Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Τσίπρας: «Δώστε μας τα κλειδιά να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα»

Αυτή είναι η απάντηση που δίνει, εμμέσως, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα όσα φέρεται να είπε ο υπουργός Οικονομικών. Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Στουρνάρας φέρεται να είπε στην Τρόικα -σύμφωνα με το «Βήμα»- «αν θέλετε άλλα μέτρα, πάρτε τα κλειδιά του υπουργείου και δώστε τα στον Τσίπρα».

Άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στην Εφημερίδα των Συντακτών έχει τίτλο: «Δώστε μας τα κλειδιά».

«Ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί - έχοντας όμως κάνει ανεπίστρεπτες υποχωρήσεις προς την Τρόικα - να παραδώσει τα κλειδιά στον ΣΥΡΙΖΑ για να βγάλει το φίδι από την τρύπα», γράφει ο κ. Τσίπρας.


Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί τον Αντώνη Σαμαρά, να παγώσει τις αδιέξοδες συζητήσεις με την Τρόικα και να ξεκινήσει περιοδεία στον ευρωπαϊκό Νότο. «Να πάει στην Κύπρο, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία. Να διεκδικήσει να καταστεί σαφές ότι δε θα γίνει αποδεκτή από τις κυβερνήσεις του Νότου παρόμοια λύση με αυτή της Κύπρου και να διερευνήσει μια νέα στρατηγική ώστε να δημιουργηθεί ευρύ μέτωπο δυνάμεων που θα αμφισβητήσει και θα ανατρέψει τα νεοφιλελεύθερη γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη».

«Αλλιώς, νόημα δεν έχει. Ας μας παραδώσει τα κλειδιά από τώρα. Ας προκηρύξει άμεσα εκλογές», σημειώνει ο Τσίπρας.

Επί τάπητος το plan B στον ΣΥΡΙΖΑ

Απρόβλεπτες εξελίξεις και αβέβαιο μέλλον για το ευρώ βλέπουν τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη, ακόμη και της μετριοπαθούς πτέρυγας, εκτιμούν ότι μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα.

Στην Κουμουνδούρου είναι διάχυτη πια η εντύπωση ότι η ευρωζώνη έχει πρόβλημα επιβίωσης, εξαιτίας της γερμανικής επικυριαρχίας και δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το «ξήλωμα του πουλόβερ».

Υπό αυτό το πρίσμα όλο και περισσότερα στελέχη θεωρούν ότι χρειάζεται ένα εναλλακτικό σχέδιο, ώστε η χώρα να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο. Η άποψη αυτή την είχε μέχρι πρότινος μόνο η αριστερή πτέρυγα του κόμματος – η οποία βέβαια συχνά το πάει και ένα ακόμη βήμα μακριά, δηλαδή ακόμη και προς την οικειοθελή έξοδο από την ευρωζώνη - όμως εσχάτως προσχωρούν σε αυτή και παράγοντες της προεδρικής πλειοψηφίας και μάλιστα επιφανείς  ευρωπαϊστές και χαμηλών τόνων στελέχη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι Γιάννης Δραγασάκης και Δημήτρης Παπαδημούλης, που μίλησαν, σε κυριακάτικες συνεντεύξεις τους, για τους κινδύνους βιωσιμότητας της ευρωζώνης και την ανάγκη να υπάρχει σχέδιο για παν ενδεχόμενο.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου