Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

"Χρέωσαν" αρνητικό πρόσημο στην Wall οι ανησυχίες για το "γκρεμό"

Dow13.170,72-74,73 -0,56%  



  Nasdaq2.992,16-21,65 -0,72%  

Η Wall Street χθες
Η σταθερή ανοδική πορεία των αμερικανικών μετοχών έφτασε στο τέλος της την Πέμπτη, καθώς οι διαπραγματεύσεις για το λεγόμενο "δημοσιονομικό γκρεμό" επισκίασαν τα ενθαρρυντικά στοιχεία από το μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας.

Το έτος πλησιάζει στο τέλος του και οι επενδυτές εξακολουθούν να παρακολουθούν με κρατημένη την ανάσα τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για τον προϋπολογισμό στο Κογκρέσο με στόχο την αποφυγή των αυτόματων περικοπών και φορολογικών αυξήσεων ύψους 600 δισ. δολαρίων που θα "ενεργοποιηθούν" με τον ερχομό του νέου έτους.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί συνεχίζουν να πετάνε ο ένας στον άλλο το "μπαλάκι" της ευθύνης για το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό, με τις δύο πλευρές να αναγνωρίζουν μεν πως το παράθυρο για τη συμφωνία κλείνει, αλλά να δείχνουν μικρή προθυμία να γεfyρώσουν τις διαφορές τους για τη φορολογία και τις δαπάνες.

"Είναι ξεκάθαρο πως ο πρόεδρος δεν παίρνει σοβαρά το θέμα της περικοπής δαπανών, ενώ οι δαπάνες είναι το πρόβλημα", δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων, John Boehner.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 74,70 μονάδες (-0,56%) κλείνοντας στις 13.170,70 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 21,60 μονάδων (-0,72%) και έκλεισε στις 2.992,10 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 9,00 μονάδων (-0,63%) κλείνοντας στις 1.419,40 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones μόλις 5 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 25 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Caterpillar κλείνοντας στα 88,36 δολάρια με άνοδο 0,41 δολλάρια ή σε ποσοστό 0,47%. Ακολούθησαν η Wal-Mart Stores με κέρδη 0,15% και κλείσιμο στα 69,04 δολάρια και η American Express, η οποία έκλεισε στα 57,72 δολάρια με άνοδο 0,09%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Merck (-1,96%), η UnitedHealth Group (-1,57%) και η Boeing (-1,52%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η ανησυχία για τον "γκρεμό" που πλησιάζει απειλητικά αντιστάθμισε τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία από την αγορά εργασίας, με τους επενδυτές να αξιολογούν παράλληλα τις τελευταίες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 29.000 στις 343.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 8η Δεκεμβρίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων τοποθετούσαν τον αριθμό των αιτήσεων για επιδόματα στις 367.000 καθώς ο αριθμός της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκε ανοδικά στις 372 χιλ. από 370 χιλ. Ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων υποχώρησε κατά 23.000 στα 3,198 εκατ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 1η Δεκεμβρίου.

Στα υπόλοιπα μάκρο, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε επίσης πως ο δείκτης τιμών παραγωγού εμφάνισε το Νοέμβριο πτώση 0,8% σε σχέση με τον Οκτώβριο. Οι τιμές ενέργειας υποχώρησαν 4,6%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το Μάρτιο του 2009, ενώ οι τιμές βενζίνης μειώθηκαν 10,1%, Αντίθετα, οι τιμές τροφίμων ενισχύθηκαν 1,3%. Εξαιρουμένων αυτών των στοιχείων, οι τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν 0,1%. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για μείωση 0,5% του συνολικού δείκτη και για αύξηση 0,1% του δομικού δείκτη. Παράλληλα, σε ετήσια βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 1,5%.

Επιπλέον, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν το Νοέμβριο άνοδο 0,3% σημείωσαν χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι λιανικές πωλήσεις διαμορφώθηκαν στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 412,40 δισ. δολ. όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για μεγαλύτερη αύξηση των πωλήσεων κατά 0,5%. Σε ετήσια βάση οι πωλήσεις ενισχύθηκαν 3,7%.

Άνοδο σημείωσαν τον Οκτώβριο τα επιχειρηματικά αποθέματα στις ΗΠΑ, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα, τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 0,4% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,619 τρισ. δολ. σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Οι πωλήσεις υποχώρησαν 0,4% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,258 τρισ. δολ.
Όσον αφορά τη συνεδρίαση της Fed, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε την Τετάρτη να διατηρήσει αμετάβλητα στα ιστορικά τους χαμηλά τα επιτόκια της, ενώ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις αγορές κρατικών ομολόγων στο ρυθμό των 45 δισ. δολ. τον μήνα στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος που θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο πρόγραμμα γνωστό ως Operation Twist. Την ίδια στιγμή, η Fed άλλαξε την επικοινωνιακή στρατηγική της προσδιορίζοντας τα επίπεδα ανεργίας και πληθωρισμού που θα την ωθήσουν στην πρώτη αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων της. Ο επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke προειδοποίησε πάντως ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει την ικανότητα να προστατεύσει την αμερικανική οικονομία από τον δημοσιονομικό γκρεμό.

Από το χώρο των επιχειρήσεων, η Sprint Nextel υπέβαλε προσφορά 2,1 δισ. δολαρίων για τις μετοχές της Clearwire που δεν κατέχει ήδη. Η προσφορά της Sprint Nextel για το 48,3% της Clearwire ανέρχεται σε 2,9 δολ. ανά μετοχή και περιέχει premium 5% σε σχέση με τον κλείσιμο της Τετάρτης και 20% σε σχέση με τις 10 Δεκεμβρίου, την προηγούμενη ημέρα από τη δημοσιοποίηση των πρώτων φημών. Η προσφορά πρέπει να εγκριθεί από την ιαπωνική Softbank Corp (9984.T) και εξαρτάται από την σχεδιαζόμενη πώληση του 70% της Sprint στην Softbank. Σημειώνεται πως στους μετόχους μειοψηφίας περιλαμβάνονται οι Intel Corp (INTC.O) και Comcast Corp (CMCSA.O) οι οποίες κατέχουν το 12,4%.

«Άλμα» 15,93% κατέγραψε η μετοχή της Best Buy καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα ο ιδρυτής της θα υποβάλει έως το τέλος της εβδομάδας πρόταση εξαγοράς. Η «Star-Tribune», επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, αναφέρει πως ο Schulze θα υποβάλει, το αργότερο έως την Κυριακή, πρόταση ύψους 5 έως 6 δισ. δολ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Schulze έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της προσφοράς μέσω των Cerberus Capital Management L.P., Leonard Green & Partners L.P. και Texas Pacific Group.
 
ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου