Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Του Κωνσταντίνου Ρομποτή από το real.gr

«Έχουμε δρόμο μπροστά μας». Αυτό τόνισε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αμέσως μετά τη, διάρκειας 2,5 ωρών, συνάντηση με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικα, Πόουλ Τόμσεν από το ΔΝΤ, Ματίας Μορς από την Κομισιόν και Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες οι δύο πλευρές εξέτασαν τη λίστα με τα μέτρα για τη διετία 2013/14 που έχουν καταρτίσει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και οι συνεργάτες του. Συνολικά μάλιστα το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε στους ελεγκτές εναλλακτικά σενάρια με μέτρα το συνολικό ύψος των οποίων υπερβαίνει τα 17 δισ. ευρώ ώστε οι δύο πλευρές να καταλήξουν στην οριστικοποίηση του πακέτου των 11,7 δισ. ευρώ.


Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε επειδή οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν έντονες αντιρρήσεις για πολλά από τα προτεινόμενα μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr οι ελεγκτές απορρίπτουν μέτρα συνολικού ύψους 2 με 2,5 δισ. ευρώ που αφορούν σε έσοδα από την φοροδιαφυγή, εξοικονόμηση πόρων από τον εντοπισμό των συντάξεων-μαϊμού και στην μείωση δαπανών για τα φάρμακα, την άμυνα και τη λειτουργία υπουργείων και δημοσίων οργανισμών. Ενστάσεις εξέφρασαν επίσης και για την αποδοτικότητα του μέτρου της εφεδρείας όπως αυτό παρουσιάστηκε από την ελληνική πλευρά.

Η τρόικα απορρίπτει πολλά από τα ισοδύναμα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση για να περιορίσει κάπως τις επώδυνες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Για κάποια από αυτά τα μέτρα εκτιμά ότι δεν έχουν εξειδικευθεί επαρκώς, για κάποια άλλα ότι είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τρόικα δεν εξέφρασε τις ενστάσεις αυτές για πρώτη φορά κατά τη χθεσινή συνάντηση. Σύμφωνα με το χθεσινό πρώτο θέμα της Realnews, οι ελεγκτές είχαν διαμηνύσει τις προηγούμενες ημέρες στην ελληνική κυβέρνηση να ξεχάσει τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει και να κάνει περικοπές από άλλες πηγές που είναι μετρήσιμες, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για μεγαλύτερες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Το βασικό σενάριο των μέτρων που μέχρι στιγμής βρίσκεται στο τραπέζι, προβλέπει περικοπές 4,6 δισ. ευρώ από συντάξεις (με κατάργηση δώρων και κλιμακωτή μείωση έως 10% σε όλες τις συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ κλπ) , 1,3 δισ. ευρώ από μισθούς (εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου σε ΔΕΚΟ, κατάργηση δώρων των δημοσίων υπαλλήλων κλπ) και 940 εκατ. ευρώ από τα προνοιακά επιδόματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου