Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Ηταν να γίνει σήμερα το απόγευμα Αναβάλλεται για αύριο η συνάντηση Στουρνάρα-Τρόικας

Για αύριο στις 16:00 το απόγευμα αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ι. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της Τρόικας.

Σήμερα, στις 13:30 ο κ. Στουρνάρας θα έχει συνεργασία με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.

Τρόικα και ΥΠΟΙΚ φαίνεται πως καταλήγουν σε «λύση-πακέτο» και έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις συγκλίνουν σε συμφωνία για τα εξής:


- Το 2013 θα απολυθούν όσοι κριθούν ως επίορκοι ή «ανεπαρκείς» υπάλληλοι, ενώ θα αντικατασταθούν με νέες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.

- Το «χαράτσι» ακινήτων το 2013 θα μειωθεί για όλους κατά 10%-15%, σε σχέση με ό,τι πλήρωσαν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

- Η ρύθμιση χρεών φαίνεται να «κλείνει» με 36 ή 48 δόσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε μετά τη βραδινή συνάντηση με την Τρόικα ότι «πήγε καλά, υπήρξε σημαντική πρόοδος και πιστεύω ότι θα κλείσει στις επόμενες ημέρες. Δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα, δηλαδή μειώσεις μισθών, μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις φόρων, για τη διετία 2013- 2014».

Εφόσον επέλθει συμφωνία τις επόμενες μέρες, όπως εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει αποδέσμευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ άμεσα, τον Απρίλιο, ενώ τα επόμενα 6 δισ. θα πρέπει να εγκριθούν στο Εurogroup στις 13 Μαΐου.

Για το θέμα των απολύσεων –όχι μόνο των 1.000 επιόρκων αλλά και χιλιάδων ακόμα που τυχόν κριθούν «ανεπαρκείς»- θα καλυφθούν με ισάριθμες προσλήψεις νέων και προσοντούχων μέσω ΑΣΕΠ. Aξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που μετείχε στη σύσκεψη επιβεβαίωνε τις πληροφορίες που από την προηγούμενη Κυριακή είχε δημοσιεύσει το «Πρώτο Θέμα»:

«Αυτό ισχύει. Για όσους αποχωρήσουν υποχρεωτικά, έχουμε το δικαίωμα να προσλάβουμε ισάριθμους μέσω ΑΣΕΠ. Για όλες τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις. Δεν θα τηρηθεί ο κανόνας 1 προς 10, για όλες τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις θα ισχύσει 1 προς 1. Το 1 προς 5 και 1 προς 10 είναι για τις φυσιολογικές αποχωρήσεις. Ο αριθμός τους θα καθοριστεί στην πορεία» τόνιζε η ίδια πηγή.

Για τις ρυθμίσεις χρεών με 36 ή 48 δόσεις, η ίδια πηγή ανέφερε πως η διαφορά έχει μικρύνει. «Θα γίνουν ανακοινώσεις για αυτό, όταν καταλήξουμε σε τελική συμφωνία. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη. Υπάρχει μεγάλη σύγκλιση. Το κενό που μας χωρίζει είναι πια μικρό» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα με τη νέα ρύθμιση θα "τρέχει" και η "πάγια" ρύθμιση χρεών από το Μάιο με 12 δόσεις.

Για το «χαράτσι» στα ακίνητα η ίδια πηγή διευκρίνιζε πως θα υπάρξει «οριζόντια» μείωση φόρου σε όλους τους συντελεστές κατά 10%-15% σε σχέση με πέρυσι. «Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Μάλλον δεν θα τεθεί πλαφόν σε αντικειμενική αξία ή στα τετραγωνικά (πχ 200 τμ και άνω). Για το αν θα υπάρξει αφορολόγητο, το κοιτάζουμε. Το 2013 είναι μεταβατικό έτος, δεν μπορώ να πω τώρα ΝΑΙ ή ΟΧΙ».

Η τρόικα δεν έχει πάντως πειστεί ακόμα για τα ισοδύναμα με τα οποία το υπουργείο Οικονομικών προτείνει να καλύψει την απώλεια από την μείωση του ειδικού τέλους ακινήτων. «Νομίζω πως τελικά η Τρόικα θα πειστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι ίδιοι κύκλοι, διαβλέπουν ότι φέτος μπορεί να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα. «Αυτό είναι το βασικότερο όλων, διότι αν πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, αμέσως θα ζητήσουμε μείωση χρέους, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup. Για εμάς αυτός είναι ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος γιατί αφορά το μέλλον των επόμενων γενεών. Η Τρόικα είναι θετική και μας ενθαρρύνει. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν θα αλλάξει η πρόβλεψη για την ύφεση λόγω της Κύπρου: «από την άλλη πλευρά περιμένουμε καλύτερη χρονιά από τον τουρισμό, από τις αρχικές προβλέψεις. Άρα δεν αλλάζει η πρόβλεψή μας για την ύφεση» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου