Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Η απόδραση του Χίτλερ

Η θεωρία συνωμοσίας ότι ο Αδόλφος Χίτλερ σκηνοθέτησε την αυτοκτονία του και στη συνέχεια διέφυγε στην Αργεντινή, όπου έζησε ως τα γεράματα, δεν είναι καινούργια. Είχε ακουστεί μάλιστα ως ένα ενδεχόμενο από το στόμα του ίδιου του σοβιετικού ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν αμέσως μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Αυτή τη θεωρία προβάλλει ξανά ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Grey Wolf: The Escape Of Adolf Hitler» («Γκρίζος Λύκος: Η απόδραση του Αδόλφου Χίτλερ») που εκδόθηκε μεν το 2011 αλλά έρχεται στη δημοσιότητα επειδή αυτόν τον καιρό γυρίζεται μια ταινία βασισμένη στους ισχυρισμούς του.


Οι συγγραφείς του βιβλίου, οι βρετανοί δημοσιογράφοι Τζέραρντ Γουίλιαμς και Σάιμον Ντάνσταν, αντικρούουν την επικρατούσα άποψη που θέλει τον Φύρερ να αυτοκτόνησε στο Βερολίνο στις 30 Απριλίου 1945 μαζί με την Εύα Μπράουν και λένε ότι πήρε τη σύζυγό του και τρεις στενούς του συνεργάτες (Μάρτιν Μπόρμαν, Αντολφ Αϊχμαν και Γιόζεφ Μένγκελε) και πήγαν στην Αργεντινή προκειμένου να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή σε ένα ναζιστικά ελεγχόμενο θύλακα της Αργεντινής, στην Παταγωνία.

Ο Γουίλιαμς, ιστορικός και δημοσιογράφος με ειδίκευση στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, εκτιμά ότι τα αποδεικτικά στοιχεία της αυτοκτονίας του Φύρερ είναι ελλιπή και πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι απέκτησε δύο κόρες με την Μπράουν πριν από τον θάνατό του σε ηλικία 73 ετών το 1962. «Δεν υπάρχουν ιατροδικαστικά στοιχεία για τον θάνατο του Χίτλερ και της Μπράουν και οι ιστορίες από αυτόπτες μάρτυρες για τη ζωή τους στην Αργεντινή είναι συναρπαστικές» προσθέτει ο Γουίλιαμς, ο οποίος μεταξύ 2007 και 2012 ταξίδεψε πολλές φορές με τον Ντάνσταν στην Αργεντινή και μίλησαν με δεκάδες μάρτυρες και ανεξάρτητους ερευνητές, ενώ συνέλεξαν και ντοκουμέντα.

Στο βιβλίο αναφέρεται επίσης ότι στην απόδραση του Χίτλερ συμμετείχαν και πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ με αντάλλαγμα την πρόσβαση στην πολεμική τεχνολογία που είχαν αναπτύξει οι ναζί.

Ωστόσο η ιστορία αυτή δεν πείθει άλλους, διακεκριμένους ιστορικούς, όπως ο Γκάι Γουόλτερς, ο οποίος έχει μελετήσει επισταμένως την ιστορία της ναζιστικής Γερμανίας. Ο Γουόλτερς χαρακτήρισε απαξιωτικά το νέο βιβλίο «2.000% αηδίες» θεωρώντας ότι βασίστηκε σε δευτερογενείς πηγές αμφιβόλου αξιοπιστίας.

«Η θεωρία ότι ο Χίτλερ επέζησε έρχεται σε πλήρη αντίθεση με έρευνες δεκαετιών και από επιφανείς ιστορικούς και από υπηρεσίες πληροφοριών. Το βιβλίο δεν έχει καμία ουσία, απλώς υπηρετεί τη φαντασία όσων ασχολούνται με θεωρίες συνωμοσίας που δεν έχουν καμία σχέση με την ιστορική έρευνα. Τα υφιστάμενα στοιχεία για την αυτοκτονία του Χίτλερ είναι αδιάσειστα» είπε ο Γουόλτερς.

Το κρησφύγετο στην Παταγωνία
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που γράφεται ένα βιβλίο με θέμα μια υποτιθέμενη απόδραση του Αδόλφου Χίτλερ στην Αργεντινή. Το 2003 ο αργεντινός ιστορικός και δημοσιογράφος Αμπελ Μπάστι ισχυρίστηκε το ίδιο. Στο δικό του βιβλίο έγραψε ότι ο Φύρερ και η Μπράουν κατέφυγαν στην Αργεντινή με υποβρύχιο και έζησαν για πολλά χρόνια στην περιοχή του Σαν Κάρλος ντε Μπαριλότς, ένα τουριστικό θέρετρο της Παταγωνίας, κάπου 500 χλμ. μακριά από το Μπουένος Αϊρες, σε περιοχή όπου η πρόσβαση είναι εφικτή μόνο με βάρκα ή υδροπλάνο. Επικαλείται έγγραφα, βεβαιώσεις, φωτογραφίες και σχέδια από τους χώρους όπου «φιλοξενήθηκαν» ο Χίτλερ με τους στενούς του συνεργάτες Μπόρμαν, Αϊχμαν και Μένγκελε.

Ο Μπάστι έγραψε επίσης ότι το ζευγάρι Χίτλερ - Μπράουν κρύφθηκε σε γνωστό καταφύγιο άλλων ναζί που διέφυγαν στην Αργεντινή, στο Ινκάλκο Ραντς, στις ακτές της λίμνης Ναχουέλ Χουάπ, ένα αγρόκτημα που ανήκε στον αργεντινό επιχειρηματία Χόρχε Αντόνιο, έναν από τους πιο στενούς φίλους του προέδρου Χουάν Περόν.

Μάλιστα ο Μπάστι βγήκε τώρα και δηλώνει σφόδρα ενοχλημένος από τους Γουίλιαμς και Ντάνσταν, τους οποίους κατηγορεί ότι βασίστηκαν πάνω στο βιβλίο του αυτό και στην πρωτογενή έρευνα που έκανε ο ίδιος χρόνια πριν. «Κανείς ποτέ δεν μας έχει κατηγορήσει για λογοκλοπή και ο Μπάστι θα έπρεπε να γνωρίζει πως δεν ήταν ο πρώτος που έφερε στην επικαιρότητα τη θεωρία για τη μυστική ζωή του Χίτλερ στην Αργεντινή» τόνισε ο Γουίλιαμς.

Μέσα στο 2014 θα κυκλοφορήσει η κινηματογραφική ταινία με τίτλο «Grey Wolf», η οποία θα βασίζεται στο βιβλίο των δύο βρετανών δημοσιογράφων.

ΠΗΓΗ: tovima.gr ΚΑΙ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου