Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

ΑΠΟΣΧΙΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ Αυτονομία ζητάει η κοιλάδα του Πρέσεβο λόγω Β. Κοσόβου

Το αίτημα των Σέρβων ηγετών του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου, αλλά και της ηγεσίας του Βελιγραδίου για αυτονομία τύπου 'Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας', έχει προκαλέσει άμεσες αντιδράσεις στην Κοιλάδα του Πρέσεβο, γράφει σήμερα η εφημερίδα Zëri.
Οι Αλβανοί εκπρόσωποι του ανατολικού Κοσσυφοπεδίου (σημ. νότια Σερβία) ισχυρίζονται ότι αν αγνοηθούν από τη διαπραγματευτική διαδικασία, δεν θα υπάρξει ειρήνη στα Βαλκάνια. Τονίζουν, μάλιστα, ότι η Κοιλάδα του Πρέσεβο παραμένει ως μία ωρολογιακή βόμβα.

Σύμφωνα με αυτά, η επίλυση του ζητήματος μεταξύ Αλβανών και Σέρβων θα πρέπει να επιλυθεί μαζί με την επίλυση του βόρειου Κοσσυφοπεδίου που επιδιώκει την αυτονομία ή τον διαχωρισμό.
Ο Jonuz Musliu πρώην πολιτικός εκπρόσωπος των πρώην ανταρτών της Αλβανίας (UCPMB), δήλωσε ότι οι Αλβανοί της Κοιλάδας πιστεύουν ότι έχουν ολοκληρώσει το έργο όσον αφορά την αντιμετώπισή τους, οπότε περιμένουν το θέμα να επιλυθεί αυτομάτως.
Πρόσθεσε ότι οι Αλβανοί του Πρέσεβο, δεν έχουν κάποια πλατφόρμα για την εφαρμογή της, στην Κοιλάδα, αλλά ο ίδιος τονίζει ότι θα είναι ανθεκτικοί στις απαιτήσεις της αμοιβαιότητας.
«Έχουν δίκιο να πάρουν οι Σέρβοι το βόρειο τμήμα, το ίδιοι ισχύει και με τους Αλβανούς της Κοιλάδας του Πρέσεβο. Η πίεσή μας προς την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να γίνει μεγαλύτερη, γιατί βλέπει ‘ θαμπά’ το πρόβλημά μας», δήλωσε ο Μούσλιου, ο οποίος επεσήμανε ότι υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος από την κυβέρνηση του Κοσόβου για την Κοιλάδα, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΠΗΓΗ defencenet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου