Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Τρία μνημονιακά νομοσχέδια-«Σταύρωμα» για τη Cyta αποφάσισε το Υπουργικό

Λευκωσία: Νομοσχέδιο το οποίο προνοεί το «σταύρωμα» κονδυλίων της Cyta και την έγκριση των σχετικών δαπανών από τον Υπουργό Οικονομικών, ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρία υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως δήλωσε μετά το πέρα της συνεδρίας ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο με τίτλο ‘Ο περί του Προϋπολογισμού της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου του 2013’ το οποίο», όπως εξήγησε, «προνοεί τη σταύρωση κονδυλίων για την ΑΤΗΚ» με αποτέλεσμα πλέον «οι δαπάνες να γίνονται μόνο μετά από έγκριση του Υπουργού Οικονομικών».

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως σκοπός του νομοσχεδίου είναι ο καλύτερος έλεγχος και η παρακολούθηση των δαπανών για καλύτερη οικονομική διαχείριση των κονδυλίων της ΑΤΗΚ στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διαφάνειας και της αξιολόγησης των κινδύνων που τυχόν αναληφθούν από τον Οργανισμό αυτό.

Στη σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης νομοσχέδιο-πρόταση του Υπουργού Οικονομικών με το οποίο, όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, επεκτείνονται οι ασφαλισμένες καταθέσεις και σε επίπεδο συμμετεχόντων σε εγκεκριμένα ταμεία προνοίας.

Δηλαδή ανά εργαζόμενο από το ποσό που του αναλογεί ασφαλίζονται οι πρώτες 100.000 ευρώ, εξήγησε.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τρία μνημονιακά νομοσχέδια και πέντε μνημονιακούς κανονισμούς.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, σκοπός των προτεινόμενων νομοσχεδίων και κανονισμών είναι η μεταφορά των αρμοδιοτήτων αδειοδότησης, ρύθμισης και εποπτείας των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων από την Υπηρεσία Εποπτείας Συνεργατικών Εταιρειών στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, καθώς και η εισαγωγή των απαραίτητων ρυθμίσεων για σκοπούς ανακεφαλαιοποίησης της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων μέσω της απόκτησης κεφαλαίου από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τέλος, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την επικύρωση της Συμφωνίας Εξώδικου Συμβιβασμού μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου και της Ασφαλιστικής Εταιρείας Eurosure Insurance Company Ltd, των αντασφαλιστών Swiss Reinsurance Company Ltd, σε σχέση με την ασφαλιστική κάλυψη των ζημιών στη μονάδα 5 στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, στα πλαίσια του εξώδικού συμβιβασμού για τη μονάδα 5 οι ασφαλιστικές εταιρείες θα καταβάλουν στην ΑΗΚ το συνολικό ποσό των 19.500.000 ευρώ για διευθέτηση των απαιτήσεών της από τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί τα 9.600.000 ευρώ (συνεπώς υπολείπεται να καταβληθούν 9.900.000 ευρώ), ενώ την ίδια στιγμή, με βάση των εξώδικο συμβιβασμό, η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα καταβάλει το ποσό των 14.625.000 ευρώ για διευθέτηση των απαιτήσεων των αντασφαλιστών (subrogated claim) με την καταβολή 6 εξαμηνιαίων δόσεων των 2.437.000 ευρώ η καθεμιά από 15 Ιουλίου 2014 μέχρι 15 Ιανουαρίου, 2017 και χωρίς την επιβάρυνση της Δημοκρατίας με οποιοδήποτε τόκο για το εν λόγω ποσό.

Ερωτηθείς κατά πόσο στη σημερινή συνεδρία συζητήθηκε το θέμα του ΚΟΑΓ, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση.

Σε ερώτηση αναφορικά με το πότε θα πρέπει να εγκριθούν τα μνημονιακά νομοσχέδια και κανονισμοί από τη Βουλή, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει πριν από τη συνάντηση του Eurogroup το Σεπτέμβριο, έτσι ώστε, όπως εξήγησε, να γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου