Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Με μη τραπεζική βοήθεια η άνοδος στο ΧΑ

Της Έφης Γκικοπούλου 
Από το capital.gr

Υπερτέρησαν σήμερα οι μη τραπεζικές μετοχές, με πολλές μετοχές να σημειώνουν άνοδο άνω του 2% στο δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης και με τον τραπεζικό δείκτη να υπολείπεται και να κλείνει με άνοδο 0,65%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτανε να κερδίζει έως και 2,36%.

Κύρια τροχοπέδη του κλάδου και πάλι η μετοχή της ΕΤΕ (-3,20% στα 2,42 ευρώ), ενώ η Alpha Bank (+2,94%) κατάφερε να ξεκολλήσει από το «ψυχολογικό» όριο των 0,65 ευρώ και να κλείσει στο 0,666 ευρώ, ενώ η Τρ. Πειραιώς παρέμεινε αμετάβλητη στα 1,68 ευρώ, κερδίζοντας νωρίτερα έως και 2,98%. Η Eurobank συνέχισε για δεύτερη μέρα ανοδικά στα 0,363 ευρώ, πραγματοποιώντας  62,20 εκατ. τεμάχια.


Κύριοι πρωταγωνιστές της ανόδου υπήρξαν η μετοχή του ΟΠΑΠ (+5,66%) που ξέσπασε μετά τις τελευταίες συνεδριάσεις κλείνοντας στα 11,20 ευρώ, ενώ τη σκυτάλη πήρε η Jumbo (+3,63%), η ΕΧΑΕ (+2,96%), η ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+2,66%), η ΦΦΓΚΡΠ (+2,52%), ο Τιτάνας (+1,80%) και ο ΟΤΕ (+1,63%).

Κίνηση και από την μετοχή της ΜIG (+1,03%) που όμως δεν κατάφερε να κρατήσει το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 0,505 ευρώ και έκλεισε στα 0,49 ευρώ, εν αναμονή σημαντικών εξελίξεων για τον όμιλο.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, σημαντικά κέρδη 7,21% κατέγραψε η μετοχή του Φουρλή μηδενίζοντας έτσι την χτεσινή πτώση της τάξης του 6,39%,  ενώ ανέκαμψαν και ο Σαράντης (+3,72%), τα ΠΛΑΘ (+3,54%), η ΕΒΖ (+3,29%) , ο ΑΒΑΞ (+3,13%) και η ΣΙΔΕΝΟΡ (+2,52%). Βέβαια η συναλλακτική δραστηριότητα στον FTSEM έφτασε στα μόλις 1,15 εκατ. ευρώ .

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε και σήμερα το warrant της ΕΤΕ (-12,88% στα 0,575 ευρώ), το οποίο μετρά 8η συνεχόμενη μέρα πτώσης με σωρευτικές απώλειες 40,41% από την αρχή του μήνα. Βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων, δεν διαφαίνεται να τα «καταφέρνει» για την επόμενη ημερομηνία εξάσκησης στις 26 Ιουνίου, καθώς η μετοχή υπολείπεται της τιμής εξάσκησης κατά 2,08 ευρώ, απόσταση μεγάλη για να διανύσει σε διάστημα ενός μήνα και κάτι.

Στην αγορά παραγώγων, μειώθηκε σημαντικά το discount στο ΣΜΕ της ΕΤΕ στο 2%, από 7% χτες, με το ΣΜΕ να πραγματοποιεί 5.129 ΣΜΕ, αρκετά χαμηλότερα του όγκου συναλλαγών σε σχέση με προηγούμενη μέρα.
Το roll over στο συμβόλαιο του FTSE ενόψει λήξης την Παρασκευή, συνεχίστηκε πιο ήπια σε σχέση με χτες, με την σειρά Μαΐου να πραγματοποιεί 23.202 συμβόλαια, και την σειρά Ιουνίου 21.452 συμβόλαια, με την δεύτερη να διαπραγματεύεται με 1,47% discount έναντι της spot.
Ο τζίρος ενισχύθηκε σε σχέση με χτες στα 152,85 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν το 90% αυτού συγκεντρώθηκε σε 8 μετοχές (στις τέσσερις τραπεζικές σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Jumbo).

Στο σημαντικό γεγονός της ημέρας (πέρα από τις επίσημες ανακοινώσεις μεταξύ Τρ. Πειραιώς και ΜΙΓ) παραμένει η ανακοίνωση της εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης του MSCI, αργά το βράδυ, με την Eurobank να «θέλουν» πληροφορίες να μπαίνει στην θέση των ΕΛΠΕ στον MSCI Greece, ενώ την ίδια στιγμή εισέρχεται στον MSCI Global Standard και MSCI Large Cap Index από τις 2 Ιουνίου.

Εκτός όμως των απλών ανακοινώσεων (ήτοι ποιες μετοχές προστίθενται και ποιες αφαιρούνται), το σημαντικό θα είναι κατά πόσο η στάθμιση στην Eurobank θα υπερτερήσει των άλλων, καθώς το free float της τράπεζας είναι το μεγαλύτερο των ετέρων της (67%) αλλά και κατά πόσο είναι πιθανό να ανέβει η όλη στάθμιση της ελληνικής αγοράς στον MSCI Emerging Index λόγω της αύξησης των τραπεζών.

Το αδιευκρίνιστο σημείο ωστόσο είναι αν το lock up period (ρήτρα διακράτησης) που υπάρχει στην Eurobank, σύμφωνα με την μεθοδολογία που χρησιμοποιεί ο MSCI, αντιμετωπίζεται ως non free float και οι μετοχές αυτές δεν ταξινομούνται ως επιλέξιμες για εισαγωγή στο δείκτη MSCI.

Ρήτρα διακράτησης στην περίπτωση της Eurobank έχουν υπογράψει μόνο η Fairfax και ο Wilbur Ross, δηλαδή σχεδόν τα 480 εκατ. από το σύνολο των 1,33 δισ. ευρώ.

Ανάλογες ανακοινώσεις αναμένονται και στο μέτωπο της ΕΤΕ, με την τράπεζα να ανακοινώνει χτες της εισαγωγή των νέων μετοχών στις 20 Μαΐου, ενώ από την ίδια ημερομηνία αυξάνεται η στάθμιση της μετοχής σε όλους τους δείκτες FTSE που συμμετέχει (στο 43%), συμπεριλαμβανομένων των FTSE All World Index, FTSE MPF All-World Index, FTSE World Index Ex-Multinationals και FTSE Global Style Index.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου