Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Σύγκρουση Κίνας-ΗΠΑ με πεδίο τον Ειρηνικό ωκεανό

Το σενάριο στρατιωτικής  σύγκρουσης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, με πεδίο τον Ειρηνικό ωκεανό, εξετάζει το υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας, διαμορφώνοντας αναλόγως το αμυντικό του δόγμα, αποκαλύπτει η εφημερίδα The Australian.
Ο συσχετισμός δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού αλλάζει καθοριστικά λόγω της στρατιωτικής ανάπτυξης της Κίνας. Αυτό αποτελεί πλέον «πρόκληση» για την άμυνα της Αυστραλίας, τονίζεται σε έκθεση Αυστραλών στρατιωτικών αναλυτών, που δημοσιεύει η εφημερίδα αναφέρει το  ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, που είναι «προς συζήτηση» από το επιτελείο του αυστραλιανού υπουργείου Αμύνης, η άμυνα της χώρας είναι πλέον τρωτή. «Λόγω των τεχνολογικών δυνατοτήτων είναι δυνατόν να δεχθούμε επίθεση με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς χωρίς προειδοποίηση» τονίζεται στην έκθεση που αποτελείται από 150 σελίδες.
Υπογραμμίζεται ότι «η Καμπέρα δεν πρέπει να επιλέξει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά οι σχέσεις των δυο υπερδυνάμεων θα καθορίσουν και την ασφάλεια της Αυστραλίας ενώ καθοριστικό ρόλο παίζει πλέον και η ανερχόμενη Ινδία».
Πρόσφατα και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει: «Εμείς θέλουμε η Αυστραλία να έχει άριστες σχέσεις με τις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Κίνα. Το ίδιο επιδιώκει και η χώρα μας». Η Χίλαρι Κλίντον, πριν αναχωρήσει από την Αυστραλία, επισκέφθηκε τα ναυπηγεία Techport της Αδελαΐδας, τα οποία φιλοδοξούν να πάρουν συμβόλαια από το αμερικανικό υπουργείο Αμύνης.
Πάντως για να αντιμετωπιστεί η ανερχόμενη κινέζικη παρουσία στην περιοχή ο αμερικανικός στρατός θα εγκαταστήσει στο αυστραλιανό έδαφος ένα ισχυρό ραντάρ και ένα διαστημικό τηλεσκόπιο, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
"Η εγκατάσταση ενός ραντάρ ζώνης C (συχνότητες από 300 MHz ως 1GHz) θα συμβάλει σημαντικά στην παρακολούθηση και τον έλεγχο των διαστημικών αποβλήτων στη δική μας περιοχή" δήλωσε ο υπουργός ΄Αμυνας της Αυστραλίας Στίβεν Σμιθ.
Πρόκειται για την πρώτη εγκατάσταση τέτοιου είδους ραντάρ των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο νότιο ημισφαίριο. Θα επιτρέψει στους Αμερικανούς να παρακολουθούν από κοντά τα διαστημικά απόβλητα και τις εκτοξεύσεις κινεζικών πυραύλων. "Θα μας επιτρέψει να βλέπουμε τα πράγματα που εισέρχονται ή εγκαταλείπουν την ατμόσφαιρα, διασχίζοντας όλη την Ασία" δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.
Επίσης, στο έδαφος της Αυστραλίας θα εγκατασταθεί ένα νέο τελευταίας τεχνολογίας τηλεσκόπιο που θα μπορεί να εντοπίζει μικρά αντικείμενα ακόμα και σε απόσταση 35.000 χιλιομέτρων.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

ΠΗΓΗ defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου