Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Αλ. Τσίπρας: «Ηρώδης και όχι Άγιος Βασίλης ο Σαμαράς»

«Ο κ. Σαμαράς δεν είναι ο Άγιος Βασίλης της ανάπτυξης, όπως θέλει να εμφανίζεται, αλλά ο Ηρώδης της μέσης ελληνικής οικογένειας» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στην κεντρική επιτροπή του κόμματός του και αναφερόμενος στις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, για στροφή στην ανάπτυξη, μετά την καταβολή της δόσης από την τρόικα.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε ως χρονικό σημείο καμπής τον ερχόμενο Μάρτιο, όταν και θα υπάρχει μόνο ένα δίλλημα, όπως είπε: «ή θα καταρρεύσει ο λαός και ο τόπος ή θα φύγει η συγκυβέρνηση της κατάρρευσης». Και εξήγησε την ακολουθία των εξελίξεων, όπως τη βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Η δανειακή δόση δεν σηματοδοτεί μια νέα αφετηρία.
Αλλά επιταχύνει την αντίστροφη μέτρηση για τη συγκυβέρνηση Σαμαρά. Ο αυτόματος διορθωτικός μηχανισμός μικραίνει το χρόνο ανάμεσα στην αστοχία των μέτρων λιτότητας και τη δήθεν διορθωτική επιπρόσθετη λιτότητα.  Δηλαδή, ανάμεσα στην αστοχία και την επανάληψη ακριβώς της ίδιας αστοχίας. Μικραίνει, όμως, ταυτόχρονα, και τον πολιτικό χρόνο αυτής της μοιραίας τρικομματικής κυβέρνησης».

Εξέφρασε δε την απορία του για την ικανοποίηση, που νιώθει η κυβέρνηση: «Πανηγυρίζουν για το αυτονόητο, που έπραξαν οι δανειστές με καθυστέρηση έξι μηνών. Απορεί ο λαός γιατί πανηγυρίζουν. Ο λαός που έχει συνειδητοποιήσει ότι έρχεται το έτος της πιο άγριας λιτότητας από την αρχή του μνημονίου».

Σημείωσε δε ότι «η κυβέρνηση χωρίς ίχνος σοβαρότητας πανηγυρίζει γιατί κέρδισε η ίδια λίγο ακόμα δανεικό χρόνο. Γιατί θα κάνει πρωτοχρονιά ως κυβέρνηση» και προέβλεψε ότι «τα πυροτεχνήματα των πανηγυρισμών σύντομα θα σκάσουν στο κεφάλι τους». Και πρόσθεσε: «Πρωθυπουργός, υπουργοί, οι δύο πολιτικοί ηρακλείς της συγκυβέρνησης -ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης- όλοι αλληλοσυγχαίρονται για την επιτυχία που μόνο εκείνοι βλέπουν».

Χαρακτήρισε «δοσοεξαρτημένη» τη «συγκυβέρνησης Σαμαρά» και τον ίδιο τον πρωθυπουργό «εξολοθρευτή των μεσαίων στρωμάτων».

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι το ελληνικό χρέος με τις αποφάσεις αυτές της τρόικας δεν καθίσταται βιώσιμο και μίλησε για αποτυχία της διαδικασίας επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων. Και πρόσθεσε: «Η αποτυχία της επαναγοράς συνεπάγεται άμεση πρόβλεψη για ΑΕΠ 128% το 2020. Εξέλιξη που σημαίνει ότι, ένα μέρος αυτής της απόκλισης, ύψους, περίπου, €3 δις (1,5% του ΑΕΠ) θα πρέπει να καλυφθεί άμεσα με νέες περικοπές. Από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους».

Έθεσε δε στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που θα προέλθει με τον ειρηνικό ξεσηκωμό του λαού.

«Κάθε μέρα που περνάει είμαστε πιο έτοιμοι και πιο ώριμοι να αναλάβουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου» διαμήνυσε , διευκρινίζοντας ότι δεν ζητά «λευκή επιταγή» από το λαό, ούτε «εργολαβία για τη σωτηρία της χώρας, αλλά κινητοποίηση και λαϊκή συμμετοχή».

Κριτική για εκτροπή και ξεπούλημα

«Η χρεοκοπία της κυβερνητικής πολιτικής είναι συνολική και συντριπτική. Αλλά η χρεοκοπία ξεκίνησε από τη δημοσιονομική διαχείριση και έχει εξαλλαγεί σε  κρίση θεσμών και Δημοκρατίας» τόνισε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «η συγκυβέρνηση νομοθετεί με τους σύγχρονους αναγκαστικούς νόμους των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, που παραβιάζουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη διάκριση των εξουσιών και συγκροτούν το θεσμικό υπόβαθρο του «κράτους έκτακτης ανάγκης, που θέτει υπό την αίρεσή του τη Δημοκρατία».

Επανέλαβε με έμφαση ότι «πρόκειται για εν εξελίξει αντιδημοκρατική εκτροπή». Εξαπέλυσε δε σφοδρή επίθεση υπογραμμίζοντας ότι «συστατικό στοιχείο του «κράτους έκτακτης ανάγκης» είναι και η αδιαφάνεια και η διαφθορά» και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα υποχώρησε κατά 14 θέσεις από την προηγούμενη διεθνή κατάταξη για τη διαφάνεια και βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την Κολομβία.

Έθεσε δε μια σειρά από ερωτήματα, αμφισβητώντας ευθέως τις διαδικασίες αποκρατικοποίησης δημόσιων οργανισμών, ενώ χαρακτήρισε υπόδειγμα αδιαφάνειας και έλλειψης νομιμότητας είναι το διαβόητο ΤΑΙΠΕΔ.

Μίλησε για ξεπούλημα του ΟΠΑΠ, περιγράφοντας μία οσμή σκανδάλου, αφού νομικός σύμβουλος για την αποκρατικοποίηση είναι η δικηγορική εταιρεία Freshfield, η οποία συγχρόνως εκτελεί χρέη νομικού συμβούλου της αγγλικής εταιρείας διαδικτυακού στοιχηματισμού Betfair, ενός από τους βασικούς ανταγωνιστές του Οργανισμού.

«Η πώληση του ΟΠΑΠ, με τον τρόπο και τις διαδικασίες που προχωρά, αποτελεί πράξη υπονόμευσης του δημόσιου συμφέροντος. Στις σημερινές δε συνθήκες της κρίσης πράξη απιστίας και μειοδοσίας. Αν ορισμένοι, επιμείνουν σε αυτό, μόνο και μόνο για να φτιάξουν τα νέα τζάκια της διαπλοκής» είπε με νόημα ο κ. Τσίπρας, προειδοποιώντας ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.

Δραματική έκκληση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε ότι «η χώρα βαδίζει προς το 2013 με τα σαφή σημάδια μιας εξελισσόμενης ανθρωπιστικής κρίσης». Ανέφερε χαρακτηριστικά τις αυτοκτονίες, τους νέο-άστεγους, τις άθλιες συνθήκες ζωής με την αδυναμία αγοράς πετρελαίου,  την έλλειψη φαρμάκων, την εγκληματική εγκατάλειψη της περίθαλψης, την έκρηξη της ανεργίας,

Ειδικά για την έλλειψη φαρμάκων επιτέθηκε δε προσωπικά για υποκρισία και θράσος, στον Ανδρέα Λοβέρδο, επειδή κατηγορούσε προεκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ευθυνόταν για τη στάση των δανειστών, που δεν χρηματοδότησαν τη χώρα για να εξασφαλιστούν τα φάρμακα.

Το ταξίδι στη Λατινική Αμερική

Αναφερόμενος στην περιοδεία του σε Βραζιλία και Αργεντινή, που ξεκινά το Σάββατο ο κ. Τσίπρας είπε ότι «είναι μια επίσκεψη-δείγμα γραφής της δικής μας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Θα επισκεφτούμε δύο χώρες, μέλη του G20 τις οποίες κατέστρεψαν και χρεοκόπησαν οι ομοϊδεάτες του κ. Σαμαρά. Χώρες τις οποίες ανέστησαν αριστερές και προοδευτικές κυβερνήσεις που αγνόησαν το νεοφιλελεύθερο μονόδρομο. Λαοί που πέταξαν από πάνω τους τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και βαδίζουν το δρόμο της ανάπτυξη και τις αξιοπρέπειας».

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα ακολουθήσει σειρά επισκέψεων σε ευρωπαϊκές και μη χώρες, με μια άλλη αντίληψη για την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που έχει ανάγκη η χώρα, «μία αντίληψη που αντιπαρατίθεται με την πολιτική της διεθνούς απομόνωσης της Ελλάδας που έχει υιοθετήσει η συγκυβέρνηση Σαμαρά. Είναι η εναλλακτική απάντησή μας στη μονομέρεια και την υποταγή στη στρατηγική Μέρκελ για την Ευρώπη».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου