Γκόκα και Αννας Βαγενά που παίρνουν την θέση των παραιτηθέντων Δημήτρη Βαρβαρίγου, Παύλου Στασινού και Πέμης Ζούνη.

Να σημειωθεί ότι το νέο πακέτο μέτρων εισήλθε στην Ολομέλεια με την διαδικασία του κατεπείγοντος που σημαίνει ότι κατά την συζήτηση δικαίωμα τοποθέτησης έχουν ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών, οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων, οι εισηγητές του νομοσχεδίου και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

Η αρχή της συνεδρίασης έγινε με την κατάθεση του αιτήματος εκ μέρους της ΚΟ του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ για ονομαστική ψηφοφορία αυξημένης πλειοψηφίας (180 ψήφοι) ενώ δεν αποκλείεται να κατατεθεί αίτημα αντισυνταγματικότητας του ν/σ καθώς η νομική υπηρεσία της Βουλής έχει εκφράσει ενστάσεις για ορισμένες διατάξεις.


Με την έναρξη σχεδόν της συζήτησης στη Βουλή, άρχισαν να εξελίσσονται σκηνές ροκ στο Κοινοβούλιο, με βουλευτές του ΚΚΕ να εκτοξεύουν τον τόμο 630 σελίδων του Μνημονίου ΙΙ στον αέρα.

Αναλυτικά, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος εξηγούσε τους λόγους που επιτάσσουν στην κυβέρνηση να φέρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος και επιχειρούσε να δείξει «τι θα σημαίνει για την χώρα η πτώχευση», οι βουλευτές του ΚΚΕ εξοργίστηκαν, με αποτέλεσμα ο κ. Γιώργος Μαυρίκος να εκσφενδονίσει το ογκώδες πακέτο με τα νέα μέτρα.

Ο κ. Βενιζέλος σε έντονο ύφος ανέφερε: «Θέλετε να οδηγήσετε τη χώρα στην καταστροφή. Η εικόνα με τον κ. Μαυρίκο θα κάνει το γύρο του κόσμου και θα μας κάνει ρεζίλι διεθνώς».

Στην συνέχεια αναμένεται να ακολουθήσουν οι εισηγητές και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Οι πολιτικοί αρχηγοί και ο πρωθυπουργός θα παρέμβουν όταν αυτοί το θελήσουν. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος θα ξαναμιλήσει μετά τις 7 το βράδυ.

Η διάρκεια της συζήτησης σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής δεν μπορεί να ξεπερνά τις 10 ώρες οπότε η ψηφοφορία αναμένεται να ξεκινήσει στις 12 τα μεσάνυχτα.

Σημειώνεται ότι υπολογίζονται ήδη περί τους σαράντα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν το νέο Μνημόνιο, ενώ δεν θα ψηφίσουν, με εξαίρεση τους κ.κ.Βορίδη και Γεωργιάδη, και οι βουλευτές του ΛΑΟΣ.


Στο χθεσινό του μήνυμα προς το λαό ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ζήτησε από τους Έλληνες να κάνουν κουράγιο και να παλέψουν για την αποτροπή μιας άτακτης χρεοκοπίας.
 
ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου