Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Μόνο του και εκτός συγχωνεύσεων το Τ.Τ.

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη από το capital.gr

Χωρίς την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την απορρόφηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έληξε σήμερα το πρωί η προθεσμία που είχε τεθεί από τις αρμόδιες Αρχές. Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης εξέλιξης είναι η εφαρμογή του εναλλακτικού σχεδίου που είχε αποφασιστεί εδώ και λίγες ημέρες, όπως αποκάλυψε το Capital.gr.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, λοιπόν, διασπάται σε “καλή” και “κακή” τράπεζα χωρίς να αλλάζει τον χάρτη των συγχωνεύσεων. Το “καλό” κομμάτι της τράπεζας θα συνεχίσει να λειτουργεί ανήκοντας εξολοκλήρου στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ το η "bad bank" θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η προθεσμία έληξε χωρίς καμία από τις τρεις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική, Eurobank) να υποβάλει δεσμευτική προσφορά, ενώ όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη, “εκλείπει πλέον κάθε πιθανότητα έκπληξης”. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα το απόγευμα θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις για το μέλλον του Ταμιευτηρίου.

Χθες το απόγευμα συνεδρίασε το ΤΧΣ, ωστόσο δεν βρέθηκε η “χρυσή τομή” για να υπάρξει “πλειοδότης” που θα απορροφούσε το Ταμιευτήριο, σε μία λύση για την οποία πίεζε και η Τρόικα. Έτσι, προωθήθηκε το plan B που είχε καταρτιστεί από το ΤΧΣ, η διάσπαση δηλαδή της τράπεζας και η συνέχιση της λειτουργίας της στα πρότυπα της Proton. Αυτό σημαίνει ότι το “υγιές” τμήμα του Ταμιευτηρίου θα αποτελέσει στην ουσία μία μεταβατική τράπεζα ώσπου να πωληθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου