Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Οι στόχοι της επίσκεψης του Α. Τσίπρα σε Βραζιλία και Αργεντινή

Οι στόχοι της επίσκεψης του Α. Τσίπρα σε Βραζιλία και Αργεντινή
Στη «συνολική στρατηγική που έχει επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και θέτει σε εφαρμογή, για εξωστρέφεια, διεθνοποίηση του ελληνικού προβλήματος και αξιοποίηση κάθε δυνατής βοήθειας», εντάσσεται η επίσημη επίσκεψη της αντιπροσωπείας του κόμματος, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΚΟ Αλέξη Τσίπρα, στη Βραζιλία και την Αργεντινή, ανέφεραν πηγές της Κουμουνδούρου. 
Η αντιπροσωπεία, η οποία αναχωρεί αύριο για τη Βραζιλία και στη συνέχεια για την Αργεντινή, ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση των αντίστοιχων κυβερνώντων κομμάτων - αποτελείται από τους Γιάννη Δραγασάκη, Νίκο Χουντή, Κώστα Ήσυχο, Κώστα Αθανασίου και Ανδρέα Καρίτζη.

Αναφορικά με τον χαρακτήρα της επίσημης επίσκεψης, που «διοργανώνεται σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών και τις κατά τόπους πρεσβείες της χώρας μας», οι ίδιες πηγές επεσήμαιναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή της κρίσης επέμεινε στον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της και υποστήριζε ότι η έκβασή της θα προσδιοριστεί τελικά σε τρία επίπεδα: Το εθνικό, το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο.
Επιπλέον, σημειώνουν ότι η επίσκεψη «εγγράφεται στην ευρύτερη αντίληψη» του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, «οφείλει να αναπτύξει ενεργή και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, να συνομιλεί με όλους και να διευρύνει το πεδίο συνεργασιών της, ιδίως με χώρες με τις οποίες αυτές οι δυνατότητες είναι μεγάλες και έχουν υποτιμηθεί σημαντικά», όπως, δηλαδή είναι οι περιπτώσεις της Βραζιλίας και της Αργεντινής.
Επίσης, υπογραμμίζουν ότι η επίσκεψη «υλοποιεί την αταλάντευτη θέση του κόμματος ότι μόνον ως συνομιλητής της διεθνούς κοινότητας η Ελλάδα ενδυναμώνει πολιτικά τόσο τη συμμετοχή της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και τη γεωπολιτική αξία της».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και στην Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι «η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να είναι συμμέτοχος και συνδιαμορφωτής των εξελίξεων και όχι παθητικός αποδέκτης και πρόθυμος εντολοδόχος, όπως την έχει υποβαθμίσει διεθνώς η συγκυβέρνηση Σαμαρά, ως «yes-man» της κας Μέρκελ και άφωνο παρατηρητή στο διεθνές γίγνεσθαι».
«Η δική μας ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, δείγμα γραφής της οποίας αποτελεί η επίσημη επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βραζιλία και την Αργεντινή, σε συνέχεια σειράς επισκέψεων σε ευρωπαϊκές χώρες, είναι η εναλλακτική απάντηση στη μονομέρεια και την υποταγή της συγκυβέρνησης Σαμαρά στη στρατηγική Μέρκελ για την Ευρώπη», αναφέρουν.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι δύο λατινοαμερικανικές χώρες στο πρόσφατο παρελθόν αντιμετώπισαν «τα καταστροφικά οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα της νεοφιλελεύθερης λιτότητας, ότι οι κυβερνήσεις της δεξιάς τις έριξαν στον γκρεμό της χρεοκοπίας» και πως «οι κυβερνήσεις της αριστεράς οργάνωσαν τη συντεταγμένη και κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση και την ανασυγκρότηση των χωρών τους, με ανάπτυξη και αναδιανομή».
Επίσης, σημειώνουν ότι η Βραζιλία και η Αργεντινή ορθοπόδησαν, με αλλεπάλληλες αναδιαρθρώσεις του χρέους τους και τη διαγραφή σημαντικού μέρους της ονομαστικής αξίας του, αλλά και με την παράλληλη απόρριψη των πολιτικών λιτότητας.
Δεδομένων των παραπάνω, στο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν την εμπειρία των δύο χωρών «πολύτιμη για την πολυδιάστατη και αδογμάτιστη αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», αναφέρουν δε ότι στις συνομιλίες που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας
με τον τέως πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα, θα διερευνηθεί η δυνατότητα οργάνωσης δικτύου αλληλεγγύης προς το δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό και ακόμη ότι με τις επισκέψεις «επιδιώκεται να διασφαλιστεί η αλληλεγγύη των λαών στον αγώνα του λαού μας για επιβίωση από τον οδοστρωτήρα του Μνημονίου».
Οι ίδιες πηγές της Κουμουνδούρου υπογραμμίζουν «το σημαντικό θεσμικό ρόλο» των δύο χωρών στο παγκόσμιο σύστημα. Ειδικότερα, για τη Βραζιλία, τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι είναι δυναμικό μέλος της πολιτικής οργάνωσης των παγκόσμιων αναδυόμενων οικονομιών (BRICS) ότι έχει ενεργό ρόλο στο ΔΝΤ, «στο οποίο έχει διατυπώσει ενστάσεις για τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης της χώρας μας».
«Μας ενδιαφέρει να ακούσουμε από την ίδια την ηγεσία της τον προβληματισμό της σ' αυτό το θέμα μας και ειδικότερα στην επάνοδο του δημόσιου χρέους μας σε τροχιά βιωσιμότητας», έλεγαν οι ίδιες πηγές, συμπληρώνοντας ότι «θέλουμε η Βραζιλία να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ΔΝΤ για να δοθεί τώρα οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα χρέους της χώρας μας».
Όσον αφορά δε στην Αργεντινή, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι είναι και αυτή μέλος της ομάδας χωρών G20 και πως μετά την χρεοκοπία της περιόδου 2001-2, «απέδειξε ότι η λιτότητα είναι η συνταγή της κρίσης, ενώ η ανάπτυξη με επενδύσεις - και όχι αποκρατικοποιήσεις μηδενικής προστιθέμενης οικονομικής και κοινωνικής αξίας - και με αποκατάσταση εισοδημάτων και θέσεων εργασίας είναι η συνταγή της λύσης».
Τόνιζαν δε ότι η χώρα επανήλθε στις αγορές, για πρώτη φορά από το 2001, το καλοκαίρι του 2010 και πως «η Ελλάδα, που σε λίγες μέρες μπαίνει στον έκτο συνεχόμενο χρόνο ύφεσης, προκαλεί συνειρμούς με την Αργεντινή του 2000».

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου