Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Ο Ομπάμα «πυροβολεί» την Standard & Poor’s

Σε μία πρωτοφανή κίνηση, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών υποβάλλει μήνυση εναντίον του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’ s για εσφαλμένες αξιολογήσεις που είχε κάνει πριν την οικονομική κρίση του 2008.

Η αμερικανική κυβέρνηση θα καταθέσει αγωγή εναντίον της Standard & Poor's εγκαλώντας το διεθνή οίκο αξιολόγησης για τις πολύ υψηλές αξιολογήσεις που έδινε στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια τα οποία αργότερα κατέρρευσαν. Η κατάρρευση των ενυπόθηκων δανείων ήταν η θρυαλλίδα που προκάλεσε την μεγάλη οικονομική κρίση του 2008 που επέφερε την πτώχευση του κολοσσού της Lehmann Brothers και οδήγησε την κυβέρνηση Ομπάμα στην απόφαση να κρατικοποιήσει τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες στεγαστικών δανείων Fannie Mae και Freddie Mac για να σταματήσει την περιδίνηση της αμερικανικής οικονομίας.


Οι… παράπλευρες απώλειες της μήνυσης καταγράφηκαν ήδη  στις μετοχές άλλων οίκων αξιολόγησης κυρίως της Moody’ s που αποτελεί και τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της Standard & Poor΄s.

Σύμφωνα με την αγωγή, το αμερικανικό δημόσιο ζητά από την Standard & Poor΄s αλλά και την μητρική της εταιρεία «The McGraw-Hill Companies» παχυλές αποζημιώσεις για τα δεινά που υπέστησαν οι Αμερικανοί πολίτες και οι επενδυτές από την κρίση και την εκτίναξη των spreads που προκάλεσαν οι αξιολογήσεις του συγκεκριμένου οίκου.

Η είδηση της αγωγής προκάλεσε απώλειες της μετοχής της McGraw-Hill παρά τις δηλώσεις στελεχών της εταιρείας ότι ανέμεναν την κίνηση αυτή εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Για πρώτη φορά, η Ουάσινγκτον επιλέγει την δικαστική οδό στριμώχνοντας στην… γωνία έναν οίκο αξιολόγησης αναφορικά με την «τρικυμία» στις αμερικανικές αγορές η οποία επεκτάθηκε σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο.

Από την πλευρά της, η Standard & Poor΄s αρνείται πως έχει διαπράξει παρανομία και απορρίπτει ως νομικά έωλη την αγωγή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απώλεσαν την αξιολόγηση AAA όσον αφορά το ομοσπονδιακό χρέος της χώρας για πρώτη φορά στην ιστορία της, καθώς ο οίκος Standard&Poor's το υποβάθμισε στην βαθμίδα AA+, επικαλούμενος τα προβλήματα του χρέους και του ελλείμματος, καθώς και "πολιτικούς κινδύνους".


Η «βεντέτα» του Ομπάμα με την Standard & Poor's
Τον Αύγουστο του 2011, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε την αμερικανική οικονομία από το AAA στο AA+, απόφαση που είχε προκαλέσει φουρτουνα στα διεθνή χρηματιστήρια αφού η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας θεωρούνταν μέχρι τότε περίπου αδιανόητη.

Τότε, το υπουργείο Οικονομίας των ΗΠΑ είχε κατηγορήσει την Standard & Poor's ότι έκανε ένα «χονδροειδές και ερασιτεχνικό» λάθος υπολογισμό, κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, στις προβλέψεις για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ και είχε χαρακτηρίσει λανθασμένη την απόφαση να υποβαθμιστεί η αμερικανική οικονομία.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου