Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

"Κοροϊδία" με την επιστράτευση

Επτά μέρες μετά την εξαγγελία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ότι θα προχωρήσει σε 48ωρη απεργία την Μεγάλη Τρίτη και την Μεγάλη Τετάρτη, αποδεικνύεται ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί ήταν πολιτικά αποτυχημένοι.

Χθες Κυριακή, η κυρία Διαμαντοπούλου εξαπέλυσε μετωπική επίθεση στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καταγγέλοντας ότι υποκινεί τις κινητοποιήσεις των ναυτικών, ενώ κατήγγειλε ότι οι ναυτικοί εκβιάζουν με νέες απεργίες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για να πλήξουν την βιομηχανία του τουρισμού και την εθνική οικονομία.


Από την ένταση της επίθεσης της υπουργού Ναυτιλίας ήταν προφανές ότι τα περιθώρια συνεννόησης με την ΠΝΟ είχαν εξαντληθεί και ότι τα μέλη της κυβέρνησης είχαν ήδη ξεκινήσει το παιγνίδι της επίρριψης των ευθυνών στους ναυτικούς. 

Ακόμη και η ανακοίνωση συνάντησης με τον υπουργό Υγείας δεν επιβεβαιωνόταν από τους συνδικαλιστές της ΠΝΟ που έλεγαν ότι διατηρούν τη διαφωνία τους με την ένταξη του Οίκου του Ναύτου στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, που είχε τεθεί ως προϋπόθεση από την κυβέρνηση.

Αργά το βράδυ της Κυριακής εκδόθηκε ανακοίνωση έπειτα από την ολοκλήρωση "μίνι" υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του Λουκά Παπαδήμου που χαρακτήριζε "εντελώς αδικαιολόγητη" την απεργία των ναυτεργατών και περιείχε τη φαινομενικά αυστηρή προειδοποίηση: "Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον και να διασφαλίσει την ομαλή εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών και την απρόσκοπτη διακίνηση των προϊόντων".

Ακόμη και αν επρόκειτο για απειλή, εκ του αποτελέσματος δεν "έπιασε" αφού η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας να προχωρήσει στην 48ωρη απεργία, γεγονός που θα κρατήσει τα πλοία δεμένα στα λιμάνια.

Γνωρίζοντας την κατάσταση αλλά και τις απόψεις των ναυτικών, θα έπρεπε η κυβέρνηση να έχει ήδη προετοιμάσει την επόμενη κίνησή της. "Η πολιτεία δεν είναι ανοχύρωτη και η κοινωνία δεν είναι απροστάτευτη, αν χρειαστεί να λάβει μέτρα θα το κάνει. Δεν πρέπει να αποκλείσουμε πολιτική επιστράτευση, πρέπει να το κάνει η κυβέρνηση", είπε στον Σκάι ο Δημήτρης Ρέππας.

Αυτό που δεν είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι ότι ακόμη κι αν η διαδικασία της πολιτικής επιστράτευσης ξεκινήσει τώρα, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα επιτευχθεί η προετοιμασία, αποστολή και επίδοση των ατομικών φύλλων στους απεργούς.

Άλλωστε η ζημιά έχει ήδη γίνει, αφού έχουν καταγραφεί πολλές ακυρώσεις από επιβάτες που είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν το διήμερο της Μεγάλης Τρίτης και Μεγάλης Τετάρτης.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου