Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Στο «περίμενε» και πάλι οι δικαιούχοι… Πώς θα διατεθούν τα χρήματα της δόσης στους ιδιώτες

Μόλις 1,1 δις θα διατεθεί κατ΄ αρχήν στους ιδιώτες που χρωστάει το δημόσιο, από την δόση -μαμούθ των 34,4 δισ. ευρώ. Συνολικά το δημόσιο χρωστάει περίπου 9 δις εκ των οποίων μόνο τα 1,3 δις αφορούν οφειλές για εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση αρχικά έλεγε ότι θα διαθέσει 4 δις αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών, αλλά με βάση την απόφαση του Eurogroup, οι δικαιούχοι θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ ακόμα, αφού τελικά η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει (αντίθετα από ότι λέγονταν αρχικά) με λεφτά από την δόση, την επαναγορά ομολόγων που κοστίζει 11,3 δις ευρώ.


Από την ερχόμενη Δευτέρα, όπως αποφασίσθηκε χθες στο Eurogroup, θα αρχίσουν να έρχονται τα πρώτα χρήματα της δόσης των 52,5 δις ευρώ, η οποία θα δοθεί σταδιακά (αν όλα πάνε καλά και ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα) μέχρι τον Μάρτιο του 2013.

Μέσα στο Δεκέμβριο, όπως είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα εκταμιευθούν τα 34,4 δις ευρώ, τα οποία κατανέμονται ως εξής:

-Τα 11,3 δις θα πάνε για να πληρωθεί η επαναγορά των ομολόγων.

-Περίπου 16 δις θα πάνε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αντί των 23,6 δις ευρώ που είχε ανακοινώσει στις 28 Νοεμβρίου ο Γιάννης Στουρνάρας.

- Περίπου  6 δις θα διατεθούν για να καλυφθούν ανάγκες του προϋπολογισμού,

- εκ των οποίων μόνο 1,1 δις ευρώ θα πάει για να αποπληρωθεί τμήμα των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Εντός του Α τριμήνου του 2013 θα δοθούν άλλα 14,8 δις ευρώ με βασική προϋπόθεση, όπως είπε χθες ο επίτροπος Όλι Ρεν, να έχει ψηφιστεί και να έχει αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο φορολογικό. Από τα 14,8 δισ. τα 7,2 δις θα πάνε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα υπόλοιπα στην κάλυψη αναγκών του προϋπολογισμού.

Στα αρχικά 52,5 δις περιλαμβάνεται και η συμμετοχή του ΔΝΤ η οποία ανέρχεται στα 3,4 δις και για τα οποία όπως είπε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ θα κάνει θετική εισήγηση στο Δ.Σ του Ταμείου. Το τελευταίο θα συνεδριάσει εντός του Ιανουαρίου του 2013.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου