Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Οι άγριες διαθέσεις της τρόικας τρομάζουν το Μαξίμου

Κλειδώνει σήμερα η νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Θορυβημένοι στο Μαξίμου από τις άγριες διαθέσεις της τρόικας ενόψει της πολυθρύλητης έκθεσης αξιολόγησης.

Το απόγευμα της Τετάρτης, μετά τη συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με την τρόικα, θα γίνει όπως όλα δείχνουν η νέα συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται το ραντεβού να μετακινηθεί για την Πέμπτη αφού μέχρι και σήμερα υπάρχουν πολλά και ανοιχτά θέματα στις διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών.


Εν αναμονή της πολυθρύλητης έκθεσης αξιολόγησης από την τρόικα – έκθεση που θα αποτελέσει το «διαβατήριο» για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ – στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις άγριες διαθέσεις της τρόικας η οποία ουδόλως πείθεται από μία σειρά μέτρων που έχει παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο.

Οι απαιτήσεις είναι εξοντωτικές και στο επιτελείο Σαμαρά εκτιμούν πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο περαιτέρω συζήτησης – σε αυτό τουλάχιστον το επίπεδο – αφού ο Πρωθυπουργός πριν πάει στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει στα χέρια του απαντήσεις και αποφάσεις όχι μόνο για τα μέτρα αλλά και για μία σειρά διαρθρωτικών αλλαγών που αποτελούν «μνημονιακές» υποχρεώσεις του Ιουνίου.

Στη συνάντηση των τριών αρχηγών θα πρέπει να μπουν οι τελευταίες οδυνηρές πινελιές στο πακέτο των μέτρων αν και η εικόνα που έχει μεταφέρει ο κ. Στουρνάρας στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως η τρόικα είναι δύσπιστη και δεν πείθεται από τα στοιχεία και τα μέτρα που έχει παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο.

Το περιβάλλον αυτό γίνεται ακόμη πιο ασφυκτικό για το επιτελείο του κ. Σαμαρά δεδομένων των πιέσεων και των ενστάσεων που ασκούνται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Δημοκρατικής Αριστεράς – πιέσεις που έχουν ως βασικό αποδέκτη τον υπουργό Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση, ο Πρωθυπουργός θέλει να κλείσει το πακέτο των μέτρων το αργότερο έως τα τέλη της εβδομάδας προκειμένου, εάν καταστεί δυνατόν, να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και σίγουρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά προσδοκούν για μία έκθεση θετική αλλά με αρκετούς αστερίσκους προκειμένου η χώρα στη συνέχεια να διεκδικήσει και επισήμως της επιμήκυνση αφού όμως πρώτα πάρει τη δόση των 31, 5 δισ. ευρώ που όπως έχει δεσμευτεί ο κ. Σαμαράς θα αξιοποιηθεί και για την τόνωση της ρευστότητας.

ΠΗΓΗ  real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου